Cum poți să îți mărești șansele să trăiești până la 90 de ani. Menținerea greutății poate prelungi viața

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
Cum poti sa iti maresti sansele Foto: Freepik @karlyukav
Cum poti sa iti maresti sansele Foto: Freepik @karlyukav

Cum poți să îți mărești șansele să trăiești până la 90 de ani. Află de ce menținerea greutății joacă un rol atât de important si cum pierderea neintenționată poate de fapt să îți scadă șansele să depășești pragul de 90 de ani.

În cadrul unui studiu privind longevitatea la femei, cercetătorii de la Universitatea California San Diego (UCSD) au examinat beneficiile menținerii unei greutăți stabile pentru femeile în vârstă.

Oamenii de știință au studiat date de la mii de femei pentru a determina probabilitatea de a ajunge la vârsta de 90, 95 sau 100 de ani, ceea ce au numit "longevitate excepțională".

Analiza datelor lor a arătat că femeile în vârstă care și-au menținut o greutate stabilă pot avea de 1,2 până la 2 ori mai multe șanse de a ajunge la vârste cuprinse între 90 și 100 de ani.

În timp ce menținerea unei greutăți stabile a oferit beneficii în vederea atingerii longevității excepționale, pierderea neintenționată în greutate a fost asociată cu o scădere a probabilității de a ajunge la 90 de ani.

Femeile care doresc să își prelungească durata de viață până la vârsta de 90 de ani sau mai mult ar trebui să se concentreze pe menținerea unei greutăți stabile.

Un studiu multi-instituțional recent a constatat că femeile care și-au menținut o greutate corporală stabilă după 60 de ani au avut mai multe șanse de a ajunge la 90 de ani.

La studiu au participat 54.437 de femei din cadrul Women's Health Initiative. Cercetătorii au analizat schimbările de greutate pe termen scurt și lung la femei și au comparat acest lucru cu vârsta pe care au atins-o.

Cercetătorii au descoperit că femeile care au suferit o pierdere neintenționată în greutate au avut șanse cu 51% mai mici de a ajunge la 90 de ani.

În timp ce pierderea în greutate a fost asociată cu scăderea longevității, o creștere în greutate de 5% sau mai mult nu a contribuit la o longevitate excepțională, ceea ce indică importanța menținerii unei greutăți stabile.

Pierdere în greutate vs. creștere în greutate vs. greutate stabilă 

Acest studiu a urmărit să analizeze orice asociere între schimbările de greutate (intenționate sau neintenționate) și longevitatea excepțională la femeile în vârstă.

Autorii au observat că studiile anterioare au analizat efectele pierderii în greutate de la începutul și până la mijlocul vieții adulte, cum ar fi trecerea de la statutul de persoană cu obezitate la cel de persoană supraponderală, dar aceste studii nu au luat în considerare dacă pierderea în greutate a fost intenționată.

Studiul UCSD a inclus aproape 55.000 de femei aflate la postmenopauză care au participat la studiul Women's Health Initiative (WHI), care a început în 1991. Studiul WHI s-a axat pe probleme de sănătate la femeile aflate la postmenopauză, cum ar fi bolile de inimă și cancerul.

Autorii au ales să utilizeze date de la femeile care aveau vârste cuprinse între 61 și 81 de ani în momentul înscrierii în studiu. Femeile au furnizat informații, inclusiv greutatea lor, afecțiunile medicale, consumul de alcool și statutul de fumător.

Cercetătorii au analizat schimbările de greutate de la începutul înscrierii fiecărei participante și, ulterior, la 3 ani și la 10 ani. Aceștia au clasificat femeile într-unul dintre cele trei grupuri:

- Greutate stabilă (mai puțin de 5% față de greutatea inițială)

- Scădere în greutate (scădere cu mai mult de 5% față de greutatea inițială)

- Creștere în greutate (creștere cu mai mult de 5% față de greutatea inițială)

Autorii au clasificat, de asemenea, femeile în "grupuri de pierdere în greutate intenționată" sau "grupuri de pierdere în greutate neintenționată" la cântărirea la 3 ani, în funcție de faptul dacă au raportat că au pierdut mai mult de 5 kilograme în mod intenționat.

Scăderea neintenționată în greutate afectează șansele de a ajunge la 90 de ani

După ce au exclus orice femeie care a murit în primul an de la cântărirea de 3 ani (pentru a evita ca starea de sănătate preexistentă să influențeze rezultatele), cercetătorii au constatat că 56,3% dintre femeile care și-au menținut o greutate stabilă au trăit până la vârsta de cel puțin 90 de ani.

Femeile care au suferit o pierdere neintenționată în greutate de 5% sau mai mult au avut mai puține șanse să ajungă la vârsta de 90 de ani.

Potrivit autorilor, femeile care au avut o pierdere în greutate (din orice motiv) de peste 5% la controlul de 3 ani au avut șanse cu 33% mai mici de a ajunge la 90 de ani, cu 35% mai mici de a ajunge la 95 de ani și cu 38% mai mici de a ajunge la 100 de ani.

Ei au analizat, de asemenea, dacă pierderea în greutate a fost intenționată sau neintenționată, iar femeile care au încercat să slăbească au avut șanse cu 17% mai mici de a ajunge la 90 de ani. Unele motive pentru pierderea intenționată în greutate au inclus modificări ale dietei și o creștere a exercițiilor fizice.

Femeile care nu au slăbit intenționat au avut șanse reduse cu 51% de a ajunge la 90 de ani. Unele motive pe care femeile le-au raportat pentru pierderea neintenționată în greutate includ boala și stresul.

Alternativ, o creștere în greutate de peste 5% la cântarul de la 3 ani nu a fost asociată cu șanse mai mari de supraviețuire.

"Este foarte frecvent ca femeile în vârstă din Statele Unite să se confrunte (cu excesul de greutate sau cu obezitatea) cu un indice de masă corporală cuprins între 25 și 35 de ani. Constatările noastre susțin o greutate stabilă ca obiectiv pentru longevitate la femeile în vârstă", spune profesorul Aladdin H. Shadyab, autorul principal al studiului și profesor la Școala de Sănătate Publică și Știința Longevității UCSD.

"Este foarte frecvent ca femeile în vârstă din Statele Unite să se confrunte [cu excesul de greutate sau cu obezitatea] cu un indice de masă corporală cuprins între 25 și 35 de ani. Constatările noastre susțin o greutate stabilă ca obiectiv pentru longevitate la femeile în vârstă", spune profesorul Aladdin H. Shadyab

De ce este importantă menținerea greutății

Dr. Jessica Lee, profesor asociat de geriatrie la McGovern Medical School din cadrul UTHealth Houston, elaborează despre rezultatul acestui studiu.

"De-a lungul anilor, au existat unele întrebări cu privire la faptul dacă schimbările de greutate au mai multe sau mai puține beneficii în ceea ce privește longevitatea", a spus ea.

"Rezultatele acestui studiu indică faptul că, la femeile în vârstă, supraviețuirea până la o longevitate excepțională este mai probabilă la cele care își mențin greutatea (<5% față de cea inițială), mai degrabă decât să crească sau să slăbească", a precizat ea.

Dr. Lee a precizat că studiul ar putea avea un impact asupra sfaturilor pe care medicii le dau pacienților într-un cadru clinic.

Katie Lounsberry, dietetician înregistrat, a vorbit despre studiu și a spus că a fost impresionată de mărimea grupului de participanți analizat de cercetători.

"Acesta este aparent primul studiu de dimensiuni considerabile care evaluează relația dintre schimbările de greutate mai târziu în viață și longevitatea excepțională. Cercetările anterioare au fost limitate din cauza numărului mic de participanți și a urmăririi limitate pe măsură ce participanții ajung la vârste înaintate", a spus ea.

Deși Dr. Lee a considerat studiul util, ea a remarcat un potențial punct slab. Ea a spus că este posibil ca rezultatele să nu se aplice tuturor.

"Studiile observaționale sunt bune pentru a examina grupurile ca întreg, dar nu sunt neapărat aplicabile la pacienții individuali. De exemplu, o femeie în vârstă care [are obezitate morbidă] poate beneficia totuși de pierderea în greutate pentru a ajuta la alte afecțiuni, cum ar fi bolile de inimă sau diabetul, care au un risc ridicat de mortalitate", a continuat ea.

Lounsberry a subliniat, de asemenea, importanța luării în considerare a individului în materie de gestionare a greutății.

"Având în vedere abundența de cercetări anterioare privind beneficiile pierderii în greutate pentru anumite stări de boală și rezultate de sănătate, este important să se evalueze obiectivele generale de sănătate la nivel individual atunci când se stabilesc obiective de greutate", a spus ea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel