Ce fobii dezvoltă pacienții post-Covid. Medic: "În depresie nu este vorba despre lipsa de voinţă, ci este o boală care se poate trata"

DCMedical Team |
Data actualizării: | Data publicării:
Sănătatea mintală
Sănătatea mintală

Pacienții vindecați de Covid se luptă adesea cu probleme de sănătate, una dintre acestea fiind sănătatea mintală. 

Pentru mulți pacineți cu Covid, un test negativ nu înseamnă nici pe departe sfârșitul problemelor. Pentru o parte dintre ei însemană doar schimbarea tipului de probleme cu care se luptă. Astfel, unii dintre ei se recuperează greu, în timp ce dezvoltă anumite probleme de natură psihologică.

"În cazul acestor persoane, cel mai des se pot întâlni agorafobie (sunt cei care nu mai vor să iasă din casă), tulburările depresive sunt prezente, nu mai vor să se întâlnească cu cercul lor de prieteni, persoanele în vârstă se însingurează şi se alienează din ce în ce mai mult, se înstrăinează, iar tabloul este complicat şi trebuie adaptat pentru fiecare în parte.

Suportul social este binevenit în situaţii de genul acesta, mai ales dacă e cazul unei depresii", a spus psihologul Bogdan Stoian la Antena 3.

De aceea, spune specialistul, în aceste situaţii e bine ca familia să fie lângă cel care trece prin aceste momente grele şi să ofere suport emoţional.

"În depresie, nu este vorba despre lipsa de voinţă, ci este o boală care se poate trata", explică psihologul.

Pentru tratare, e bine să se găsească acţiuni sociale la care acea persoană să participe, pasiuni ale sale, dar şi o excursie cu familia la mare sau la munte ar ajuta foarte mult.

E nevoie de o mare afecţiune din partea celorlaţi. "De multe ori, un telefon dat celui depresiv ajută foarte mult. Depresivii au nevoie de afecţiune, nu de milă. Practic, această distanţare fizică nu presupune şi una socială şi ar fi bine să găsim fel şi fel de mijloace de contact cu ceilalţi. Cei care nu au trecut prin boală nu înţeleg foarte bine despre ce este vorba", a mai spus Bogdan Stoian.

În plus, nevoia depresivului nu este una de milă, ci de afecţiune, a mai explicat psihologul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel