Comunitatea, rol esențial în combaterea HIV

Infecția cu virusul HIV
Infecția cu virusul HIV

Federația UNOPA, în parteneriat cu Institutul Național de Boli Infecțioase „Prof.Dr. Matei Balș”, Centrul Român HIV/SIDA și Academia Europeană de HIV/SIDA, a organizat astăzi dezbaterea cu tema „Programul de tratament HIV în România – prezent și perspective”, eveniment realizat cu ocazia 1 Decembrie - Ziua Mondială SIDA. 

La eveniment au participat medici infecționiști, reprezentanți ai autorităților responsabile cu prevenirea și tratamentul infecției HIV, reprezentanți ai organizațiilor neguvernamentale active în domeniu, pacienți, jurnaliști, se arată într-un comunicat remis presei. 


Evenimentul face parte din Campania Națională de informare cu privire la infecția HIV derulată de UNOPA cu ajutorul organizațiilor membre și colaboratoare. Mesajul campaniei din acest an este cel propus de UNAIDS "Comunitățile fac diferența", o importantă oportunitate pentru a recunoaște rolul esențial pe care comunitățile l-au avut și continuă să îl aibă în lupta împotriva SIDA la nivel internațional, național sau local. Vorbim în România atât de comunități, în sensul de cetățeni ai unei localități, dar și de comunități în sensul de grupuri de persoane, activiști, pacienți, medici, organizații, care au dus mai departe lupta împotriva HIV/SIDA.


UNOPA a prezentat cu această ocazie problemele constatate în anul 2019 în derularea Programului Național de Tratament HIV, lipsa majoră a activităților de prevenire HIV, dar și dificultățile unor spitale din țară de a asigura continuitatea schemelor de tratament pentru pacienții care trăiesc cu HIV, din cauze ce au ținut mai mult de distribuitorii si producătorii de medicamente ARV. Toți participanții la eveniment au subliniat necesitatea majoră a implementării unor programe naționale de prevenire a infecției HIV, cu precădere în rândul grupurilor vulnerabile. Totodată s-a subliniat necesitatea înlăturării cauzelor care pot genera întreruperi de tratament pentru pacienți, necesitatea unei bugetari suficiente a Programului încă de la începutul anului, obligativitatea spitalelor de a asigura un stoc tampon dacă au buget alocat, monitorizarea îndeplinirii obligațiilor de către distribuitorii de medicamente.
Conform datelor furnizate de Compartimentul pentru Monitorizarea și Evaluarea Infecției HIV/SIDA în România în cadrul evenimentului, la 30 septembrie 2019 sunt în viață 16.190 persoane infectate HIV. În anul 2019 au fost diagnosticate 506 cazuri noi de infecție HIV în România, din care 75% bărbați și 25% femei. Căile de transmitere frecvente în cazul persoanelor diagnosticate în 2019 sunt: sex neprotejat (heterosexual) 62%, sex neprotejat (bărbați care fac sex cu alți bărbați) 23%, consum de droguri injectabile 11%.

 


Infecția HIV se poate transmite prin:


• contact sexual neprotejat (fără prezervativ), în cazul în care unul dintre parteneri este infectat
• folosirea în comun a instrumentelor de injectare (în cazul consumatorilor de droguri), a obiectelor nesterilizate (forfecuță manichiură, lamă de ras, ace de tatuaje)
• la naștere, în timpul sarcinii sau prin alăptare de la mamă infectată la copil
• contact direct cu sângele unei persoane infectate (rană pe rană)

Infecția HIV nu se transmite:


• prin contact sexual protejat cu prezervativ
• prin atingere, sărut, îmbrățișare, strângere de mână
• prin folosirea în comun a spațiului de locuit/veselei de bucătărie/toaletei
• prin tuse, strănut, lacrimi, transpirație

Modalitățile de protecție împotriva HIV sunt:
• folosirea corectă a prezervativului
• abstinența de moment în cazul în care nu există prezervativ
• utilizarea mănușilor de unică folosința când intri în contact cu sângele altei persoane
• nu folosi în comun cu alte persoane seringi (în cazul consumului de droguri), aparate de ras, jucării sexuale, etc.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel