Ce impact are războiul asupra copiilor. Psiholog: O situație din care se poate învăţa

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Ce impact are razboiul asupra copiilor. FOTO Pexels @ Yan Krukov
Ce impact are razboiul asupra copiilor. FOTO Pexels @ Yan Krukov

Războiul își pune amprenta asupra fiecăruia dintre noi, mai mult sau mai puțin, însă este nevoie de un sprijin suplimentar pentru cei mici în a-și conștientiza emoțiile cu care se confruntă. 

”Trebuie să ținem cont de o serie de factori, nivelul lor de înțelegere, sensibilitatea și emoțiile pe care le au, preponderent negative sau preponderent pozitive, dacă sunt mai stresați sau, despre modul în care vor să se implice, de ce nu?

Dacă vă amintiţi, la începutul pandemiei, copiii desenau curcubeie, simţeau că fac ceva ca să-i încurajeze pe semenii lor. Deci implicarea poate fi diferită. La adolescență/preadolescență putem să strângem pachete pentru refugiaţi, la o vârstă mică putem să desenăm ceva, să transmitem prin acel desen un mesaj încurajator, să simtă că s-au implicat şi că au putut face ceva pentru evenimentul respectiv”, a explicat psihologul Georgeta Pânișoară, la Digi24.

E bine să conştientizăm emoţiile

De altfel, aceasta a ținut să sublinieze necesitatea transformării experienței prin care trecem cu toții într-o oportunitate de învăţare.

”Ca părinte, probabil că intuieşti când e ceva în neregulă, îţi cunoşti foarte bine copilul. Important este, până la urmă, să ai câteva ore zilnic de calitate cu el şi să deschizi tu subiectul războiului, dacă nu a făcut-o copilul deja. Dacă copilul este foarte stresat, de acest subiect sau de alte subiecte potențial stresante, probabil că ne vom da seama, pentru că vor vorbi mult despre el, în unele situații. Iar dacă vorbește foarte mult despre respectiva situație vedem cum o încadrăm și reîncadrăm în întreg contextul în care întreabă copilul despre ce se întâmplă. În situaţia actuală, este bine şi pentru noi şi pentru copil să ne reformulăm anumite credinţe, să nu ne mai gândim doar la cele periculoase, ci să ne gândim și la situațiile pozitive, să găsim un echilibru (...) Dincolo de a conştientiza emoţiile de frică şi a lucra cu ele la modul pozitiv, astfel încât să le mai diminuăm, pe cele de frică, războiul este, de ce nu, o situație din care se poate învăţa. Să nu pierdem potenţialul educativ din vedere! Gândiţi-vă că mulţi dintre copii, chiar dacă învăţau mecanic care sunt vecinii României, nu ştiau, de exemplu, cât de mare este graniţa cu Ucraina. Cred că zilele astea am învăţat, în mod concret, despre cum se desfăşoară un război. Şi copiii ştiu acum mai multe decât au apucat să înveţe din cărţile de istorie”, a mai spus Georgeta Pânișoară.

Vezi și: Vlad Ciurea, sfat pentru psihic, în război: Avem o putere extraordinară de a ÎNDURA răul. Nu credeam să ajungem aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel