COVID-19, tratamentul cu plasmă: cine ar putea fi beneficiari

Angela Sabău |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
Academician dr Irinel Popescu
Academician dr Irinel Popescu

Tratamentul cu plasmă în COVID-19 este văzut ca o ultimă soluție, atunci când alte medicamente nu mai au efect. Totuși, este posibil ca în curând și alte categorii de pacienți să poată benefica de acet tip de ratament, chiar preventiv.

Tratamentul cu plasmă este văzut în terapia COVID-19 ca o ultimă soluție, atunci când niciun alt medicament nu mai funcționează, iar starea pacientului se agravează. Prof. dr. Irinel Popescu a explicat cum funcționează această terapie, în cadrul emisiunii Academia de Sănătate, difuzată pe canalul DC Medical și a arătat că tratamentul cu plasmă hiperimună a început să fie folosit în mai multe țări, în lipsa unor medicamente sau vaccinuri. „Din ce în ce mai multe studii apar din mers, cum a apărut și virusul corona, iar efectele sunt evaluate mai curând empiric, așa cum sunt majoritata dovezilor din aceasă perioadă; nu au un solid fundament științific, dar totuși, un minim de evidențe trebuie să avem, mă refer la tratamentul cu plasmă hiperimună, plasma pacienților care au fost infectați cu coronavirus și care s-au vindecat și sunt în convalescență, dar serul lor conține anticorpi”, a spus el.

Principiul de la care s-a pornit este cunoscut de multă vreme și are la bază informația că „serul bolnavilor care au făcut o formă de boală infecțioasă conține și remediile față de această boală, respectiv anticorpi și probabil că primele încercări au fost făcute absolut empiric”, mai spune profesorul. „Chinezii - deoarece ei au fost și primii care s-au confruntat cu epidemia, au fost pionierii în această metodă și s-a prelevat ser de la pacienții care fuseseră infectați, s-a măsurat titrul anticorpilor și s-a văzut unde există o concentrație suficentă care să aibă speranțe că poate fi folositor pacienților infectați și s-au tratat deja mai multe cazuri. Au apărut deja comunicări științifice și sunt suficient de încurajatoare. Cele mai multe au arătat că noua metodă se adresează cazurilor grave, cazurilor la care celelalte medicamente nu și-au dovedit eficiența și în care evoluția bolii a devenit categoric nefavorabilă. Medicii au început să ia în considerare și introducerea acestui ser hiperimun cu rezultate destul de încurajatoare, și asta a fost surpriza plăcută, deoarece s-a recurs la plasma de convalescent, la serul cu conținut crescut de anticorpi din lipsă de altceva și am spus că pe parcusul acestei epidemii nici autoritățile, nici medicii, nu pot sta cu minile în sân și dacă unele din mjloacele pe care vrem să le utilizăm n-au suficente dovezi, asemenea încercări vor mai fi făcute: se încearcă și găsirea unui vaccin se încearcă și alte substanțe etc”, a mai spus el.

De asemenea, a mai precizat el, s-a constatat că metoda funcționează și asta a fost surpriza plăcută pentru toat lumea.

Cine ar putea benefica de terapia cu plasmă

Deși se consideră că este o terapie indicată pacienților în stare gravă și care nu mai au altă posibilitate de tratament, prof. dr. Irinel Ppescu a arătat că este posibil în viitor să fie recomandat și altor categorii de pacienți sau chiar preventiv. „S-a pus problema administrării acestui ser hiperimun și la pacienții care sunt la începutul bolii sau chiar la contacți, pentru a preveni apariția bolii sau pentru a stopa precoce apariția ei. Aici datele sunt și mai puține, indicațiile ar putea fi  în special la corpul medical, pentru că are riscul să se infecteze aproape zilnic, în special cei care lucrează cu pacienți cu Covid.

Rămâne una din armele cele mai puternice pe care le avem în momentul de față și cu care am putea lupta împotriva acestei epidemii.

La nivel intenațional, cam toate țările au acceptat eficiența metodei, cam toate țările doresc să o introducă, iar unele deja au introdus-o în tratament”, a mai spus el.

Încă un pas important este acum identificarea pacienților care pot dona plasmă pentru a asigura tratamentul celor aflați în stare gravă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel