COVID-19, cât de frecvente sunt complicațiile cardiace

Adisa Codruț |
Data publicării:
Inima transmite mesaje țesutului gras FOTO: pexels.com
Inima transmite mesaje țesutului gras FOTO: pexels.com

Specialiștii susțin pe măsură ce pandemia de COVID-19 avansează că noul coronavirus e mai mult decât o boală a plămânilor.

Medicii afirmă că mulți pacienți dezvoltă complicații cardiace, deși nu sunt încă înțelese motivele. Doctorii din Asociația Americană a Inimii susțin că persoanele cu boli de inimă sau cu antecedente de AVC prezintă un risc crescut de infecție cu coronavirus și de a suferi simptome mai severe. Potrivit acestora, la cardiaci, virusul ar duce la atac de cord, la inflamația mușchiului cardiac până la aritmii cardiace potențial fatale. Dr. Sahil Parikh, cardiolog la Centrul Medical Irving din Columbia University, New York, precizează, conform webmd, că, nu există o dovadă clără că COVID-19 afectează direct inima.

Cercetătorii cred că infecția poate deteriora uneori direct vasele de sânge, ceea ce poate provoca cheaguri de sânge care duc la un atac de cord. O altă complicație cardiacă observată în COVID-19 este miocardita, o inflamație a mușchiului cardiac.

Însă, cât de frecvente sunt complicațiile cardiace? Un studiu, publicat în urmă cu o lună în JAMA Cardiology, arată că medicii de la un spital din Wuhan, China, au raportat că „leziunile cardiace" au fost frecvente în experiența lor. 20% dintre 416 pacienți spitalizați pentru o formă severă de COVID-19 au suferit leziuni cardiace. Mai mult de jumătate dintre acești pacienți au murit. Leziunea cardiacă a fost definită ca niveluri foarte ridicate ale unei proteine numite troponină, care este eliberată în fluxul sanguin atunci când mușchiul cardiac este deteriorat.

Dr Parikh nu poate afirma dacă numărul de îmbolnăviri din Statele Unite, unde spitalele se află în mijlocul „vârfului COVID-19", sunt similare cu studiul Wuhan Însă, adaugă acesta, "se observă un spectru similar [al complicațiilor inimii]". În cea mai mare parte, complicațiile au lovit persoanele cu boli cardiace consacrate sau factori de risc pentru aceasta, cum ar fi hipertensiunea arterială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel