Cum îți poți convinge copilul să adopte o alimentație sănătoasă

DCMedical Team |
Data publicării:
Cum îți poți convinge copilul să adopte o alimentație sănătoasă
Cum îți poți convinge copilul să adopte o alimentație sănătoasă

O alimentație sănătoasă și echilibrată este esențială pentru creșterea și dezvoltarea copiilor.

Nu este însă întotdeauna ușor să îi convingi pe cei mici să adopte obiceiuri alimentare sănătoase, mai ales dacă ținem cont și de faptul că tentații nesănătoase sunt prezente la tot pasul. Totuși, este important să ne străduim să îi învățăm să mănânce cât mai sănătos, iar în rândurile de mai jos vei descoperi câteva metode prin care poți face asta. 

Oferă-i opțiuni diverse, dar sănătoase

Varietatea alimentelor este esențială în dieta copilului, deoarece aceasta asigură aportul necesar de vitamine, minerale și nutrienți esențiali pentru creșterea și dezvoltarea sănătoasă. Este important să încerci să îi oferi alimente din toate grupele alimentare, inclusiv fructe, legume, cereale integrale, proteine și produse lactate.

Pentru a înlocui treptat alimentele nesănătoase din dieta copilului, poți încerca să îi oferi alternative mai sănătoase. De exemplu, în cazul gustărilor, chipsurile pot fi înlocuite cu fructe și legume, iar la micul dejun, în loc de cereale cu conținut ridicat de zahăr și arome artificiale, îi poți oferi cereale integrale sau alte preparate mai sănătoase.[1] Dacă nu știi cu ce să începi, găsești aici câteva idei de rețete sănătoase pentru micul dejun.

Limitarea opțiunilor nesănătoase, combinată cu o mai mare diversitate a alimentelor sănătoase din frigider sau cămară face ca șansele ca un copil să le aleagă pe acestea din urmă, fără a simți că i se impune să facă asta, să crească.[1]

Fii un bun exemplu

Pentru a-ți convinge copilul să adopte o alimentație sănătoasă este important să-i oferi chiar tu un exemplu bun. Copiii sunt foarte influențați de comportamentul părinților lor, deci trebuie să îi arăți că și tu alegi să mănânci alimente sănătoase și că, mai mult decât atât, îți face plăcere să le consumi.

Nu te limita la a evita să mănânci alimente nesănătoase în fața copilului tău. Discuțiile despre beneficiile alimentelor sănătoase pot fi o modalitate excelentă de a-i convinge pe copii să facă alegeri alimentare mai bune. Încurajează-l să discute cu tine și să-ți pună întrebări despre alimentele pe care le consumă și despre efectele lor asupra sănătății sale. Acest lucru îi poate oferi o mai bună înțelegere a motivelor pentru care este important să mănânce sănătos.[1]

Nu-l forța să mănânce alimente care nu îi plac sau mai mult decât simte nevoia

Respectarea preferințelor și gusturilor copilului este foarte importantă. În loc să insiști să consume alimente pe care le detestă, încurajează-l să încerce noi arome și texturi. În acest fel, copilul își va dezvolta gusturile și preferințele alimentare într-un mod natural și sănătos.

Renunță și la ideea de a-l atenționa în mod constant că trebuie să termine tot din farfurie sau că ar trebui să mănânce cât un adult. Acest lucru poate duce la supraalimentare și la dezvoltarea unor obiceiuri alimentare nesănătoase. Învață-l mai bine să-și asculte propriul corp și să se oprească din mâncat când se simte sătul.[2]

Creează o relație sănătoasă cu mâncarea

Este important să îi învățăm pe copii să aibă o relație sănătoasă cu mâncarea. Evită să etichetezi anumite alimente ca fiind „bune” sau „rele” sau chiar să le declari ca fiind „interzise”.

Mai înțelept ar fi să-i explici că, deși i se par delicioase, este bine să le consume cu moderație. Evită, de asemenea, să folosești mâncarea ca recompensă sau pedeapsă. Deși poate promisiunea că va primi desertul preferat dacă își mănâncă legumele va funcționa, pe termen nu va avea cele mai bune consecințe.[1]

Pentru a convinge un copil să adopte o alimentație sănătoasă, este esențial să-i oferim opțiuni diverse, să fim un bun exemplu și să nu-l forțăm să mănânce alimente care nu îi plac sau în cantități mai mari decât simte nevoia.

Prin crearea unei relații sănătoase cu mâncarea, vom pune bazele unor obiceiuri alimentare bune de la vârste fragede, obiceiuri pe care și le vor putea menține pe tot parcursul vieții. 

Bibliografie:

1. „Healthy Eating (for Parents)”, Nemours KidsHealth, 2018, kidshealth.org/en/parents/habits.html. Accessed 16 June 2023.

2. „Advice for Parents of Healthy-Weight Children”, NHS, 2023, www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/childrens-weight/healthy-weight-children-advice-for-parents/. Accessed 16 June 2023.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel