Copiii, cât de expuși sunt în fața infecției cu coronavirus: explicațiile unui medic

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Copii
Copii

Copiii în general se crede că sunt mai vulnerabili în fața unor afecțiuni decât adulții. Contrar acestei păreri, când vine vorba de COVID-19, copiii nu sunt mai expuși ori mai vulnerabili. Un medic pediatru a explicat în detaliu.

COVID-19 ne-a dat viețile peste cap tuturor și continuă să ne creeze stări de panică, deși numărul celor infectați a scăzut considerabil de la o zi la alta.

Pentru cei care sunt părinți, teama a fost de două ori mai mare, odată pentru ei, apoi pentru cei mici. În ajutorul acestora, medicii spun că spre deosebire de alte afecțiuni în fața cărora copiii sunt mai vulnerabili, în fața COVID-19, cei mici nu sunt mai expuși decât adulții, ba chiar din contră, numărul copiilor afectați este destul de mic. „Raportat la numărul total de pacienți infectați, procentul pacienților pediatrici este mic. Sunt predispuși la infecție copiii cu alte boli asociate (neurologice, cardiace, respiratorii și diabet)”, spune Gabriela Florian, medic specialist pediatru la Spitalul Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare.

Potrivit acesteia simptomele sunt incomplet cunoscute, iar acestea s-ar putea manifesta diferit nu doar la copii, ci și la grupuri diferite de pacienți. „Este un virus nou descoperit, cu manifestări clinice și evoluție încă incomplet cunoscute; simptomele sunt diferite de la un grup de pacienți la altul. Inițial erau considerați suspecți cei cu febra, tuse, durere în gât și dificultăți de respirație și cu mică pondere cei cu manifestări digestive. Ulterior s-a dovedit că febra este prezentă doar la 41% dintre copiii infectați. Acum au o înaltă suspiciune cei cu febră, tuse, dificultăți de respirație, precum și cei cu manifestări digestive și unele dermatologice”, explică medicul.

Medicul pediatru mai arată că purtarea măștii, pe cât posibil, este de dorit și la copii, însă peste o anumită vârstă. „Asociația Americană de Pediatrie recomandă utilizarea măștii de protecție în cazul copiilor cu vârstă de peste 2 ani; Ministerul Sănătății recomandă de la vârstă de 5 ani. Nu trebuie instituite măsuri suplimentare; sunt suficiente respectarea distanțării sociale, cu evitarea locurilor aglomerate - locuri de joacă, malluri, supermarket și să învățăm copiii să se spele corect pe mâini într-un mod distractiv timp de 20 de secunde (cântând o dată cântecul )”.

Totuși, spune ea, în unele situații părinții nu trebuie să stea pe gânduri și să se prezinte cu cel mic la spital. „Depinde de vârstă copilului, boli asociate și posibilitatea de adresare a unui serviciu medical. Nu sunt aceleași indicații pentru un sugar de două luni cu febra sau în cazul unui copil de șase ani, cu aceeași simptomatologie. Se insistă să se evite consulturile de rutină, dar fără a se amână schemă de vaccinare, iar în cazul urgențelor nu există restricții”, mai explică medicul.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel