Cercetătorii sunt la un pas să creeze organe „universale” care ar putea fi transplantate oricărui pacient, indiferent de grupa sa de sânge. STUDIU

Dana Lascu |
Data publicării:
Transplant organe
Transplant organe

Un nou studiu dezvăluie o modalitate de a crea organe „universale” care ar putea fi transplantate oricărui primitor, indiferent de grupa de sânge pe care o are. 

Un nou studiu realizat de cercetători de la Latner Thoracic Surgery Research Laboratories și  Ajmera Transplant Centre din University Health Network (UHN),  care a fost publicat în jurnalul Science Translational Medicine (link direct studiu), a dovedit că este posibil să se convertească, în siguranță, grupa de sânge din organele donatoare destinate transplantului. Această constatare este un pas important către crearea de organe universale de tip O, care ar îmbunătăți în mod semnificativ echitatea în alocarea organelor la transplant și ar reduce mortalitatea pacienților aflați pe listele de așteptare.

Toate organele de la donatori, făcute să fie de grupa O

„Cu sistemul actual de potrivire a organelor între donator și primitor, timpii de așteptare pot fi considerabil mai mari pentru pacienții care au nevoie de un transplant, în funcție de grupa lor de sânge”, explică dr. Marcelo Cypel, director chirurgical al Centrului de Transplant Ajmera și autorul principal al studiului.

„Dacă am avea organe universale, am putea elimina bariera de potrivire a sângelui și am putea acorda prioritate pacienților prin urgență medicală, salvând mai multe vieți și irosind mai puține organe”, adaugă dr. Cypel, care este și chirurg toracic la Departamentul de Chirurgie Sprott al UHN, și profesor în Departamentul de Chirurgie.

Grupa de sânge este determinată de prezența antigenelor pe suprafața globulelor roșii - sângele de tip A are antigenul A, B are antigenul B, sângele AB are ambele antigene și O nu are niciunul. Antigenele pot declanșa un răspuns imun dacă sunt străine corpului nostru. De aceea, pentru transfuzii de sânge putem primi sânge doar de la donatori cu aceeași grupă de sânge ca a noastră, sau de la tipul universal O.

De asemenea, antigenele A și B sunt prezente pe suprafețele vaselor de sânge din organism, inclusiv vasele din organele solide. Dacă cineva care este de tip O (adică are anticorpi anti-A și anti-B în fluxul sanguin) a primit un organ de la un donator de tip A, de exemplu, organul va fi respins după toate probabilitățile. În consecință, organele donate sunt asociate cu potențialii destinatari din lista de așteptare, pe baza grupei de sânge, printre alte criterii.

Pacienții cu grupa de tip O așteaptă în medie de două ori mai mult timp pentru a primi un transplant pulmonar în comparație cu pacienții din grupa de tip A, explică dr. Aizhou Wang, asociat științific la laboratorul Dr. Cypel și autor principal al studiului.

„Acest lucru se traduce prin mortalitate. Pacienții care sunt de tip O și au nevoie de un transplant pulmonar au un risc cu 20% mai mare de a muri în timp ce așteaptă ca un organ potrivit să devină disponibil”, spune dr. Wang.

Această disparitate se înregistrează și la alte organe, adaugă ea, unde un pacient care este de tip O sau B și care are nevoie de un transplant de rinichi, va fi pe lista de așteptare pentru o medie de 4 până la 5 ani, comparativ cu 2 până la 3 ani pentru tipurile A sau AB.

„Dacă am converti toate organele la tipul universal O, am putea elimina complet această barieră”.

Acest studiu de dovadă a conceptului a fost realizat la laboratorul de cercetare al Dr. Cypel, parte a Latner Thoracic Surgery Research Laboratories. Experimentul a folosit sistemul de perfuzie pulmonară Ex Vivo (EVLP), pionier în Toronto, ca platformă pentru tratament. Sistemul EVLP pompează fluide hrănitoare prin organe, permițându-le să fie încălzite la temperatura corpului, astfel încât să poată fi reparate și îmbunătățite înainte de transplant.

Enzimele intestinale cheie pentru crearea organelor universale

Plămânii donatorilor umani improprii pentru transplant, de la donatori de tip A, au fost puși în circuitul EVLP. Un plămân a fost tratat cu un grup de enzime pentru a elimina antigenele de pe suprafața organului, în timp ce celălalt plămân, de la același donator, a rămas netratat.

Echipa a testat apoi fiecare dintre plămâni adăugând sânge de tip O (cu concentrații mari de anticorpi anti-A) în circuit, pentru a simula un transplant incompatibil AB-O. Rezultatele au demonstrat că plămânii tratați au fost bine tolerați, în timp ce cei netratați au prezentat semne de respingere.

Acest studiu a avut succes datorită eforturilor interdisciplinare importante din mai multe organizații din Canada, inclusiv UHN, Universitatea din Toronto, Universitatea din British Columbia și Universitatea din Alberta.

Biochimistul UBC Dr. Stephen Withers și echipa sa au găsit, spre exemplu, în 2018, un grup de enzime care a fost cheia acestui prim pas în crearea organelor de tip sanguin universal. Aceste enzime au fost livrate plămânilor în acest studiu folosind circuitul EVLP.

„Enzimele sunt catalizatorii Mamei Natură și desfășoară reacții speciale. Acest grup de enzime pe care l-am găsit în intestinul uman poate reduce zaharurile din antigenele A și B de pe globulele roșii, transformându-le în celule universale de tip O. În acest experiment, ele au deschis o poartă pentru a crea organe de tip sanguin universal”, explică dr. Withers.

Ca pas următor, echipa de cercetători lucrează la o propunere pentru un studiu clinic care s-ar putea desfășura în următoarele 12 până la 18 luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel