Coronavirusul poate supraviețui în nas mai mult de 6 luni: noi explicații despre pierderea mirosului

Cătălina Burghelea / 05 mai 2021 / 23:49

Un nou studiu dezvoltat de Institutul Pasteur din Paris (Franța) dezvăluie dovezi actualizate despre pierderea mirosului, unul dintre cele mai frecvente simptome ale persoanelor care sunt infectate cu noul coronavirus. Conform acestei noi lucrări, publicată în revista Science Translational Medicine, SARS-CoV-2 poate infecta celulele mucoasei olfactive și poate rămâne acolo cel puțin șase luni, ceea ce ar explica persistența anosmiei la pacienții deja recuperați.

"Fiziopatologia tulburărilor neurologice cu Covid-19 rămâne slab înțeleasă. Disfuncția olfactivă și gustativă este frecventă la Covid-19, în special la pacienții cu simptome ușoare.", explică cercetătorii.

Articolul prezintă dovezi că neuroepiteliul olfactiv - care constituie 1,25% din mucoasa nazală și acoperă o suprafață de 8-10 cm² din partea superioară a septului nazal - poate fi „un loc important de infecție cu SARS-CoV-2". 

Replicarea SARS-CoV-2 în neuroepiteliul olfactiv a fost asociată cu inflamația locală, continuă cercetătorii, care au demonstrat, de asemenea, că SARS-CoV-2 a indus ageusia - pierderea gustului - la hamsterii sirieni aurii.

Pacienții cu pierderi persistente ale mirosului au, de asemenea, inflamații ale mucoasei, care este calea de intrare a virusului în organism.

În cele din urmă, probele de mucoasă olfactivă de la pacienții analizați au relevat prezența virusului și a celulelor infectate cu SARS-CoV-2, pe lângă inflamația prelungită, așa cum se menționează în articol.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy