Cum să nu ajungi la operație. Care este greșeala care ne trimite pe mâna chirugului. Gabriel Matei: Doar așa pot fi vindecate

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
cum sa nu ajungi la operatie - FOTO: Freepik@gpointstudio
cum sa nu ajungi la operatie - FOTO: Freepik@gpointstudio

Cum să nu ajungi la operație. Ce greșim în privința sănătății. Majoritatea bolilor ar putea fi evitate, dacă am lua o măsură simplă.

Cum să nu ajungi la operație. Ce trebuie să faci pentru a nu ajunge pe mâna chirurgului. Anxietatea chirurgicală devine o problemă psihologică atunci când teama de operație este atât de semnificativă încât poți începe să ai simptome fizice precum bătăi rapide ale inimii, greață și dureri în piept. O criză severă de anxietate este cunoscută în mod obișnuit sub numele de atac de panică și poate fi cauzată atunci când cineva care se teme de o intervenție chirurgicală stăruie asupra fricii sale.

Pacienții cu o tulburare de anxietate pot fi mai predispuși la anxietate și frică chirurgicală decât pacientul obișnuit, dar mulți oameni experimentează prima dată anxietatea atunci când se pregătesc pentru operație.

Vezi și: Vântul, dușmanul ochilor. Cum facem diferența dintre alergii și conjunctivită. Cum se administrează corect picăturile

Cum să nu ajungi la operație

Dr. Gabriel Matei, primar chirurgie generală, a vorbit în emisiunea Mirelei Vescan de la DC NEWS despre ce trebuie să facem pentru a nu ajunge pe masa de operație. Care este cea mai frecventă greșeală pe care o fac pacienții.

”Sunt mai multe specialități medicale implicate în acest proces. Medicii de familie sunt prima linie și de acolo pacienții ar trebui îndrumați. Apoi, există toate testele de screening care se fac pentru cancere, pentru majoritatea bolilor astfel încât pacientul să fie diagnosticat cât mai repede și să nu ajungă în ultima fază la medicul chirurg.

Nimeni nu vrea să se opereze că așa vrea. Pacienții ar trebui să facă aceste teste de screening.

Dacă este să vorbim despre tumorile de colon există colonoscopia care este indicată de la o anumită vârstă pentru toată lumea. Dacă se face de la o anumită vârstă, putem să diagnosticăm cancerele de colon într-un stadiu incipient și, așa, pot fi vindecate”, a spus Dr. Gabriel Matei, primar chirurgie generală, a vorbit în emisiunea Mirelei Vescan de la DC NEWS.

Vezi și: Balonarea, simptomul care a dus la diagnosticarea unui cancer agresiv de colon. Pacientă: Am petrecut ani de zile crezând că am avut sensibilități alimentare

Importanța evaluării chirurgicale, ce este

Pe măsură ce se apropie data operației, s-ar putea să vă simțiți neliniștit. Dar cu cât știți mai multe despre ce vă așteaptă, cu atât veți fi mai puțin nervos.

”Este foarte important ca pacientul pe care îl operăm să fie foarte bine investigat. Nu luăm un pacient de pe strada și îl punem pe masa de operații. Trebuie investigat, trebuie văzut de un medic cardiolog, trebuie văzut de un medic pneumolog. Tebuie făcut un bilanț, astfel încât să știm că pacientul va avea cele mai mari șanse de reușită”, a mai spus dr. Gabriel Matei.

Vezi și: Cancerul care dă simptome târziu. Substanța verde care arată tumoarea. Buliga: E plin de ganglioni. Cancerul și imunitatea sunt două lucruri direct legate

Recuperarea postoperatorie, cum este

Recuperarea postoperatorie diferă în funcție de fiecare pacient. Imediat după intervenția chirugicală, o asistentă medicală vă verifică ritmul cardiac, respirația și zona bandajată în care a fost efectuată procedura. De asemenea, s-ar putea să vă ceară să respirați adânc și să tușiți pentru a vă curăța plămânii.

Veți rămâne în camera de recuperare până când vă veți trezi complet și toate semnele dumneavoastră medicale, cum ar fi tensiunea arterială și ritmul cardiac, vor fi stabile. Cât timp petreceți acolo depinde de tipul de operație pe care ați avut-o.

După aceea, în funcție de tipul de operație pe care ați avut-o, veți fi trimis într-o cameră de spital sau înapoi acasă. În orice caz, veți fi gata să fiți întâmpinat de cei dragi și să începeți drumul spre recuperare.

”Eu le spun tuturor pacienților ce să facă preoperator, la ce să se aștepte în timpul intervenției, după intervenție și la ce să se aștepte la distanță postoperator. Este foarte important ca pacientul să știe la ce să se aștepte, tocmai pentru a pargurge mai ușor acest drum”, a mai spus dr. Gabriel Matei.

Vezi mai multe în VIDEO:

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
Patologii

Iti place noua modalitate de votare pe dcmedical.ro?
Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel