Cele mai bune materiale din care să-ți faci măști „de casă”. Coronavirus, studiu

Dana Lascu |
Data actualizării: | Data publicării:
Măști
Măști

Cercetătorii au descoperit care sunt cele mai bune materiale din care poți face acasă măști eficiente contra noului coronavirus. 

Va trebui să ne obișnuim să purtăm măști, spunea recent președintele României. Dar ce te faci când ele nu se găsesc pe piață sau sunt prea scumpe? Ei, bine, un studiu arată care sunt materialele din care le poți confecționa acasă.

În urma pandemiei COVID-19, Centrele de prevenire și prevenire a bolilor (CDC) din SUA recomandă oamenilor să poarte măști în public. La fel, și în România autoritățile au recomandat asta. La nivel mondial, în acest moment, e un deficit consderabil de măști N95 și de măștile chirurgicalecare, oricum, ar trebui rezervate lucrătorilor din domeniul sănătății. Iar atunci când se găsesc pe piață, prețul lor a crescut atât de mult că mulți nu și le pot permite.

Așa se face că mulți oameni își fac propriile acoperiri. Într-un studiu publicat în jurnalul ACS Nano (link studiu), cercetătorii arată că o combinație de bumbac cu mătase naturală sau șifon poate filtra eficient particulele de aerosoli - dacă potrivirea materialelor este bună.

Se crede că SARS-CoV-2, noul coronavirus care provoacă COVID-19, se răspândește în principal prin picături respiratorii atunci când o persoană infectată tușește, strănută, vorbește sau respiră. Aceste picături se formează într-o gamă largă de dimensiuni, dar cele mai mici, numite aerosoli, care pot aluneca cu ușurință prin deschiderile dintre anumite fibre de pânză, determinând unii oameni să se întrebe dacă măștile artizanale pot ajuta efectiv la prevenirea bolilor. Prin urmare, Supratik Guha de la Universitatea din Chicago și colegii săi au vrut să studieze capacitatea țesăturilor obișnuite, luate de unele singure sau în combinație, de a filtra aerosoli similari ca dimensiuni cu picăturile respiratorii.

Cele mai bune materiale și cât filtrează ele

Cercetătorii au folosit o cameră de amestecare a aerosolilori pentru a produce particule cuprinse între 10 nm și 6 μm în diametru. Un ventilator a împrăștiat apoi aerosolii pe diferite probe de pânză, la un debit de aer corespunzător respirației unei persoane în repaus, iar echipa a măsurat numărul și dimensiunea particulelor din aer înainte și după trecerea prin țesătură.

Un strat dintr-o pânză de bumbac bine țesut (adică des), combinat cu două straturi de șifon poliester-spandex - o țesătură folosită adesea în rochiile de seară - a filtrat cele mai multe particule de aerosoli (80-99%, în funcție de mărimea particulelor), cu performanțe apropiate de cea a materialului din care este confecționată mască N95 folosită în spitale. Înlocuirea șifonului cu mătase naturală sau flanelă, sau pur și simplu folosind o țesătură combinată de bumbac-poliester, a obținut rezultate similare.

Cercetătorii subliniază că pânzele strâns țesute, cum ar fi bumbacul, pot acționa ca o barieră mecanică împotriva particulelor, în timp ce țesăturile care au o sarcină statică, precum anumite tipuri de șifon și mătase naturală, servesc ca o barieră electrostatică. Cu toate acestea, un decalaj de 1% a redus eficiența de filtrare a tuturor măștilor la jumătate sau la mai mult, subliniind importanța unei măști corect cusute și adaptate pentru față.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel