COVID-19, Cum afectează creierul persoanelor cu forme severe ale bolii

Un studiu din China a constatat că accidentele vasculare cerebrale, conștiința alterată și alte probleme neurologice sunt relativ frecvente în cazurile severe de COVID-19.

Analizând 214 cazuri severe, tratate în orașul Wuhan în faza timpurie a pandemiei globale, medicii au raportat că 36,4% dintre pacienți prezentau simptome neurologice.

Uneori, aceste simptome au apărut în absența relativă a simptomelor „tipice" ale COVID-19 - febră, tuse, diaree - a spus echipa de cercetători.

În astfel de cazuri, medicii ar trebui să considere infecția cu coronavirus ca o cauză potențială a problemei "pentru a evita diagnosticul întârziat sau diagnosticarea greșită", a spus o echipă condusă de Dr. Bo Hu, neurolog la Spitalul Union din Wuhan.

Echipa lui Hu și-a publicat rezultatele online 10 aprilie în JAMA Neurology.

Suspiciunea că noul coronavirus s-ar putea infiltra și afecta creierul și sistemul nervos central nu este nouă. Luna trecută, au apărut numeroase rapoarte că un semn cheie de infecție a fost pierderea simțului mirosului, arătând că virusul afectează cumva căile nervoase.

În noul raport, echipa lui Hu a urmărit rezultatele pentru peste 200 de persoane tratate la trei spitale din Wuhan, epicentrul pandemiei COVID-19. Toți pacienții au avut o formă de boală suficient de severă pentru a justifica spitalizarea și au fost tratați între 16 ianuarie și 19 februarie. Aveau o medie de aproximativ 53 de ani.

Analizând în special simptomele care afectează creierul sau sistemul nervos central, echipa a descoperit că aceste probleme au devenit mai frecvente pe măsură ce gravitatea bolii a crescut. Și, în unele cazuri, simptomele tipice COVID-19 au fost absente.

"Unii pacienti fara simptome tipice de COVID-19 au venit la spital doar cu manifestari neurologice", au scris cercetatorii. În unele cazuri, aceste probleme pot fi periculoase pentru viață: au fost observate cel puțin șase cazuri de accident vascular cerebral sau hemoragie cerebrală printre cei studiați, a raportat grupul Hu.

Nu este clar dacă infecția cu SARS-COV-2 provoacă direct accidente vasculare cerebrale, a spus echipa de cercetători, dar în cazul formelor severe de COVID-19, o „deteriorare clinică rapidă sau o agravare a bolii ar putea fi asociată cu un eveniment neurologic, cum ar fi accident vascular cerebral, care ar contribui la rata ridicată a mortalității."

 

Studiul aici.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel