EXCLUSIV Ce trebuie să știi despre grătare. Dr. Florin Bălănică: Pot duce la tulburări ale stomacului
Prepararea alimentelor pe grătar nu este o opțiune sănătoasă. Iată ce se întâmplă, de fapt, atunci când prăjim carnea sau legumele la grătar.
Într-o lume în care grătarul este adesea o metodă preferată de preparare a cărnii, este important să înțelegem riscurile asociate cu această practică culinară populară. Carnea gătită la grătar, în special atunci când este expusă direct la flacără, poate genera substanțe care pe termen lung pot afecta sănătatea sistemului digestiv.
Prepararea alimentelor pe grătar este o metodă populară și gustoasă de gătit, însă există anumite riscuri asociate, mai ales atunci când vine vorba de alimentele prăjite. În special, procesul de prăjire pe grătar poate conduce la formarea acrilamidei, o substanță chimică care poate avea un impact negativ asupra sănătății noastre.
Ce se întâmplă, de fapt, când preparăm carnea pe grătar

Grătar - FOTO: Freepik@vecstock
Carnea gătită la grătar, cu flacără directă, este o delicatesă apreciată în întreaga lume pentru aroma și gustul său inconfundabil. Cu toate acestea, cercetările recente aruncă lumină asupra riscurilor potențiale pe care le poartă pentru sănătatea noastră digestivă.
Dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în Psihonutriție și Terapie Medicală Nutrițională, fondator MetodaDrBălănică a explicat, în exclusivitate pentru DC MEDICAL, de ce ne expunem unor riscuri atunci când consumăm alimentele preparate la grătar.
"Carnea dacă o preparăm prin foc, la grătar și carnea este în contact direct cu flacăra, acei produși care se degajă, sunt produși care pe termen lung și într-un consum constant pot duce la tulburări ale sistemului digestiv, în special la cele ale stomacului" a explicat dr. Florin Ioan Bălănică, specializat în Psihonutriție și Terapie Medicală Nutrițională, fondator MetodaDrBălănică, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.
Studiile au asociat expunerea la aceste substanțe toxice cu afecțiuni precum inflamația cronică a tractului gastrointestinal, refluxul gastroesofagian și gastrita. În plus, aceste substanțe pot perturba echilibrul florei intestinale benefice, ceea ce poate agrava disconfortul și problemele digestive.
Expunerea pe grătar produce substanțe chimice
Expunerea cărnii la flacără poate produce substanțe chimice precum hidrocarburi policiclice aromatice (HPA-uri) și amine heterociclice (HA-uri), care sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a fi toxice și carcinogene în anumite condiții. Consumul frecvent și pe termen lung de carne gătită la grătar, în special atunci când este arsă sau carbonizată, poate crește riscul de tulburări ale sistemului digestiv, cu impact negativ asupra sănătății stomacului și intestinelor.
Cercetările au arătat că expunerea prelungită la HPA-uri și HA-uri poate fi asociată cu inflamații cronice ale tractului gastrointestinal, precum și cu afecțiuni precum refluxul gastroesofagian și gastrita. În plus, aceste substanțe pot afecta flora intestinală benefică, ceea ce poate duce la dezechilibre digestive și disconfort.
Acrilamida, ce este
Acrilamida este o substanță chimică formată în mod natural în timpul procesului de gătire la temperaturi ridicate, cum ar fi prăjirea, coacerea sau prăjirea. Este produsă prin reacții chimice între aminoacizi și zaharuri, în special în alimente bogate în carbohidrați, cum ar fi cartofii și cerealele.
Acrilamida a fost clasificată ca fiind "probabil carcinogenă pentru oameni" de către Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IARC), în funcție de dovezi din studiile pe animale și observații epidemiologice limitate la om.
Alimentele care pot conține acrilamidă în cantități semnificative includ chipsuri de cartofi, cartofi prăjiți, biscuiți, pâine prăjită și alte produse de patiserie care sunt gătite la temperaturi ridicate. Reducerea expunerii la acrilamidă poate fi realizată prin gătitul alimentelor la temperaturi mai scăzute, evitând supra-coacerea și evitând consumul excesiv de alimente prăjite și prăjite.
-
-
-
-
-
5 limite de care ai nevoie pentru a-ți proteja sănătatea mintală22.12.2025, 17:00
EXCLUSIV Psihologia copilului și kinetoterapia se întâlnesc la DrPsy! Camelia Ștefan, interviu
EXCLUSIV Terapia hiperbară: cine o poate face. Dr. Mihai Băican: Funcționează ca un plămân extern
EXCLUSIV Dermatita atopică NU e o formă de alergie. Dr. Alin Nicolescu: Provoacă astm sau rinită
EXCLUSIV Istoria medicinei în Evul Mediu românesc, între vraci, moașe și bărbieri
EXCLUSIV Semnul banal dat de cârcei. Nu-i mai ignora! Atenție la picioarele reci, furnicături, durere când mergi
EXCLUSIV Sănătatea, între tratament și prevenție. Cătălin Radu: O populație educată corespunzător va înțelege și importanța sănătății
Singurătatea bătrânilor, sunetul care îți rupe inima
EXCLUSIV Lucrul nespus despre tratamentul post-AVC. Ioana Milea: Cum să accept la 26 de ani ideea de moarte?
EXCLUSIV Misiunea 70/2030: România vrea să controleze hipertensiunea și să salveze vieți
EXCLUSIV Pacienții, acces mai facil la tratament. Radu Gănescu: Să schimbăm paradigma
Cancerul care se poate moșteni. Dr. Eliza Gangone (SANADOR), avertisment pentru părinți
EXCLUSIV Greșeala din Legea Majoratului Digital trecută de Senat. Ovidiu Iosif: Restricțiile nu generează decât frustrare
EXCLUSIV Cum îți poți evalua rezerva ovariană și fertilitatea. Dr. Lucia Luchian: Se poate recolta oricând
EXCLUSIV "Știm exact ce provoacă infarct și AVC cu mulți ani înainte!" Lecția profesorului John Deanfield, cardiolog de renume
EXCLUSIV Tratamentul oncologic cu rezultate maxime. Dr. Matei Bâră: Reducem toxicitatea
Tratamentul care înlocuiește terapiile toxice împotriva cancerului. Are precizie de milimetru.
EXCLUSIV Cancerul care te condamnă la moarte. Dr. Amedeia Niță: România încă are cazuri avansate
EXCLUSIV Ce trebuie să știi dacă ai avut o rudă diagnosticată cu cancer. Conf. dr. Viorica Rădoi: Anamneză amănunțită și un istoric familial
EXCLUSIV Când ar trebui să se adreseze un cuplu medicului specialist în infertilitate. Dr. Lucia Luchian: Foarte important
EXCLUSIV Acces inegal la sănătate. Radu Gănescu: Zona rurală este foarte deficitară la serviciile medicale. Pacienții ajung târziu
Accesul inegal la servicii medicale pune în pericol sănătatea românilor și exercitarea democratică.
