Ce este Barocamera. Ioan Lascăr, dezvăluiri despre dosarul deschis după Colectiv: E vorba de o bombă cu oxigen. Vă spun clar că nu s-a instalat niciodată! Nu trebuia eu să obțin avizele, ci spitalul

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Ce este Barocamera - Foto: Crisan Andreescu & Freepick
Ce este Barocamera - Foto: Crisan Andreescu & Freepick

Ce este barocamera. Medicul Ioan Lascăr a făcut dezvăluiri despre echipamentul pentru care i s-a deschis dosar penal dupa incendiul de la Colectiv.

Profesorul Ioan Lascăr ne-a explicat ce este barocamera achiziţionată cu 750.000 euro de Spitalul Floreasca, din cadrul Secției de Arși, subiect pentru care, atât el, cât și alți șefi ai Spitalului de Urgență Floreasca au dat explicații în urma tragediei de la Colectiv.

Potrivit medicului Ioan Lascăr, o barocameră este unul dintre multiplele echipamente de care are nevoie o secție pentru arși.

"O barocameră este un echipament destinat unei proceduri terapeutice, anumite oxigenoterapie hiperbară.

Este o procedură bine cunoscută și care aduce beneficii pacienților care au:

- arsuri grave, mai ales asociate cu intoxicații cu monoxid de carbon,

- arsurile de căi respiratori,

- degerături,

- diabet, picior diabetic.

Utilizările sunt multiple.

La momentul în care eu am fost în Statele Unite, barocamera făcea parte din dotarea standard a unității de arși, în anul 1992.

Între timp însă, evoluția procedurilor terapeutice a arătat că barocamera poate fi un echipament opțional doar, deci nu mai era obligatoriu.

Și indicațiile sunt destul de limitate: arsurile de căi respiratorii, de exemplu, sau arsurile mari la care se asociază intoxicația cu fum sau monoxid de carbon, degerături, picior diabetic.

Deci pentru spital, pentru Spitalul Floreasca, acest echipament ar fi adus numeroase beneficii, nu numai pentru bolnavii arși.

În referatul meu de necesitate așa era menționat: barocamera, echipament opțional, deci nu era trecut obligatoriu", a declarat Ioan Lascăr, în exclusivitate pentru DC Medical și DC News.

"Ca să poți utiliza această barocameră după instalare, pentru care eu am semnat, spitalul trebuia obțină avizul ISU și avizele de la stat. Nu trebuia eu să obțin avizul pentru pompieri, Spitalul Floreasca, care e al statului, trebuia să ia avize de la stat"

 

Ei bine, în urma incendiului de la Colectiv, pe numele medicului Ioan Lascăr și a altor șefi ai Spitalului Floreasca s-a deschis un dosar penal pentru abuz în serviciu, un proces ce este activ și astăzi. În acest dosar, șefii de la Spitalul Floreasca sunt acuzați de nefuncționarea unității de mari arși și pentru prețul de peste 6 ori mai mare cu care a fost achiziționată barocamera pentru care aceștia au semnat.

În exclusivitate pentru DC MEDICAL și DC NEWS, Ioan Lascăr ne-a explicat ce a însemnat, de fapt, această semnătură și cum barocamera nu a funcționat niciodată în Spitalul Floreasca pentru că unitatea nu a aplicat pentru avizele de la stat. Mai mult, Ioan Lascăr ne-a spus că, în prezent, barocamera a fost mutată de către Ministerul Sănătății la Timișoara.

"Când m-am întors din concediu în 2013, am aflat de la conducerea spitalului că a fost procurată barocamera. Am fost mirat dar, sigur, nu neplăcut impresionat. M-am bucurat să aud că am fost dotat și cu barocameră.

Barocamera a fost instalată, echipament foarte complex, era instalată în două încăperi, e vorba de o bombă cu oxigen care nu putea fi instalată în apropierea pacienților.

Deci s-a produs instalare acestui echipament pentru care am semnat. Așa cum se procedează la orice echipament medical achiziționat, firma producătoare sau firma care comercializează produsul respectiv are obligația să vină să-l instaleze.

La un echipament instalare înseamnă doar să-l bagi în priză și să arăți personalului dedicat utilizării acestui echipament care este modalitatea de utilizare. Acest echipament extrem de complex a fost montat și instalat și după instalare am semnat procesul verbal de instalare.

Însă, pentru punerea în funcțiune și pentru utilizare erau necesare autorizații de la ISU și era necesar personal instruit, personal dedicat îngrijirii pacienților pentru acest tip de procedură terapeutică", a mai spus celebrul medic.

"Pot să vă spun că doar că barocamera nu s-a instalat niciodată, iar acum este la Timișoara unde sper să fie utilizată"

 

"În acest sens, în schema prevăzută de ordinul de ministru referitor la structura resursei umane pentru dotarea acestui de nou tip de unitate sanitară, doi asistenți erau prevăzuți pentru a deservi acest echipament. Niciodată nu s-a ocupat aceste posturi.

Deci ca să poți utiliza această barocameră după instalare, pentru care eu am semnat, spitalul, care trebuia să facă demersurile instituționale trebuia să obțină avizul ISU, să asigurăm avize de la stat. Nu trebuia eu să obțin avizul pentru pompieri, Spitalul Floreasca, care e al statului, trebuia să ia avize de la stat.

Pot să vă spun că doar că barocamera nu s-a instalat niciodată, iar acum este la Timișoara unde sper să fie utilizată.

Ministerul a redistribuit barocamera cumpărată acum 10 ani. Iar costul barocamerei este trecut la prejudiciu", ne-a declarat Ioan Lascăr.

"M-aș fi așteptat poate la o strângere de mână după acest efort de decenii, ca să spun așa, având ca folos un beneficiu al comunității. M-aș fi așteptat măcar la o strângere de mână, nu la un dosar penal", a conchis medicul Ioan Lascăr.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel