COVID-19, afecțiunile tiroidiene nu scad imunitatea: care sunt riscurile

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
Tiroida
Tiroida

Infecția cu COVID-19 în afecțiunile tiroidiene are riscurile ei, deși afecțiunile tiroidiene în esență nu scad imunitatea. Totuși, există unele riscuri pentru acești pacienți și medicii fac câteva recomandări.

Noul coronavirus afectează în egală măsură persoane de toate vârstele sau categoriile. Pentru cei cu comorbidități însă, afecțiunea poate fi foarte gravă sau chiar fatală. Dr. Cozma Ioana Anca, medic primar endocrinolog și coordonator al Compartimentului de Endocrinologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență „Dr. Constantin Opriș” din Baia Mare transmite pacienților recomandări de specialitate privind Covid-19 și bolile endocrine.

Pentru cei cu boli tiroiediene, medicul recomandă tuturor pacienților cu astfel de afecțiuni să continue să își administreze medicația cu strictețe, conform recomandărilor pentru a reduce riscul unui control inadecvat al bolii.

Ea arată că există un risc de tiroidită acută după o infecție virală recentă, prin urmare și după infecția cu COVID-19. „Tiroidita subacută este legată de o infecție virală în antecedentele recente și are o evoluție sezonieră, ce reflectă evoluția acestor viroze. Din categoria virusurilor implicate în etipatogenia tiroidei subacute fac parte virusurile gripale. Din epidemiile recente, tiroidita subacută nu a fost asociată semnificativ cu infecția H1N1 (câteva raportări de caz), dar acest aspect trebuie luat în calcul, în cazul COVID-19”, explică ea într-un comunicat de presă.

Afecțiunile tiroidiene nu scad imunitatea

Medicul menționează câteva lucruri pe care ar terbui să le cunoască pacienții cu astfel de afecțiuni:

- Prezența unei afecțiuni tiroidiene autoimune nu înseamnă că pacientul afectat are o scădere a imunității
- Medicamentele folosite pentru tratamentul afecțiunilor tiroidiene nu au efect asupra sistemului imun, astfel că pacienții aflați sub tratament nu au sistem imunitar afectat.
- În hipertiroidie - pacienții tratați cu antitiroidiene nu au un risc crescut de infectare, în general (și în particular cu COVID-19) sau de a dezvolta o boală severă, agranulocitoză- scăderea marcată a numărului de globule albe din sânge este o reacție extrem de rară si nu este recomandat ca pacienții să întrerupă medicația cu antitiroidiene.

Când crește riscul de infecție la pacienții cu afecțiuni tiroidiene

Medicul mai arată că există totuși situații în care acești pacienți sunt sub un risc mai mare. „O situație în care un pacient cu afecțiune tiroidiană poate avea un risc crescut de infectare este situația acelor pacienți cu oftalmopatie tiroidiană care sunt sub medicație ce supresează sistemul imun (cel mai frecvent corticoterapie în doze mari. Aceștia se încadrează în grupul pacienților cu risc crescut de infecție sau evoluție severă în cazul infecției cu COVID-19. Un consult medical la distanță (telefonic, videoconferință sau e-mail) este recomandat pentru a discuta cu medicul curant dacă, în funcție de severitatea afectării oculare, este sau nu indicată oprirea temporară a medicației”, explică emdicul. În schimb, ea vorbește despre hipotiroidism, o altă afecțiune în care nu există dovezi a unui risc mai mare de infecție. „În hipotiroidism (tratamentul cu levotiroxină, terapia cu iod radioactiv sau chirurgia tiroidei pentru afectiuni tiroidiene benigne) nu există nici o dovadă că ar implica un risc crescut de infecții virale în general (implicit COVID-19). Dacă aceste tipuri de tratament radical (intervenție chirurgicală pentru boala benignă sau tratament cu iod radioactiv) erau deja planificate este de așteptat ca ele să trebuiască să fie amânate.
Se recomandă ca pacientul să dețină un stoc de medicamente pentru a nu întrerupe terapia cronică”, mai explică medicul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel