Cercetătorii au dezvoltat vase de sânge în mini-organe "crescute" în laborator

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Inovația care va salva multe vieți. Cercetătorii finlandezi au descoperit o nouă modalitate de a dezvolta vase de sânge în mini-organe "crescute" în laborator.

Cercetătorii de la Universitatea Oulu din Finlanda au dezvoltat o metodă inovatoare de creștere a vaselor de sânge funcționale în organoizi, mini-organe create în laborator pentru a imita structura și funcțiile organelor reale.

Folosind membrana unui embrion de pui și un dispozitiv "lab-on-a-chip", vasele de sânge s-au conectat la sistemul circulator al puiului, menținându-se intacte și pe o platformă artificială.

Această tehnică, testată pe organoizi de rinichi, deschide noi perspective pentru cercetarea olilor renale, cancerului, diabetului și hipertensiunii, accelerând dezvoltarea de tratamente și medicamente.

Organoizii sunt versiuni mici și simplificate ale organelor create în laborator pentru a imita funcțiile și structurile esențiale ale organelor reale. Adăugarea vaselor de sânge este esențială pentru a face aceste organoizi să funcționeze mai mult ca organele reale și pentru a spori potențialul lor în cercetarea medicală.

Vasele de sânge sunt structuri tubulare care alcătuiesc sistemul circulator, fiind responsabile de transportul sângelui în întregul corp. Ele se împart în trei tipuri principale:

- arterele - care transportă sângele oxigenat de la inimă către țesuturi

- venele - care aduc sângele sărac în oxigen înapoi la inimă

- capilarele - cele mai mici vase, care facilitează schimbul de oxigen, nutrienți și produse reziduale între sânge și celule.

Vasele de sânge asigură livrarea oxigenului și a nutrienților către toate celulele corpului, esențiale pentru menținerea vieții și funcționarea corectă a organelor.

Vasele de sânge preiau dioxidul de carbon și alte produse reziduale de la celule și le transportă pentru eliminare, fie prin plămâni, fie prin alte organe excretoare, cum ar fi rinichii.

Mai mult, vasele de sânge transportă hormoni de la glandele endocrine către organele țintă, facilitând procesele metabolice și reglarea diferitelor funcții corporale și ajută și la menținerea unei temperaturi corporale stabile, adaptând fluxul de sânge la condițiile de mediu.

Nu în ultimul rând, prin intermediul sângelui, vasele transportă celulele albe care luptă împotriva infecțiilor și contribuie la apărarea organismului.

Pentru a crea vasele de sânge, cercetătorii au folosit membrana corio-allantoică (CAM) a unui embrion de pui și un dispozitiv specializat „lab-on-a-chip”.

"Atunci când sunt cultivate pe membrana embrionului de pui, vasele de sânge nu numai că se formează, dar se și conectează la sistemul circulator al puiului pentru a primi oxigen”, a explicat Seppo Vainio, profesor de biologie a dezvoltării la Universitatea din Oulu.

O descoperire cheie a acestei metode, a remarcat Vainio, este că organoizii vascularizați pot fi transferați pe o platformă de creștere artificială, păstrându-și rețeaua de vase de sânge intactă.

Deci, această tehnică, testată pe organoizi de rinichi - deosebit de dificil de vascularizat - marchează un progres semnificativ în tehnologia organoizilor.

Cu vase de sânge funcționale, aceste organoizi se comportă mai mult ca organele reale, ceea ce le face deosebit de valoroase pentru studiul bolilor și testarea de noi medicamente.

Universitatea din Oulu consideră că această inovație ar putea accelera cercetarea unor afecțiuni precum bolile renale, cancerul, diabetul și hipertensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel