Ce este histamina și ce afecțiuni poate cauza?

DCMedical Team |
Data publicării:

Organismul uman este foarte complex, iar la buna sa funcționare contribuie o multitudine de compuși chimici.

Unul dintre aceștia este și histamina, o moleculă cu funcții multiple la nivelul mai multor sisteme și organe. Dacă vrei descoperi ce este histamina, care este rolul său în organism și ce afecțiuni pot fi asociate cu această substanță, te invităm citești în continuare!

Histamina și rolul său în organism

Histamina este un compus organic esențial pentru buna funcționare a organismului, cu un rol crucial în răspunsul imunitar, reglarea funcțiilor gastrointestinale și reacțiile alergice. Molecula este produsă de către celulele albe din sânge, mai exact de către mastocite și bazofile, ca răspuns la o leziune sau la o reacție alergică. Acest compus chimic este prezent în aproape toate țesuturile corpului.

În timpul unei reacții alergice, histamina este eliberată în cantități mari și provoacă simptome precum strănut, mâncărime, ochi roșii și umflați, tuse și chiar dificultăți de respirație. Histamina este, de asemenea, implicată în inflamații și în reacțiile imunitare la infecții.

Molecula acționează și la nivelul altor sisteme. Spre exemplu, ea ajută la dilatarea vaselor de sânge și permite creșterea fluxului de sânge către zonele corpului care au nevoie de el. Un alt rol important al histaminei este contracția mușchilor netezi ai bronhiilor ce ajută la respirație. De asemenea, histamina poate stimula secreția de acid gastric, contribuind la procesul de digestie [1].

Afecțiuni asociate cu histamina

Deși histamina este esențială pentru funcționarea organismului, o concentrație prea mare a acestui compus poate duce la diverse probleme de sănătate. Iată câteva dintre acestea:

  • Intoleranța la histamină - aceasta este o afecțiune mai puțin cunoscută, în care organismul are dificultăți în a metaboliza corespunzător histamina. Ca urmare, pot apărea o serie de simptome, de la migrene, la probleme digestive și cutanate, efecte care pot afecta calitatea vieții [2];
  • Dermatita - fie vorbim despre dermatita atopică sau de contact, această afecțiune cutanată este asociată cu histamina. În cazul dermatitei atopice, sau a eczemei, histamina este eliberată ca răspuns la anumiți alergeni, ducând la inflamație și mâncărime. Dermatita de contact, pe de altă parte, este cauzată de expunerea directă la anumite substanțe iritante sau alergene, iar histamina contribuie la răspunsul inflamator;
  • Rinita alergică - denumită în mod comun și febra fânului, rinita alergică este o altă afecțiune în care histamina joacă un rol important. În acest caz, histamina este eliberată ca răspuns la alergeni din mediul exterior, precum polenul, și duce la simptome precum strănut, mâncărime la nivelul nasului sau ochilor și secreții nazale abundente;
  • Astmul - astmul alergic este de asemenea legat de histamină, care contribuie la inflamarea și îngustarea căilor respiratorii. Această afecțiune poate fi cauzată, de asemenea, de anumiți alergeni din mediul înconjurător;
  • Conjunctivita alergică - inflamația care apare la nivel ocular este un alt efect secundar al unei reacții alergice care implică histamina. Simptomele includ mâncărime la nivelul ochilor, roșeață și lăcrimare [1].

Așadar, histamina este o substanță chimică importantă, cu un rol crucial în diverse procese biologice. Cu toate acestea, o cantitate crescută de histamină sau anumite dificultăți ale organismului în procesarea sa pot duce la diverse probleme de sănătate. Dacă ai simptome sau preocupări legate de histamină, nu ezita consulți un medic pentru diagnostic și tratament!

Surse de informare:

[1] “What Is Histamine?” Cleveland Clinic, 2023, my.clevelandclinic.org/health/articles/24854-histamine.

[2] Anthony, Kiara. “Histamine Intolerance.” Healthline, Healthline Media, 13 Aug. 2018, www.healthline.com/health/histamine-intolerance#symptoms.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel