CNAS: Peste 13.000.000 de români au dosare electronice de sănătate constituite

Adisa Codruț |
Data publicării:
Medic
Medic

CNAS a reușit să constituie peste 13 milioane de dosare electronice de sănătate, dosare care conțin toate datele medicale pe care le au pacienții în cauză. Acestea vor putea fi consultate, în siguranță, online. 

Conform site-ului CNAS, odată cu implementarea dosarului electronic de sănătate, toate datele medicale, începând de la consultații, trimiteri, analize, rețete, foi de observații, dar și antecedente și istoric evenimente, vor fi colectate permanent „în siguranță". Urmând procedurile de autentificare se poate consulta oricând dosarul medical pe internet. Implementarea DES a început în primăvara anului 2014.

Dosare electronice de sănătate, de ce sunt necesare

Dosarul electronic de sănătate ține evidența tuturor documentelor de la diverse instituții medicale publice sau private și reunește într-o platformă accesibilă online, toate informațiile referitoare la starea de sănătate.

La orice consultație, medicul înregistrează în dosar noi informații despre starea de sănătate, investigații, trimiteri pentru consult, dar și tratamentul prescris. Acestea rămân în istoricul medical și pot fi vizualizate de către alt medic doar cu acordul pacientului. Un medic care nu are acces implicit la dosarul pacientului, poate consulta doar sumarul și informațiile pentru situațiile de urgență. Pentru a consulta întreg dosarul, este necesară prezența și acceptul pacientului. Acesta poate opta să restricționeze drepturile de acces implicite, cu excepția datelor relevante pentru situațiile de urgență care sunt afișate oricărui medic autentificat.

Peste 13 milioane de dosare constituite

Un număr de 13.118.806 dosare electronice de sănătate sunt constituite la acest moment, pe baza informațiilor oferite de peste 26.000 de medici, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate, Mihaela Tănase.

„Au existat unele probleme de natură juridică referitoare la DES (dosarul electronic de sănătate - n.r.) pe care le-am depășit. Au fost reformulate mai multe prevederi legale după ce Curtea Constituțională a dat un verdict negativ pe legislația inițială. S-a elaborat și a trecut prin Parlament un proiect de lege care apoi a necesitat legislație secundară pentru aplicare. Pe viitor, îl vom extinde la nivelul tuturor categoriilor de furnizori de servicii de sănătate. Cu sprijinul Ministerului Sănătății, sperăm să-l extindem și la furnizorii care nu se află în contract cu casele de asigurări de sănătate, astfel încât să devină un instrument relevant pentru situația medicală a fiecărui pacient. În prezent au fost constituite 13.118.806 dosare electronice de sănătate, la care au contribuit cu informații 26.321 medici", a spus Tănase.

Potrivit acesteia, dosarul electronic de sănătate trebuie să reflecte starea de sănătate a fiecărui pacient și să fie accesibil în orice moment.
Reprezentantul CNAS a explicat că DES a fost conceput inițial pentru medicina primară și spitale, însă este necesar să fie dezvoltat pe întreg lanțul de servicii medicale.

„În evoluția unei boli este foarte important să se știe de la debut și până la momentul în care pacientul se prezintă din nou în fața medicului, ce s-a întâmplat, ce tratament a urmat. Este foarte important ca medicul să cunoască istoricul medical al pacientului, nu așa cum îl descrie bolnavul, pentru că el nu întotdeauna știe să descrie exact datele de care care are nevoie medicul", a adăugat Mihaela Tănase, pentru Agerpres.

Potrivit acesteia, au fost demarate procedurile de accesare a fondurilor europene necesare dezvoltării și implementării DES pentru toate tipurile de servicii medicale și pentru a putea fi accesat de către medici ori de câte ori pacientul are nevoie de un serviciu medical.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel