COVID-19, comparabil cu gripa sezonieră. Când se încheie pandemia

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
covid - FOTO: Freepik@creativeart
covid - FOTO: Freepik@creativeart

COVID-19 va fi comparabil cu gripa sezonieră. Când se declară sfârșitul pandemiei.

COVID-19 va fi în curând comparabil cu pericolul gripei sezoniere, au anunțat reprezentații Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS). Oficialii speră speră să diminueze anual nivelul de alertă maximală, potrivit New Age.

Când se declară sfârșitul pandemiei

OMS și-a exprimat încrederea că va putea declara sfârșitul situației de urgență undeva în 2023, spunând că este din ce în ce mai încrezătore în ceea ce privește încheierea fazei pandemice a virusului.

”Cred că vom ajunge la un punct când vom putea considera COVID-19 în acelaşi fel în care considerăm gripa sezonieră, adică o ameninţate la adresa sănătăţii, un virus care va continua să ucidă, dar un virus care nu perturbă societatea sau sisteme spitaliceşti”, a declarat şeful programelor de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, cu prilejul unei conferinţe de presă.

Alături de acesta, directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, a spus că este foarte satisfăcut să constate că, pentru prima dată, numărul săptămânal al deceselor semnalate în decursul ultimelor patru săptămâni a fost mai mic decât cel înregistrat în momentul când am utilizat pentru prima dată cuvântul pandemie, în urmă cu trei ani.

Vezi și: Pastila care tratează hipertensiunea. Un progres pentru mulți pacienți. Cum se administrează

Pandemia, declarată în ianuarie 2020

OMS a decretat această urgenţă de sănătate publică de interes internaţional pe 30 ianuarie 2020 - atunci când la nivel global se înregistrau mai puţin de 100 de cazuri şi niciun deces în afara Chinei - dar doar după ce Tedros Adhanom Ghebreyesus a calificat situaţia drept pandemie, în martie 2020, omenirea a înţeles pe deplin gravitatea acestei ameninţări sanitare.

Am declarat urgenţă sanitară mondială pentru a determina ţările să ia măsuri decisive, dar nu au făcut-o toate, a amintit el vineri.

Trei ani mai târziu, aproape şapte milioane de decese provocate de COVID-19 au fost semnalate, deşi se ştie că numărul deceselor asociate COVID-19 este mai ridicat, a mai precizat el.

Vezi și: Chirurgia bariatrică, cui se adresează și care sunt rezultatele pe termen lung. Turcu: Numărul pacienților tinde spre 80%. Vindecă diabetul diagnosticat în ultimii 5 ani

Care este situația la nivel național

În intervalul 06 - 12 martie 2023 au fost înregistrate 6.310 cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2 (COVID – 19). 1.967 dintre cazurile noi din ultima săptămână sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 90 de zile după prima infectare. 

Până în prezent, pe teritoriul României, au fost înregistrate 3.352.356 cazuri de infectare cu SARS-CoV-2. Incidența înregistrată la 14 zile este de 0.44.

Distinct de cazurile nou confirmate, în urma retestării pacienților care erau deja pozitivi, 358 persoane au fost reconfirmate pozitiv.

În intervalul 06 - 12 martie 2023 au fost efectuate 10.565 teste RT-PCR și 64.697 teste rapide antigenice. Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 13.797.740 teste RT-PCR și 13.028.138 teste rapide antigenice, potrivit buletinului publicat de Ministerul Sănătății. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel