Combinația dintre gustările sărate și sosuri, bombă calorică. Sosul, asociat cu mâncatul în exces

Monika Baciu |
Data publicării:
sos - FOTO: Freepik@cookie_studio
sos - FOTO: Freepik@cookie_studio

Acest truc simplu de ajută să reduci caloriile, chiar dacă consumi, de fapt, aceeași cantitate de mâncare.

Vezi și: Testul de sânge care poate descifra mecanismele îmbătrânirii biologice. Cum analiza proteică poate redefini medicina preventivă

Oamenii de știință dezvăluie un truc simplu pentru a reduce caloriile. Evită sosurile alături de gustările sărate. Un nou studiu realizat de Centrul de Evaluare Sensorială de la Universitatea Penn State scoate la iveală cum un obicei popular de gustare poate crește semnificativ consumul de calorii, fără ca oamenii să realizeze.

Cercetarea, care va fi publicată în curând în Food Quality and Preference, sugerează că adăugarea de sosuri la gustările sărate poate duce la un consum mult mai mare de calorii, contribuind la mâncatul în exces și, posibil, la agravarea problemelor precum obezitatea.

Gustările, o sursă ascunsă de calorii

Gustările, care pot reprezenta aproape un sfert din aportul zilnic de calorii, sunt adesea ignorate ca un contribuitor major la obiceiurile alimentare. În Statele Unite, aproape o treime din adulți sunt supraponderali, iar peste 40% sunt considerați obezi, conform Institutelor Naționale de Sănătate.

Cercetătorii de la Penn State și-au propus să exploreze cum schimbările simple în comportamentul de gustare ar putea ajuta la reducerea consumului de calorii, potrivit studiului publicat în Science Direct.

Vezi și: De ce ni se blochează spatele. Dr. Ovidiu Grămescu: Musculatura simte că trebuie să blocheze zona respectivă și se contractă. Durerea e dată de nerv

Chipsurile și sosul, combinația surprinzătoare care crește caloriile

Studiul a descoperit că servirea sosurilor alături de gustări sărate, cum ar fi chipsurile, poate crește dramatic numărul total de calorii consumate. Participanții la studiu au mâncat, în medie, cu 77% mai multe calorii atunci când aveau chipsuri cu sos, comparativ cu chipsurile simple.

"Cel mai surprinzător lucru este că oamenii nu și-au redus consumul de chipsuri când sosul era prezent, au mâncat aceeași cantitate de chipsuri, plus sosul", a declarat John Hayes, profesor de științe alimentare și director al Centrului de Evaluare Sensorială de la Penn State.

Această lipsă de ajustare a dus la o creștere semnificativă a aportului caloric total.

Metodologia și concluziile studiului

Studiul a evaluat 46 de adulți, care au fost serviți cu 70 de grame de chipsuri, cu sau fără o treime de cană de sos. Fiecare participant a fost lăsat să mănânce cât a dorit, iar cercetătorii au înregistrat sesiunile de mâncare pentru a analiza numărul de înghițituri și timpul total de masă.

În medie, participanții au consumat 345 de calorii de chipsuri cu sos, comparativ cu doar 195 de calorii atunci când mâncau chipsuri simple. Deși cantitatea totală de chipsuri consumate a rămas aceeași, prezența sosului a încurajat participanții să ia înghițituri mai mari, contribuind la creșterea aportului total de calorii.

Combinația care îngrașă - FOTO: Freepik@8photo

De ce sosurile duc la un consum mai mare

Madeline Harper, cercetătoarea principală a studiului, a menționat că sosul ar putea influența modul fizic de a mânca, facilitând înghițituri mai mari.

"Adăugarea sosului pare să încurajeze oamenii să ia înghițituri mai mari, ceea ce duce la un consum mai mare de calorii", a explicat Madeline Harper.

Dimensiunea mai mare a înghițiturilor, și nu faptul că mâncau mai repede, a fost principalul motiv pentru care au consumat mai multe calorii.

Vezi și: Medicament pentru epilepsie, eficient în cazul apneei de somn obstructive

Implicații pentru gestionarea greutății și mâncatul excesiv

Având în vedere rolul semnificativ pe care gustările îl joacă în dieta americanilor, cercetătorii cred că aceste descoperiri au implicații importante pentru gestionarea aportului caloric.

"Această cercetare deschide noi direcții pentru a explora modul în care proprietățile fizice ale alimentelor pot influența comportamentele alimentare", a spus Hayes.

Încetinirea procesului de a mânca ar putea ajuta oamenii să reducă aportul caloric fără a renunța la plăcerea de a mânca, a adăugat el. Înțelegerea impactului unor factori aparent minori, cum ar fi sosurile, ar putea fi esențială în abordarea problemelor legate de mâncatul excesiv și obezitate.

Deși chipsurile cu sos pot părea o indulgență inofensivă, acest studiu subliniază cum schimbările simple în obiceiurile de gustare pot avea un impact semnificativ asupra aportului total de energie. Evitând sosurile sau fiind mai conștienți de efectele lor, consumatorii ar putea reduce caloriile fără a-și schimba drastic dieta.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel