Chiparosul, tot ce trebuie să știi despre cultivarea și îngrijirea lui

Adisa Codruț |
Data publicării:
Chiparos  FOTO: pixabay
Chiparos FOTO: pixabay

Chiparosul, arbore originar din zona mediteraneană, iubește lumina, dar are nevoie de un sol umed.

Chiparosul face parte din familia rășinoaselor și în România este folosit pentru decorarea de parcuri și grădini. Acesta se poate înmulți prin semințe și prin butășire. Răsadurile de chiparos trebuie udate moderat, iar când temperaturile sunt pe plus, plăntuțele pot fi scoase afara, pentru aclimatizare, dar nu mai mult de câteva ore în fiecare zi. După ce răsadurile devin puternice, acestea vor putea fi mutate in exterior, într-un sol slab, într-un spațiu umbros din grădină.

În primii ani de viață, iarna, chiparosul trebuie acoperit. Chiparosul e un copac care se adaptează destul de ușor la mediu, dar are nevoie de un sol umed. Tolerează seceta, dar îi trebuie sol fertil, bine drenat, permeabil, nisipos. Se obișnuiește și cu solurile argiloase, lutoase, cu un pH care poate varia de la acid la neutru, pana la alcalin.

În ce privește udarea, ar fi bine să evitați stagnarea apei in substrat deoarece poate produce putrezirea rădăcinilor și apariția bolilor. Se recomandă plantarea chiparosului primăvara sau toamna în zone pline de lumină. În absența ei, își pierde intensitatea culorii frunzelor, arată cumsa.ro.

O folie UV ar limita cantitatea de lumină care pătrunde în casă și astfel protejați plantele. În plus, folia oferă și intimitate de ochii curioși ai unor vecini. Folia UV va reduce temperatura în interior vara, iar iarna va reține căldura. Pierderile de căldură sunt limitate și nu va fi cazul să mutați plantele de la geam, temperatura menținându-se constantă. O folie de protecție UV mai închisă va reduce, în interior, energia solară cu până la 82%. Mai există opțiunea unei folii care să aibă un efect de oglindă mai scăzut. Și, deși plantele se pot opri din creștere după montarea foliei, acestea își vor reveni după ce se vor adapta la cantitatea de lumină disponibilă. O altă soluție pentru protejarea plantelor de soare este montarea unui aparat de aer condiționat, potrivit cumsa.ro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel