COVID afectează sever creierul. Dovezi științifice

Adisa Codruț |
Data publicării:
Creier
Creier

O cercetare făcută pe țesut cerebral la bolnavi decedați de COVID dezvăluie că infecția provoacă modificări moleculare semnificative în creier.

Medicul cardiolog Vasi Rădulescu vorbește, pe blogul său, despre un studiu foarte cuprinzător despre efectele COVID asupra creierului uman. 

Acesta îl citează peTony Wyss-Coray, medic, profesor de neurologie și științe neurologice, Universitatea Stanford Școala de Medicină din Stanford, California, autor principal al studiului, care a declarat pentru Medscape Medical News: ”Urma pe care virusul o lasă în creier vorbește de inflamație puternică și perturbarea circuitelor cerebrale și seamănă cu modificările întâlnite în Alzheimer sau alte boli neurodegenerative”.

Cercetarea a fost publicată online, recent, în Nature. „Știm că până la o treime din persoanele infectate cu SARS-CoV-2 prezintă simptome cerebrale, inclusiv probleme de memorie și oboseală, iar un număr tot mai mare de persoane prezintă astfel de simptome mult timp după ce aparent s-au recuperat de la infecția cu virus. (...) Cu toate acestea, avem foarte puțină înțelegere a modului în care virusul provoacă aceste simptome și a efectelor sale asupra creierului la nivel molecular”, a adăugat autorul studiului, conform sursei citate.

Cercetătorii au descoperit în probele de țesut cerebral de la pacienții care au murit de COVID-19 că indiferent ce tip de celulă s-a studiat  - diferite tipuri de celule nervoase, imune celule sau diferite celule de susținere din creier- oamenii de știință au sesizat modificări proeminente în comparație cu probele de țesut cerebral provenite de la persoane care au murit din alte cauze.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel