Cseke Attila: Încă nu am ajuns în vârful valului pandemic COVID! Nu suntem nici măcar pe platou. Presiunea pe spitale e uriașă

Dana Lascu |
Data publicării:
Cseke Attila, ministru interimar al Sănătății   Foto: digi24
Cseke Attila, ministru interimar al Sănătății Foto: digi24

Ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, afirmă că România nu a ajuns încă în vârful valului pandemic de COVID-19 și că nici măcar nu se află pe un platou, iar presiunea pe spitale este uriașă.

„Din păcate, ceea ce trebuie să conștientizăm cu toții este că la un asemenea nivel de vaccinare pe care îl avem - și analiza va trebui făcută la un moment dat într-o situație în care (...) putem să fim mult mai lucizi - cu asemenea grad de vaccinare noi chiar dacă la un moment dat acest val patru va trece... încă nu am ajuns în vârful valului, au fost tot felul de discuții și de prognoze. Din păcate, nu suntem nici măcar pe platou, există în continuare o creștere a numărului de infectări, ceea ce înseamnă că încă nu putem spera la acel platou de câteva zile, câteva săptămâni, ca apoi să fie o scădere. Presiunea este enormă, uriașă pe sistemul sanitar, care evident că are anumite limite, pentru că nimic nu este infinit, nici capacitatea sistemului sanitar”, a declarat ministrul interimar al Sănătății, Cseke Attila, marți, într-o emisiune TVR.

Demnitarul a precizat că marea majoritate a personalului medical „își face treaba în condiții foarte grele”, subliniind însă că este foarte greu de gestionat „o situație în care de zile întregi (...) numărul de infectări este la 15.000 (...), astăzi la aproape 19.000”.

Dacă nu crește rata de vaccinare, vom fi expuși în continuare

Ministrul Sănătății a arătat că se fac estimări și prognoze cu privire la evoluția pandemiei, dar ele trebuie privite „cu o anumită reticență”.

„Una din variante a fost aceea de a ajunge la un anumit platou cândva la mijlocul lunii octombrie, cealaltă ne spunea mai încolo, peste câteva săptămâni. Vedem că nu am ajuns la acest platou, din păcate, în mijlocul lunii octombrie și trebuie să înțelegem că fiecare dintre noi poate contribui în sens pozitiv sau mai puțin pozitiv la această chestiune. Vedem (...) în statele occidentale ce se întâmplă și se întâmplă în principal (...) pentru că rata de vaccinare este foarte ridicată. Este simplu, este logic, virusul acesta nu mai are unde să circule, numărul de persoane nevaccinate este semnificativ mai mic decât cel al persoanelor vaccinate, nu are unde, microbiologic sau științific, să circule acest virus. Problema României, care va rămâne o problemă, din păcate, probabil și după trecerea acestui val patru, este că, dacă rata de vaccinare nu crește până la 60, dar mai bine 70% cel puțin, atunci noi vom fi expuși în continuare, pentru că avem (...) populație în care acest virus poate circula și ne expunem și la alte valori posibile”, a susținut Cseke Attila.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel