Ce este ecoendoscopia și la ce se folosește. Dr Cristian Gheorghe explică

Florina Pop |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cancerul pancreatic
Cancerul pancreatic

Profesorul și medicul Cristian Gheorghe, de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie al Institutului Fundeni, a vorbit la emisiunea Academia de Sănătate despre noile terapii pentru bolile pancreasului.

Profesorul și doctorul Cristian Gheorghe, reputat gastroenterolog și endoscopist, a fost invitatul emisiunii de luni, 6 septembrie, realizate de academicianul Irinel Popescu - Academia de Sănătate - pentru a discuta despre noile tratamente și terapii pentru bolile pancreasului. 

”Ecoendoscopia este una dintre investigațiile majore intrată de curând în ghiduri. Este o investigație importantă și decisivă pentru diagnosticul de certitudine, diagnostic citologic și, de preferat, histologic cu anumite ace dedicate pentru a vedea detalii legate de tipul de leziune. Indicația majoră o reprezintă masele pancreatice și aici discutăm despre ideea pe care o avem întotdeauna despre masa pancreatică - ea aducându-ne în față un pacient cu un posibil, și de multe ori așa se și întâmplă, cancer pancreatic”, spune prof Christian Gheorghe.

Potrivit expertului, ”nu orice masă pancreatică este un adenocarcinom de pancreas. Se întâmplă într-un procent ridicat, e adevărat, cam 70-75%, dar rămân celelalte 25%-30% în care discutăm despre alte  tipuri de tumori, de tumori endocrine, de metastaze, e vorba de limfoame”.

Profesorul Christian Gheorghe mai vorbește despre o altă afecțiune a pancreasului care începe să fie din ce în ce mai mult diagnosticată pe glob: pancreatita autoimună.

E ”o entitate asupra căreia ne oprim destul de rar. Din nefericire, este prezentă, este în creștere, în lume. Se diagnostichează și mai frecvent și are niște capcane în diagnostic în sensul că multe mase pancreatice - stabilite fără criterii științifice, histologice, ca și adenocarcinom - sunt trimise către intervenții chirurgicale când, de fapt, sunt pancreatite autoimune”, explică prof dr Cristian Gheorghe.

Ce noi tratamente avem pentru bolile pancreatice, aflați în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel