Cum convingem copiii să meargă la dentist și de ce le e FRICĂ. Dr. Vinereanu, sfat pentru părinți: Teama NU-și va găsi nici locul!

EXCLUSIV
Cum convingem copiii sa mearga la dentist - Foto: Freepick @ArthurHidden
Cum convingem copiii sa mearga la dentist - Foto: Freepick @ArthurHidden

Un medic stomatolog transmite un mesaj către părinți. Cum îi facem pe cei mici să scape de frica de dentist.

Arina Vinereanu, medic primar stomatolog și Secretar General al Asociației Naționale de Stomatologie Pediatrică din România, a transmis un sfat pentru părinți în ceea ce privește frica de dentist a celor mici, inclusiv a celor cu nevoi speciale.

Întrebată de unde provine, de fapt, frica de dentist și cum convingem copilul să meargă din nou la medicul stomatolog după o experiență traumatizantă, Arina Vinereanu ne-a spus că:  "frica de dentist este, de regulă, frica de necunoscut. Prin urmare, este ceva natural"

"Dacă părinții sunt informați la timp că prima vizită la stomatolog ar trebui să aibă loc în primul an de viață și dacă vizitele se întâmplă la intervale regulate, fără să așteptăm să doară dinții ca să ne hotărâm să facem o programare, atunci aceste vizite vor fi ceva plăcut, așteptat, mediul va fi unul familiar și prietenos, iar teama nu își va găsi nici locul, nici rostul.

Experiențele "traumatizante" sunt, de regulă, acelea cauzate prezentării în urgență, după nopți nedormite din pricina durerilor. Nimeni n-ar avea cum să fie binedispus în astfel de condiții, și cu atât mai puțin un copil care, eventual, are și posibilități mai limitate de comunicare. Iar dacă totuși s-a întâmplat așa, după rezolvarea urgenței inițiale trebuie neapărat să se intre în rutina controalelor periodice, care nu vor mai pricinui un disconfort notabil și vor încuraja copilul să nu se mai teamă. Valabil pentru absolut toți copiii, cu sau fără boli generale", a declarat Arina Vinereanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

Cum scoți corect dinții de lapte ai copiilor. Zâna Măseluță, un succes. Dr. Vinereanu: Dacă dintele se încăpățânează, medicul e necesar

Periuță de DINȚI electrică sau simplă. Ce alegem pentru copii. Arina Vinereanu: Nu e cum se așteaptă cei mici

 

Tot mai mulți părinți aleg pentru copii o periuță de dinți electrică, pentru că cei mici sunt ghidați ce reclame.

"Copiii aleg jucăriile care li se par mai interesante, sau pe cele pe care le-au văzut în reclame.

Fiecare tip de perie are rostul și rolul ei.

Totuși, pentru copiii tipici, sănătoși, o perie manuală obișnuită, folosită corect, este de obicei de ajuns. Peria electrică va face și ea treabă bună, dar nu singură, așa cum se așteaptă copiii.

Pentru cei foarte mici și pentru copiii cu dizabilități, peria electrică poate aduce beneficii suplimentare.

În general, stomatologul pediatru va fi în măsură ca, pe baza evaluării nivelului de igienă orală, să recomande o variantă sau alta de perie", a declarat medicul stomatolog Arina Vinereanu, în exclusivitate pentru DC Medical.

3 sfaturi importante pentru o igienă dentară corectă la copii - citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel