COVID-19, alte simptome surprinzătoare: iritații, semne pe degete

Adisa Codruț |
Data publicării:
Test coronavirus    Foto: pexels.com
Test coronavirus Foto: pexels.com

Studii arată că virusul ce provoacă COVID-19 poate provoca leziuni similare degerăturilor la nivelul mâinilor și picioarelor și erupții cutanate pe corp. Starea a fost denumită recent „degetele COVID”.

Dr Esther Freeman, director de la Spitalul General Massachusetts din Boston, spune că "una dintre descoperirile mai surprinzătoare din această pandemie (n. r. COVID-19) au fost leziunile pe care le vedem pe degetele de la picioare și pe mâini". Acestea nu sunt cauzate de expunerea la frig ca degerăturile și ar fi mai degrabă o inflamație a sistemului circulator care apare ca o erupție cutanată.
Medicul susține că nu poate spune cât de comune sunt leziunile la degete cauzate de COVID, deoarece nu există date. Dr Esther Freeman întocmește un registru al acestor cazuri. "Dacă aveți ceea ce credeți că ar putea fi degetele de la COVID, nu vă panicați, nu vă grăbiți în camera de urgență. Cel mai bun lucru de făcut este să vă adresați medicului dumneavoastră sau dermatologului", spune specialista, potrivit medicalxpress.

Dr. Raman Madan, un dermatolog la Northwell Health Huntington Hospital din Huntington, New York, spune că "picioarele COVID este cea mai frecventă constatare pe care am văzut-o la pacienți prin tele-dermatologie. Este un simptom destul de nou cu care de obicei nu vedem o mulțime de viruși. (...) În mod tradițional, starea ar rezulta din faptul că a fost afară la frig pentru o lungă perioadă de timp sau de a avea o problemă reumatologică. (...) Cu COVID-19, am văzut-o la mulți tineri, sănătoși. Mai sunt multe de învățat".

Potrivit acestuia din urmă specialist, leziunile la nivelul degetelor pot apărea "în stadiul convalescent al bolii, adică după ce corpul a curățat virusul. Încă lucrăm la cele mai bune îndrumări pentru a da pacienților", a spus el. În două rapoarte recente se precizează că mâinile și degetele nu sunt singurele locuri în care apar erupții cutanate. "Dermatologii ar trebui să fie conștienți de faptul că pacienții care prezintă acest tip de erupții cutanate, pe lângă tuse și febră, ar putea beneficia de testarea (n. r. COVID-19). (...) Studii arată că virusul ce provoacă COVID-19 poate provoca leziuni similare degerăturilor la nivelul mâinilor și picioarelor și erupții cutanate pe corp. Starea a fost denumită recent „degetele COVID", susține cercetătorul principal dr. Borja Diaz-Guimaraens, de la departamentul de Dermatologie al Spitalului Universitar din Madrid, Spania.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel