Consiliere psihologică telefonică şi online pentru asistenții medicali și moașe

Adisa Codruț |
Data publicării:
Coronavirus
Coronavirus

Serviciul de suport şi consiliere psihologică telefonică şi online pentru membrii Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti, Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România - filiala Bucureşti

Asistenţii medicali generalişti, moaşele şi asistenţii medicali sunt expuşi frecvent la diverşi factori de stres prin natura profesiilor lor, stres pentru care, în regim obişnuit, învaţă continuu să dezvolte strategii de gestionare, arată OAMGMAMR într-un comunicate de presă. 

"Cu toate acestea, contextul epidemiologic special, cauzat de răspândirea noului tip de coronavirus SARS Cov 2, accentuează nevoia de mobilizare pe termen lung a tuturor resurselor fizice si psihice, astfel încât strategiile obişnuite ale unui profesionist din îngrijirile de sănătate de a face faţă stresului profesional, pot fi insuficiente.

Problemele care se vor menţine pe termen lung, respectiv limitările specifice cauzate de echipamentul de protecţie împotriva coronavirusului (supraîncălzire, deshidratare, epuizare), pauzele insuficiente, dacă nu chiar lipsa acestora, expunerea continuă la suferinţa pacienţilor şi chiar moartea acestora, presiunea privind respectarea strictă a procedurilor de lucru şi nevoia de a menţine o vigilenţă ridicată în ceea ce priveşte protocolul de igienizare, sentimentul de vulnerabilitate personală prin expunerea la surse de infectare şi îmbolnăvirea de Covid 19, cuplat cu neîncrederea în pacienţii care pot ascunde uneori informaţii importante, la care se adaugă acum carantinarea alternativă sau perioade de izolare de lungă durată faţă de familie prin staţionarea la hoteluri, arată că starea mentală a lucrătorilor din domeniul sănătăţii este în pericol grav", transmit reprezentantii filialei din Bucuresti. 

De altfel, toate analizele realizate în această perioadă dificilă cu care se confruntă întreaga lume, au subliniat că personalul medical se poate confrunta cu nenumarate probleme de ordin psihologic precum anxietate crescută, somatizări şi atacuri de panică, depresie, iritabilitate şi impulsivitate, traumă vicariantă şi nu în ultimul rând tulburări de stres posttraumatic.

"Având în vedere toate aceste date, dar şi prin atribuţiile pe care organizaţia profesională le are, în conformitate cu prevederile OUG nr 144/2008 aprobată prin Legea nr 53/2014 cu modificările şi completările ulterioare, respectiv de a susţine o cultură a calităţii în cadrul organizaţiei, care să ducă la îmbunătăţirea continuă a calităţii practicii şi competenţei profesioniştilor, pentru a asigura dreptul pacienţilor la sănătate, am considerat că protejarea şi promovarea bunăstării mentale a asistenţilor medicali şi a moaşelor reprezintă o componentă importantă a măsurilor pe care trebuie să le întreprindem acum.

Pentru organizarea acestui proiect, echipa de coducere a filialei, a solicitat sprijinul unei echipe de experţi formată din psihologi cu atestat de liberă practică eliberat de Colegiul Psihologilor din România, cu formare în consiliere psihologică, psihoterapie sau psihologie clinică. Împreună am pus bazele unui Serviciul de suport şi consiliere psihologică telefonică şi online dedicat membrilor Ordinului Asistenţilor Medicali Generalişti Moaşelor şi Asistenţilor Medicali din România, filiala Bucureşti, serviciu denumit de noi PSIHO-ASSIST. Astfel,în spatele telefoanelor se vor afla patru oameni dedicaţi profesiei lor, care au investit cu determinare în dezvoltarea profesională şi personală proprie pentru a putea fi de ajutor altor persoane.

Ne-am propus ca proiectul să se desfăşoare pe o perioadă de 8 luni respectiv până la sfârşitul anului iar pe lângă activităţile de suport şi consiliere vom desfăşura şi activităţi de psiho-educaţie, prin intermediul unor articole de informare săptămânale, pe care le vom publicata în revista on line a filialei Bucureşti "easistent.ro" dar şi activităţi de cercetare utilizând chestionare care vor putea fi completate online, cu scopul identificării nevoilor de formare profesională şi dezvoltare personală pentru asistenţi medicali şi moaşe, pentru a face faţă unor astfel de situaţii în viitor.

Îi îndemnăm pe colegii noştrii= ca atunci când, sau dacă, simt o creştere acută a anxietăţii, experimentează perioade de tristeţe sau frici nejustificate, tulburări de somn, dificultăţi de a adormi, treziri frecvente şi dificultăţi de continuare a somnului, iritabilitate crescută cu ieşiri agresive sau accese de furie fară motiv, reacţii exagerate la lumină şi/sau sunet, dificultăţi de concentrare sau tendinţe de utilizare a unor substanţe care pot crea dependenţă, să ia în considerare acest serviciu, să apeleze la numerele de telefon puse la dispoziţie şi să caute ajutorul profesioniştilor .În cadrul acestui demers vor fi respectate toate condiţiile de confidenţialitate şi anonimatat a datelor personale ale celor care vor accesa acest serviciu.

Serviciile de consiliere psihologică sunt gratuite pentru membrii Filialei Bucureşti a OAMGMAMR. Numerele de telefon puse la dispoziţie sunt dedicate special acestor servicii de consiliere şi suport, pentru alte solicitări se pot utiliza în continuare căile de comunicare publicate pe siteul filialei.Este important ca sprijinul psihologic să fie disponibil atunci când este necesar, de aceea programul serviciului este stabilit într-un interval orar 9.00-21.00, de luni până vineri, în mod special pentru cei care asigură îngrijirea directă a pacienţilor cu Covid 19.Ne dorim să trecem cu bine, toţi, peste această perioadă dificilă.' a declarat Carmen Mazilu - Preşedintele OAMGMAMR Filiala Bucureşti.

ZI / INTERVAL ORAR / NR. TELEFON

09.00-12.00

12.00-15.00

15.00-18.00

18.00-21.00

LUNI

0784.255.046

0784.255.040

0784.255.051

0784.255.052

MARŢI

0784.255.046

0784.255.040

0784.255.051

0784.255.052

MIERCURI

0784.255.046

0784.255.040

0784.255.052

0784.255.051

JOI

0784.255.046

0784.255.040

0784.255.051

0784.255.052

VINERI

0784.255.046

0784.255.040

0784.255.051

0784.255.052

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2023 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.3.1