Fizioterapia, soluția împotriva anxietății. Ilie: Te face să te simți bine

Sonia Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
Fizioterapia solutia impotriva anxietatii. FOTO Pexels @ Kampus Productions
Fizioterapia solutia impotriva anxietatii. FOTO Pexels @ Kampus Productions

Fizioterapia, o soluție pentru reducerea anxietății și a depresiei. Profilactic, fizioterapia este recomandată la orice vârstă, de la bebeluși la bunici. 

Fizioterapeutul Alexandru Ilie a explicat diferența dintre fizioterapie și kinetoterapie, precum și când este necesar să se apeleze la fiecare dintre cele două terapii.

”Fizioterapia este o știință ce studiază stimulii pe care noi îi dăm organismului, stimuli care sunt fizici, au efect asupra corpului nostru. De aici ies o sumedenie întreagă de stimuli care pot apărea.

Fie că ne raportăm la lumină și ne referim aici la terapia cu laser de exemplu sau infraroșu, fie că vorbim despre terapii manuale precum masajul foarte cunoscut și apreciat de către toată lumea, fie că vorbim despre electricitate unde s-a făcut marea confuzie în România.

Aici avem un spectru foarte mare de curent de mică, medie și mare intensitate și frecvență, în funcție de ei apelând ulterior la nevoia pe care tu o ai. Și nu în ultimul rând despre exercițiul fizic, de mișcare, care și aceasta este un stimul”, a explicat Alexandru Ilie la ”Sfat de Sănătate” de la Antena 3.

Dacă fizioterapia este considerată ”disciplina-mamă”, kinetoterapia, precum și terapiile manuale, masajul și terapia cu electricitate sunt ”copiii” fizioterapiei, iar ce trebuie reținut este faptul că apelarea la fiecare dintre acestea nu trebuie să fie dependentă de un diagnostic. 

Burnout, inamicul omului modern, cifre alarmante: 80% dintre angajații români au avut cel puțin o dată

Soluția pentru reducerea anxietății și a depresiei

Potrivit lui Alexandru Ilie, fizioterapia este una dintre cele mai la îndemână soluții pentru reducerea anxietății și a depresiei, mai ales dacă este folosită în scop profilactic.

”Recomand tuturor celor care știu că suferă de depresie și anxietate să meargă la fizioterapie. Pentru că este de departe cel mai bun mod de a reduce depresia și anxietatea, fie că face cineva un masaj, eu promit că gradul de depresie și anxietate se va reduce. 

Dacă ne referim la mișcare, de data aceasta se știe foarte bine că hormonii, neurotransmițătorii responsabili de starea de bine, precum serotonina care este cea mai cunoscută, însă sunt mai mulți neurotransmițători care te fac să te simți bine.

Cu alte cuvinte starea de depresie și anxietate este mult diminuată imediat”, a punctat fizioterapeutul.

Alte recomandări ale fizioterapiei 

De cele mai multe ori fizioterapia este utilizată în afecțiunile aparatului locomotor, fie că este vorba de recuperarea după o accidentare, fie din cauza unei posturi nepotrivite, mai ales în contextul statului îndelungat în fața calculatorului, în perioada pandemiei, cu lucrul de acasă ori a școlii online sau hibrid. 

Fizioterapia, tocmai pentru că redă mobilitatea, este recomandată pentru durerile de spate și întreaga ”plajă” a acestora, de la herniile de disc până la diverse stări de contractură musculară.

De altfel, fizioterapia este recomandată, deopotrivă, atât persoanelor în vârstă, cu exerciții specifice, pentru a reduce riscul de cădere, cât și copiilor și bebelușilor, cu o serie de exerciții specifice pentru o dezvoltare motrică fiziologică.

Totul despre POZIȚIA corectă la BIROU. Când crește riscul de hernie de disc

Fizioterapia de acasă

Terapeutul a subliniat că parte dintre exercițiile din cabinetele de fizioterapie pot fi făcute și de acasă. 

”Din fericire, în România există și platforme de fizioterapie disponibile în momentul de față, la care oamenii pot accesa un specialist din propriul lor confort. Asta, de fapt, îți oferă platformele acestea.

O bibliotecă de exerciții sau chiar programe predefinite în care fizioterapeutul alege exact ce ți se potrivește și tu ai practic un centru de fizioterapie în propriul tău confort, la tine acasă.

Spectrul general de afecțiuni poate fi foarte mult tratat prin telemedicină iar urgențele medicale, acesta a fost mesajul meu în ultimul an și jumătate, să mergi la specialist în urgențe medicale”, a mai spus Alexandru Ilie, la Antena 3.

Vezi și: Durerea de călcâi. Ce o cauzează și cum se poate scăpa de ea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel