Cinci pași care te vor ajuta să scapi de dependențe

Adisa Codruț |
Data publicării:
Fumatul e principala cauză de BPOC. Foto: Pixabay
Fumatul e principala cauză de BPOC. Foto: Pixabay

Oricine a încercat vreodată să scape de o dependență precum fumatul, alcoolul, drogurile ori jocuri de noroc, știe cât de dificil e să te eliberezi de aceste vicii. Specialiștii recomandă cinci pași pentru a veni în ajutorul celor care încearcă să redevină liberi.

Deoarece schimbarea este atât de dificilă, este util să aveți un ghid atunci când încercați să scăpați de dependența de droguri, de tutun, de alcool sau de unele comportamente. Cercetările arată că sunt câțiva pași vă pot ajuta să vă recuperați.

1. Setați o dată de renunțare. Ar putea fi util să alegeți o dată semnificativă, cum ar fi un eveniment special, o zi de naștere sau o aniversare.

2. Schimbați-vă mediul. Eliminați orice vă poate aminti de dependență acasă și la locul de muncă. De exemplu, separați-vă de cei care v-ar încuraja să vă implicați în obiectul dependenței dvs. Dacă încercați să renunțați la băutură, scăpați de orice sticle de alcool, deschizători de sticle, pahare de vin și tirbușoane. Dacă încercați să renunțați la jocurile de noroc, eliminați orice carte de joc, bilete sau jetoane de poker. De asemenea, nu lăsați alte persoane să folosească sau să aducă în casa dvs. Lucruri care v-ar aminti de dependența dvs.

3. Distrageți-vă atenția. În loc să renunțați la dorința de utilizare, veniți cu activități alternative, cum ar fi să faceți mișcare, sau să chemați un prieten sau un membru al familiei pentru a vorbi, astfel încât să rămâneți ocupat până când dorința trece. Fiți pregătit să manageriați situații în care unele situații sau obiecte vă va declanșa pofta, cum ar fi să vă aflați într-un mediu în care se fumează sau se consumă alcool, iar dvs încercați să scăpați de această dependență. 

4. Examinați încercările dvs. anterioare de renunțare. Gândiți-vă la ce a funcționat și la ce nu. Luați în considerare ceea ce ar fi putut contribui la recidivă și faceți modificările în consecință.

5. Creați o rețea de asistență. Discutați cu familia și prietenii dvs. și cereți încurajarea și sprijinul acestora. Anunțați-i că renunțați. Dacă folosesc obiectul dependenței dvs., rugați-i să nu o facă în prezența dvs. Dacă cumpărați droguri, ar trebui să vă gândiți să spuneți dealerului că renunțați; rugați-vă dealerul să nu vă sune și să nu vă mai vândă droguri. De asemenea, s-ar putea să doriți să luați în considerare discutarea cu furnizorul dvs. de servicii medicale despre metoda de renunțare care este cea mai potrivită pentru dvs. Pot exista medicamente care vă pot ușura procesul și vă pot crește șansele de succes, notează health.harvard.edu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel