Centrul Operațional de Coordonare, funțional din această dimineață

Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.
Dr Victor Costache, ministrul Sănătății.

Centrul Operațional de Coordonare a devenit funcțional în această dimineață. Este vorba despre unitatea care stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății.

Centrul Operațional de Coordonare a devenit funcțional în această dimineață. Este unitatea care stabilește în timp operativ legătura cu direcțiile de sănătate publică și unitățile sanitare aparținând Ministerului Sănătății, pentru identificarea în timp real a situațiilor de risc asociate infecției cu coronavirus COVID 19 și pentru stabilirea măsurilor ce se impun. „Centrul Operațional ne va furniza situația la zi toate informațiile utile și vitale pentru stabilirea măsurilor corecte pentru fazele epidemice în care ne aflăm. Vom cunoaște stocurile de medicamente, echipamente medicale și dezinfectanți existente la nivel național în spitale, numărul cadrelor medicale implicate în acțiunile pe care le derulăm pentru limitarea răspândirii infecției, numărul paturilor libere în secțiile de boli infecțioase și ATI, astfel încât să putem acționa coordonat”, a declarat ministrul Victor Costache, care a fost în această dimineață în Centrul de Coordonare și a susținut o videoconferință cu cei implicați.

Internările programate se amână

Tot cu această ocazie ministrul Costache a prezentat Planul de măsuri pentru pregătirea spitalelor, in contextul actual COVID-19. Astfel, în perioada următoare, în spitalele coordonate de Ministerul Sănătății vor fi limitate internările programate, în raport cu gradul de ocupare al paturilor ( inclusiv paturi ATI) și evolutia epidemiologica locală. În funcție de dinamica situației se va putea decide chiar interzicerea internărilor programate. Spitalele vor raporta zilnic în sistemul electronic centralizat al Centrului de coordonare situația ocupării paturilor. Această măsură se impune atât pentru a asigura capacitatea de preluare a cazurilor de către spitale, cât și pentru gestionarea corectă și eficientă a resurselor materiale și umane. Se va asigura o comunicare publică adecvată pentru ca, în această perioadă, publicul să se adreseze spitalelor doar pentru situații de urgență.

Rețea suport pentru spitalele de infecțioase 

Se urmărește evitarea aglomerărilor în unitățile sanitare. De asemenea, s-a stabilit o rețea suport pentru spitalele de boli infecțioase. Astfel, în funcție de contagiozitatea cazurilor non-coronavirus se vor stabili spitalele de suport, în care să fie transferați pacienți din Spitalul de Boli Infecțioase.

Într-o primă fază, se recomandă ca spitalele de suport sa nu fie reprezentate de spitalele importante de urgență din zona, care pot asigura asistenta medicala pentru celelalte urgente medico-chirurgicale. Pot fi incluse in reteaua de Spitale de suport si spitale din alte judete preponderent cele cu Sectii de Boli Infectioase, precum si spitalele din alte retele, decat ale Ministerului Sanatatii ( Ministerul Transporturilor, Ministerul Apararii Nationale, Spitale Private). În Planul MS mai sunt prevăzute și măsuri pentru cazul extinderii crizei si depasirii capacitatii Spitalelor de Boli Infectioase, dar și reglementari cu privire la utilizarea echipamentelor de protectie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0