COVID-19: Contagiozitatea maximă și anticoagulante, explică acad Irinel Popescu

Angela Sabău / 25 mai 2020 / 12:50
EXCLUSIV
Coronavirus
Coronavirus

Academicianul Irinel Popescu a vorbit la Academia de Sănătate despre tratamentele împotriva COVID-19, ce se știe până acum și care este eficiența acestora. De asemenea, el a punctat când este contagiozitatea maximă.

Academicianul Irinel Popescu a vorbit în cadrul emisiunii Academia de Sănătate despre tratamentele care sunt aprobate în tratarea COVID-19 și care este eficiența lor cunoscută până acum.

De asemenea, el a explicat și de ce se folosesc unele medicamente împotriva coagulării sângelui. „Foarte frecvent sunt menționate fenomenele trombotice în ultimul timp. Importanța lor e clară și de aici încolo tratamentul cu heparină și chiar cu trombolitice în formele agresive, unele rezultate bune obținute în aceste forme grave au fost obținute chiar cu medicația trombolitică care este o medicație cu destule riscuri și pericole și care nu poate fi folosită decât cu indicații foarte clare. 

Heparinoterapia este o medicație mai comună, mai ușor de controlat, mai bine cunoscută clinicienilor, în formele medii care tind să evolueze spre forme grave trebuie începută foarte devreme”, a spus el la Academia de Sănătate.

Când este contagiozitatea maximă în COVID-19

Contagiozitatea maxim a COVID-19 pare a fi cu o zi înainte de apariția simptomelor, iar asta arată că cei care infectează grupuri mari sunt cei asimptomatici sau presimptomatici, mai arată Irinel Popescu. „Cu puțin timp înainte de apariția simptomelor. Probabil că după apariția simptomelor oamenii încep să se distanțeze, încep să-și ia măsurile de precauție, dar cu o zi înainte n-au de unde să bănuiască și încărcătura virală pare că atunci este maximă.

Suntem puși în gardă de literatura apărut până la această dată că în absența unui tratament care până acum încă nu există cu dovezi dincolo de orice dubiu asupra eficienței și a unui vaccin, distanțarea socială care se recomandă astăzi s-ar putea să dureze ani de zile. Nu e o concluzie foarte încurajatoare, dar trebuie să o luăm ca atare. Între factorii de risc, obezitatea a fost clar identificată și definită, pe lângă diabet.

În ce privește mecanismele patogenice, rolul hipercoagulabilității a fost încă o dată afirmat, și tratamentul tulburărilor de coagulare, considerat unul din factorii cheie”, a încheiat el.

 

Articole Recomandate
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2021 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy