Ciuperca unghiei sau onicomicoză: simptome și tratament

Anisia Nica |
Data actualizării: | Data publicării:
ciuperca unghiei FOTO: Pexels @cottonbro
ciuperca unghiei FOTO: Pexels @cottonbro

Ciuperca unghiei este o problemă cosmetică și medicală des întâlnită. Cum se manifestă aceasta și ce remedii exista?

Ciuperca unghiei poartă denumirea de "onicomicoză" în termeni medicali și este o infecție fungică. Această afecțiune poate apărea atât la mâini, cât și la picioare.

Simptomele onicomicozei

Simptomele onicomicozei variază în funcție de gravitatea problemei. Ciuperca unghiei determină unghii îngroșate, fragile, care se rup ușor și degajă un miros specific. De asemenea, culoarea unghiei va fi afectată, iar zonele afectate pot fi de culoare galbenă, albă, neagră sau verzuie. La nivelul unghiei va apărea disconfortul, iar durerea prezintă intensități diferite sau poate să nu apară deloc.

Care categorie este supusă riscului?

Persoanele în vârstă prezintă un risc mai crescut de a face onicomicoză. Copiii sunt rareori afectați de această afecțiune. De asemenea, bărbații sunt mai predispuși la onicomicoză decât femeile. 

Factorii de risc în apariția ciupercii piciorului sunt reprezentați de scăderea sistemului imunitar, încălțămințe necorespunzătoare, prea strâmtă, care păstrează umezeala sau folosirea la comun a obiectelor de uz personal, precum: unghiere, șosete, forfecuță de unghii etc.

Tratamentul onicomicozei

Înainte de începerea oricărui tratament este necesară vizita la medicul specialist. Acesta este singurul care poate pune diagnosticul de onicomicoză și o poate diferenția de alte patologii asemănătoare.  Ulterior, medicul dermatolog va decide cât de gravă este problema și va stabili un protocol de tratament. În general, infecțiile fungice se tratează cu antimicotice. Cu cât afecțiunea este detectată mai repede, cu atât tratamentul va fi de durată mai scurtă și nu vor apărea complicațiile. 

Tratamentul cu antimicotice trebuie monitorizat cu atenție din cauza potențialului hepatotoxic pe care îl prezintă. Din acest motiv, odată cu acest tratament este recomandată și administrarea de protectoare hepatice. 

Există și tratamente locale pentru onicomicoză, dar acestea au o eficiență mai scăzută decât tratamentul pe cale generală. 

Cazurile grave necesită îndepărtarea unghiei prin intervenție chirurgicală sau nechirurgicală, în funcție de situația fiecărui pacient și de evoluția patologiei.

Vezi și: Bolile pe care le ascunde culoarea unghiilor de la picioare. La ce trebuie să fii atent

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel