Cele DOUĂ analize care îți arată dacă ai o boală de rinichi. Alexandru Rafila: Boala poate fi tratată doar prin dializă sau transplant. Nu putem să impunem populației plăți suplimentare

Giorgiana Croitoru |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Cele DOUĂ analize care îți arată dacă ai o boală de rinichi - Foto: Freepick
Cele DOUĂ analize care îți arată dacă ai o boală de rinichi - Foto: Freepick

Cum face față sistemul sanitar scumpirilor, cum se depistează boala cronică de rinichi și cum se poate trata. Ce face sistemul medical pentru a depista în faze incipiente boala cronică de rinichi.

10% dintre români nu știu că au o boală cronică de rinichi, asta înseamnă 1 milion și jumătate de români care ar putea suferi de o boală cronică de rinichi.

"Este o extrapolare a cifrelor existente la nivel internațional, unde se estimează că circa 700 de milioane de persoane din întreaga lume sunt afectate de boala cronică de rinichi. Sigur, nu cred că situația poate să fie mult diferită în România, mai ales că la nivel național avem spre 40.000 de persoane diagnosticate cu această boală, ceea ce, evident, este foarte puțin.

Și cred că cel mai important lucru, așa cum ne dorim pentru multe alte patologii, este prevenția și mai ales depistarea precoce a unei afecțiuni, încât această afecțiune să fie tratabilă și să nu necesite schimbări dramatice în viața pacienților.

Pentru că pacienții cu boală renală cronică, atunci când această boală avansează și este practic o singură sau sunt două soluții, ambele destul de dificile: una este dializa și a doua este transplantul.

Dializa presupune cel puțin trei ședințe săptămânal, timp de ani de zile, limitează foarte mult viața pacientului.

Sigur că ne dorim să creștem și în România numărul de transplanturi, dar ca să poți să crești numărul de transplanturi, cred că avem nevoie de o campanie solidă de informare și de educare a publicului, încât donarea de organe să devină și în România, la fel cum este în alte țări, un lucru obișnuit", a declarat Ministrul Sănătății Alexandru Rafila, în exclusivitate pentru DC Medical, în cadrul dezbaterii "Boala cronică de rinichi, riscul ignorării".

Cum poate fi depistată această boală? Ce face sistemul medical pentru a depista în faze incipiente boala cronică de rinichi

"Boala cronică de rinichi se poate diagnostica. Sunt două analize specifice. Sigur, nu trebuie să le facă toată lumea și la orice vârstă. Noi trebuie să definim categoriile care au afecțiuni, pacienți cu afecțiuni cardiovasculare sau care au diabet și la care boala renală este probabil să apară, să se instaleze.

1. -imagine fara descriere- (cele-doua-analize-care-iti-arata-daca-ai-o-boala-de-rinichi--alexandru-rafila-boala-poate-fi-tratata-doar-prin-dializa-sau-transplant_65390800.jpg)

Foto: Facebook Alexandru Rafila

Atunci acești pacienți pot beneficia de două analize care să fie decontate, două analize simple, nu e vorba de nimic complicat. În momentul de față, practic, nu facem decât să măsurăm creatinina.

E o radiografie de moment care nu sugerează așa de bine o eventuală evoluție unei boli cronice de rinichi. Și aceste două analize, dacă sunt prescrise de medicul de familie și sunt efectuate la categorii cu risc mai mare, sunt foarte utile pentru că permit diagnosticarea acestei boli, tratarea ei și un regim idigeno-dietetic corespunzător care previne apariția unei insuficiențe renale care, așa cum spuneam puțin mai devreme, nu poate să fie tratată decât prin dializă sau prin transplant", a mai spus ministrul Sănătății.

Persoane care de ani de zile fac dializă. O mulțime de cazuri sunt depistate în cazuri tardive, când dializa nu mai poate ajuta

 

Din păcate, multe cazuri sunt depistate în faze tardive, când organismul e atât de afectat încât nici dializa nu mai poate ajuta, nu mai poate susține.

"Da, sunt persoane care de ani de zile fac dializă. Există posibilitatea înscrierii în acest program. Totuși, pacientul trebuie de trei ori pe săptămână să se deplaseze la centru de dializă și programul transport este asigurat, dar până la urmă, trei zile pe săptămână reprezintă mult. Sunt patru ore de dializă, plus transportul și sigur sunt și alte lucruri care trebuie monitorizate strict. Și atunci sigur că depistarea precoce a bolilor în general și a bolii cronice renale în particular, pentru că despre asta discutăm astăzi, este oportună.

Ea se poate realiza împreună cu medicii de familie fără niciun fel de problemă și sigur, ulterior indicația de a fi trimiși la nefrolog este cea mai bună cale.

Mă bucur că am avut această ocazie a unui parteneriat cu Societatea Română de Nefrologie și Societatea Națională de Medicină a Familiei, pe de o parte, cu comisia de specialitate a Ministerului Sănătății, pe de altă parte, care au venit cu propuneri concrete în acest sens și o să discutăm cu colegii noștri de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru asigurarea accesului la aceste două analize de care vă spuneam, sunt analize simple și care ar putea să fie foarte benefice dacă sunt realizate multor categorii de pacienți cu boli cronice la care boala cronică renală apare ca și o complicație

Cum face față sistemul sanitar scumpirilor

 

"Sistemul sanitar trebuie să facă față scumpirilor la curent, consumabile care vin din import. Suntem afectați de inflație, sunt creșteri de prețuri în toate domeniile. Cum face față sistemul sanitar, este sustenabilă o astfel de evoluție?", a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.

"Sigur, asta e o problemă destul de complicată, pentru că, vedeți, noi discutăm numai despre costurile utilităților la spitale. Sigur, este foarte important să putem asigura spitalelor resursele necesare pentru ca să funcționeze din punct de vedere al costurilor utilităților.

Dar în mod evident, acest efect în lanț este prezent și în industria farmaceutică, unde, mai ales la medicamentele generice, creșterea costurilor cu energia și transportul sau cu materia primă care vine din alte țări sunt evidente.

De asemenea, alte tipuri de servicii medicale au alte costuri. Nu avem decât o singură soluție să găsim împreună cu Ministerul Finanțelor posibilitatea utilizării mai bune a fondurilor și, evident, a suplimentări lor acolo unde este necesar, pentru că altă soluție nu este, dar sigur că o mai bună colectare a taxelor, România încă este în jurul valorii de 30% din buget, din din PIB este colectat ca și buget. 30-31% față de o valoare medie de circa 45% în Uniunea Europeană.

Mai avem loc mult de colectare a banilor la buget și cred că o mai bună colectare poate duce și la o finanțare mai bună a sistemului de sănătate, încât să depășim acest prag de 5%-6% cu care ne luptăm de foarte mulți ani. Pragul este condiționat și datorită acestei limitări a resurselor bugetare, mă refer procentual, raportat cu tipul.

Pot funcționa asigurările private ca un mecanism de creștere a finanțării în sistemul sanitar?

Nu, nu știu, eu n-am discutat acest subiect, el este la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, dar sigur că putem să încercăm să găsim soluții. 

Dar totuși trebuie să înțelegem că un pacient cu boală cronică de rinichi trebuie să aibă acces la servicii de sănătate în măsura în care el este asigurat. Așa că, nu cred că putem să impunem populației plăți suplimentare pentru pentru această tip de patologie", a conchis ministrul Sănătății.

Vezi mai multe în video:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel