Ce conțin bomboanele de Crăciun. Otrava pe care o punem în cadouri sau în brad. Ce trebuie să știi înainte să le mai cumperi

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce contin bomboanele de craciun - Foto: Freepick @xamtiw
Ce contin bomboanele de craciun - Foto: Freepick @xamtiw

Ce conțin, de fapt, bomboanele de Crăciun și cum ne otrăvesc. Substanțele din ele nici măcar nu sunt permise copiilor.

InfoCons a realizat un studiu comparativ pentru produsele tip bomboane de Crăciun cu ciocolată. În acest studiu, au fost analizate 26 produse diferite.

În urma rezultatelor, din punct de vedere al aditivilor alimentari, valorile găsite au fost între 1 și 3 aditivi alimentari

Care sunt cei mai des întâlniți aditivi în bomboanele de Crăciun?

E 476 - Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol.

VEZI ȘI: Boala gravă pe care o poți lua din zacuscă și cârnați. La ce să fiți atenți când deschideți capacul. Dorobăț: Bacteria atacă nervii, slăbește mușchii feței, gura, ochii

Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi emulgator, obţinut din poliglicerol şi ulei din arborele de ricin. Se utilizează în special în produse de cofetărie pe bază de cacao şi ciocolată, în emulsii şi paste tartinabile cu conţinut de până la 41%grăsime şi în sosuri pentru salate.

Cantitate max zilnica permisa/corp: 7,5 mg/kg corp

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul uman este de până la 7,5 mg/kg corp, doză ce poate fi foarte uşor de depăşit, mai ales de către copii.

Doza de încorporare în alimente: 4g/l - 5g/kg

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în alimente destinate sugarilor şi copiilor mici.

E 1103 - Aditiv alimentar cu rol de stabilizator şi agent de legare. Este o enzimă care produce descompunerea zahărului (sucrozei) în fructoză şi glucoză, de obicei sub formă de sirop de zahăr invertit. În mod natural, invertaza este sintetizată de albine, care o folosesc pentru a produce mierea din nectar. Pentru uz alimentar, invertaza se obţine din drojdii. Se utilizează în unele produse fine de ciocolată, cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

În mod natural, invertaza este sintetizată de albine, care o folosesc pentru a produce mierea din nectar. Pentru uz alimentar, invertaza se obţine din drojdii. Se utilizează în unele produse fine de ciocolată, cât şi în unele produse fine de cofetărie sau patiserie, conform cantităţilor prevăzute de reţete.

E 202 - Aditiv alimentar din categoria conservanţilor. Pentru uz industrial se obţine prin procedee chimice, fiind sarea de potasiu a acidului sorbic E 200.

Este bun conservant în special faţă de mucegaiuri şi drojdii, nefiind eficient împotriva bacteriilor. Prezintă activitate optimă la pH mai mic de 6,5 (produse acide şi uşor acide). Sorbaţii se mai utilizează şi în combinaţie cu benzoaţii în produse precum băuturile aromate nealcoolice (răcoritoare), băuturi alcoolice slabe, concentrate lichide de ceai (utilizate la dozatoare), unele produse din fructe şi legume conservate, gemuri şi jeleuri cu conţinut scăzut de zahăr, măsline şi produse pe bază de măsline, produse din peşte, crustacee, creveţi, moluşte, sosuri emulsionate şi neemulsionate, condimente, mirodenii, muştar, salate preparate, deserturi pe bază de produse lactate netratate termic, la conservarea ouălor în stare lichidă, în alimente dietetice pentru scopuri medicale speciale, suplimente alimentare lichide şi gumă de mestecat.

Cantitate max zilnica permisa/corp: 25 – 1000 mg/kg

Descriere cantitate max zilnica permisa: Doza zilnică admisă pentru consumul umancumulat de Acid sorbic şi sărurile sale de potasiu şi calciu este de până la 25 mg/kg corp, doză la care nu au fost semnalate efecte secundare. Este o doză mică, ce poate fi uşor depăşită, mai ales prin consumul mare de pâine (500g pâine conţin 1000 mg sorbaţi, doza maximă pentru o persoană care cântăreşte 40 kg).

Doza de încorporare în alimente: 200-2000 mg/kg

Descriere doza de încorporare în alimente: Este admis a se folosi în cantităţi cuprinse între 200 mg/kg şi 2000 mg/kg, în aproape toate tipurile de produse alimentare. Cantitatea maximă, de 2000 mg/kg se foloseşte la brânză topită, aluat de cartofi şi felii de cartofi pre-prăjite, pâine feliata şi alte produse de panificaţie şi patiserie, aluaturi, sosuri emulsionate, înlocuitori de carne, peşte, brânză pe bază de proteine, la produse din raci, crustacee şi moluşte.

Efecte secundare: Da

Utilizabil pentru copii: NU

Descriere utilizare copii: Nu este permis în produse pentru sugari şi copii mici.

VEZI ȘI: Vinul, licoarea cu multiple beneficii. Cu ce poți să înlocuiești băutura. Ai mai multe opțiuni

Bomboanele de Crăciun - Câte zaharuri și câte calorii conțin?

Din punctul de vedere al zaharurilor din glucide, produsele au înregistrat cantități până la 70.3g per 100g.

Valoarea energetică de kcal/100g ajunge până la 590 kcal.

Este foarte important să știm ce cumpărăm și ce anume conține. Toate produsele studiate au în compoziția lor alergeni precum: urme de arahide, nuci, gluten, lecitină și făină de soia, lapte praf degresat, gluten, zer, grâu, ouă, fructe cu coajă lemnoasă, fistic și semințe de susan.

"Citiți întotdeauna eticheta înainte de a cumpăra produsul, și mai ales condițiile de păstrare ale acestuia! Trebuie să fim conștienți că zahărul consumat în exces ne poate afecta sănătatea! Ia atitudine! Alege în cunoștință de cauză! Și nu uitați: ingredientele sunt menționate în ordine descrescătoare, astfel primul ingredient este în cantitatea cea mai mare", spune Sorin Mierlea, Președinte InfoCons.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel