Cum să alegem corect pantofii cu toc. Medic: 19% se soldează inclusiv cu fracturi de gleznă

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa alegem corect pantofii cu toc - FOTO Pexels @Alexandra Maria
cum sa alegem corect pantofii cu toc - FOTO Pexels @Alexandra Maria

Cum să alegi corect încălțămintea cu toc astfel încât să te bucuri de o postură elegantă, dar fără a avea probleme de sănătate.

Încălțămintea cu toc înalt oferă o notă de eleganță femeilor, însă purtată prea des aceasta poate să aibă efecte mai puțin plăcute asupra sănătății. Un motiv în plus ca în alegerea încălțămintei să se țină cont și de sfatul specialiștilor în ortopedie, nu doar de acela al designerilor.

”Pantofii cu toc, în general, ar trebui să nu depășească 3-4 cm și ar trebui să nu fie purtați mai mult de 4-5 ore pe zi. Un toc așa de înalt schimbă centrul de greutate la nivelul coloanei, lucru care duce la accentuarea scoliozelor, la accentuarea lordozei, a curburii spatelui. Pot să apară hernii de disc, de asemenea, pot să apară probleme la nivelul articulațiilor șoldului și genunchilor, cum ar fi artroza, pentru că schimbându-se centrul de greutate se pune presiune pe o porțiune mai mică a articulației, și are 'șanse' să se strice destul e repede”, a explicat dr. Mihai Râșcu, medic primar ortopedie, la ”Vorbește lumea” de la PRO TV.

O cincime dintre accidentele domestice se lasă cu fracturi de gleznă

Mai mult, spune specialistul, pantoful cu toc reprezintă o sursă de accidentare. ”Conform unui studiu din 2015, majoritatea accidentelor se întâmplă în casă, atunci când se probează pantofii. Cred că neatenția duce la accidentări, iar cea mai frecventă categorie implicată este cea de 25-29 de ani, iar cam 19% se soldează inclusiv cu fracturi de gleznă, care necesită intervenție chirurgicală”, a mai spus ortopedul.

Potrivit acestuia, femeile ar trebui să aleagă pantofii cu vârf pătrat, în detrimentul celor stileto, chiar dacă aceștia sunt mult mai eleganți, tocmai pentru a avea o bază de sprijin cât mai mare. ”Conferă stabilitate și relaxează musculatura la nivelul corpului”, a mai spus medicul, susținând în același timp că înălțimea femeii nu are prea mare legătură în alegerea unui anumit tip de pantof. Cu toate acestea, o femeie scundă este avantajată de un pantof cu toc, care o face mult mai elegantă, dar pentru că are un centru de greutate mai jos decât în cazul femeilor înalte, un argument în plus pentru o mai multă stabilitate față de cele din urmă.

Acesta este de altfel și motivul pentru care pantoful cu toc este ”acceptabil” în cazul femeilor scunde, în timp ce femeile înalte este bine să aibă ”ceva stabilitate”.

În același timp, medicul ortoped a explicat faptul că talpa joasă a încălțămintei de tip papuc/șlap nu conferă un confort piciorului deoarece acesta are nevoie de puțină curbură. ”Atunci sunt indicați pantofii cu un toc puțin mai ridicat”, a spus medicul, indicând un pantof de tip platformă. ”Este și un pantof cu toată platforma, dar și suficient de înalt, cât să confere un confort la mers”.

Cât privește încălțămintea cu tocul pătrat, acesta precizează că este elegant și stabil, însă nu susține pe deplin glezna.

Ca o concluzie, medicul ortoped a subliniat că purtarea pantofilor cu toc nu trebuie să fie o obișnuință, în sensul de a nu-i purta în fiecare zi, să nu aibă toc mai mare de 4 cm, dar mai ales să nu îi purtăm mai mult de 4-5 ore. ”Să alternăm purtarea pantofului cu toc cu purtarea unor pantofi comozi. De asemenea, trebuie să asociem o gimnastică medicală care favorizează tonifierea musculaturii gambei și ajută la circulație”, a concluzionat ortopedul.

Fizioterapia, soluția împotriva anxietății. Ilie: Te face să te simți bine

Durerea de călcâi. Ce o cauzează și cum se poate scăpa de ea

Fasciata plantară este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii de călcâi. Aceasta implică inflamația unei benzi groase de țesut care trece prin partea inferioară a piciorului și conectează osul călcâiului la degetele de la picioare (fascia plantară).

Fasceita plantară provoacă de obicei durere intensă care apare o dată cu primii pași făcuți dimineața. Pe măsură ce vă ridicați și vă deplasați mai mult, durerea în mod normal se diminuează, dar s-ar putea să revină după perioade îndelungate de staționare sau după ce vă ridicați de pe scaun. Fasceita plantară este mai frecvent întâlnită la alergători. În plus, persoanele supraponderale și cei care poarta pantofi cu sprijin inadecvat au un risc crescut de a dezvolta fasceita plantară.

”Dacă vrei să combați fasceita plantară, din punct de vedere cauzal, trebuie să faceți exerciții pentru repoziționarea calcaneului”, a explicat fizioterapeutul Alexandru Ilie în emisiunea ”Neatza cu Răzvan și Dani” de la Antena 1.

Acesta a precizat că primul lucru pe care trebuie să îl facem la coborârea din pat este să tragem ușor de talpă către sine. Există și varianta cu sucitorul sau foam-roalerul, pentru cei care fac fitness și îl au deja, precum și aplicarea unei sticle cu gheață pe talpă, care astfel devine un mediator antiinflamator, acționând și foarte repede. Citește mai departe AICI.

Vezi și: Blugii și efectele nocive asupra sănătății. De ce trebuie purtați mai rar

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel