CNAS, explicații: Cum devii asigurat la Sănătate dacă nu ești angajat și nu realizezi venituri

documente
documente

CNAS explică ce trebuie să faci dacă nu ești angajat și vrei să te asiguri pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate:

CNAS: Persoanele fizice care nu au încheiate raporturi juridice de muncă cu un angajator și nu realizează venituri din desfășurarea unei activități în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, precum și alte venituri asimilate salariilor și nu se încadrează în categoria persoanelor care beneficiază de indemnizație de șomaj, se pot asigura în sistemul de asigurări sociale de sănătate pentru a beneficia de concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în baza unui contract de asigurare. 

Contractul de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate, se încheie între persoana interesată și casa de asigurări de sănătate la care se află în evidență ca persoană asigurată în sistemul de asigurări sociale de sănătate. 

Contractul poate fi încheiat pentru o perioada determinată/nedeterminată la un venit ales de către asigurat, ce nu ține cont de veniturile impozabile realizate. Venitul ales nu poate fi mai mic decât valoarea lunară a salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată stabilit potrivit legii și nu poate depăși valoarea a 12 salarii minime (Art.3 alin (3) și art. 10 alin (3) din OUG nr. 158/2005, cu modificările și completările ulterioare). 

Contractul de asigurare nu se încheie retroactiv și produce efecte exclusiv de la data înregistrării (art. 6, alin (6) din O.U.G. nr. 158/2005, cu modificările și completările ulterioare).

Contribuția lunară de asigurare pentru concedii și indemnizații de asigurări sociale de sănătate este de 1% și se aplică asupra venitului înscris în contract.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2022 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.1.0