COVID: Doza booster (a treia) a vaccinului AstraZeneca generează un nivel mare de anticorpi împotriva Omicron și a celorlalte variante de coronavirus

Dana Lascu |
Data publicării:

AstraZeneca a anunțat  că date noi din studiile în curs de desfășurare au arătat un răspuns crescut al anticorpilor împotriva variantelor Beta, Delta, Alpha și Gamma după a treia doză de rapel cu Vaxzevria, vaccinul său COVID. Analiza suplimentară a arătat, de asemenea, un răspuns crescut al anticorpilor la Omicron după o a treia doză.

Compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat joi că datele preliminare furnizate de un studiu ce vizează vaccinul său anti-COVID-19, Vaxzevria, au arătat că acest ser generează un nivel mai mare de anticorpi împotriva variantei Omicron, precum și a altor variante ale noului coronavirus, inclusiv Beta, Delta, Alfa și Gamma, atunci când este administrat ca doză de supra-rapel („booster” – doza a treia).

Reacția imunitară mai amplă a fost observată la persoane care au fost anterior vaccinate fie cu Vaxzevria, fie cu seruri bazate pe tehnologia ARN mesager, au precizat reprezentanții companiei AstraZeneca, adăugând că vor transmite aceste date agențiilor de reglementare medicală din lumea întreagă în contextul nevoii urgente de doze "booster" la nivel mondial.

Sir Mene Pangalos, vicepreședinte executiv, BioPharmaceuticals R&D, AstraZeneca, a declarat că „Vaxzevria a protejat sute de milioane de oameni de COVID-19 din întreaga lume și aceste date arată că are un rol important de jucat ca a treia doză de rapel, inclusiv atunci când este utilizat după alte vaccinuri. Având în vedere urgența continuă a pandemiei și răspunsul imunitar crescut al Vaxzevria la varianta Omicron, vom continua să progresăm cererile de reglementare în întreaga lume pentru utilizarea sa ca a treia doză de rapel.”

Compania AstraZeneca a dezvoltat acest vaccin în colaborare cu cercetători de la Universitatea Oxford, iar studiile de laborator au arătat luna trecută că a treia doză de vaccin Vaxzevria este eficientă împotriva variantei cu răspândire rapidă Omicron.

Datele anunțate joi, într-un comunicat de presă, sunt primele publicate de compania AstraZeneca ce provin din studiile privind eficiența dozei "booster" a vaccinului său.

Compania spune că acest studiu aduce o dovadă suplimentară în sprijinul celei de-a treia doze a vaccinului Vaxzevria, indiferent de schema de vaccinare inițială.

„Aceste studii importante arată că o a treia doză de Vaxzevria după două doze inițiale ale aceluiași vaccin, sau după ARNm sau vaccinuri inactivate, crește puternic imunitatea împotriva COVID-19. Vaccinul Oxford-AstraZeneca este potrivit ca o opțiune de îmbunătățire a imunității populației pentru țările care iau în considerare programe de rapel, adăugând la protecția deja demonstrată cu primele două doze”, a declarat Andrew Pollard, directorul Oxford Vaccine Group.

Un amplu studiu britanic publicat în luna decembrie a descoperit că vaccinul AstraZeneca determină o creștere a numărului de anticorpi atunci când este administrat ca doză "booster" după vaccinarea inițială cu același vaccin sau cu serul Pfizer, care este bazat pe tehnologia ARN mesager.

Vaxzevria a fost creat de cercetători de la Universitatea din Oxford. Vaccinul utilizează un vector viral de cimpanzeu cu deficit de replicare bazat pe o versiune slăbită a unui virus al răcelii obișnuite (adenovirus) care provoacă infecții la cimpanzei și conține materialul genetic al proteinei spike virusului SARS-CoV-2. După vaccinare, se produce proteina spike de suprafață, armând sistemul imunitar să atace virusul SARS-CoV-2 dacă mai târziu infectează organismul.

Vaccinul a primit o autorizație condiționată de introducere pe piață sau o utilizare de urgență în peste 90 de țări. De asemenea, are Lista de utilizare de urgență de la Organizația Mondială a Sănătății, care accelerează calea de acces în până la 144 de țări prin Facilitatea COVAX.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel