Cum se dezvoltă fibroamele uterine. Greșeala zilnică ce duce la apariția acestor tumori. Toate femeile sunt expuse

Monika Baciu |
Data publicării:
fibroamele uterine - FOTO: Freepik
fibroamele uterine - FOTO: Freepik

Cum se dezvoltă fibroamele uterine. Care este greșeala zilnică ce poate duce la dezvoltarea acestor tumori. Fiecare femeie comite greșeala aceasta, iar riscurile de a dezvolta fibroame uterine este imens.

Cum se dezvoltă fibroamele uterine. Fibroamele uterine sunt creșteri benigne care apar în sau în jurul uterului. Fibroamele rămân adesea nedetectate din cauza naturii lor asimptomatice. Simptomele pot include sângerări menstruale abundente, dureri de spate, urinare frecventă și durere în timpul actului sexual.

Statul îndelungat pe scaun duce la apariția fibroamelor uterine

Potrivit cercetărilor, probabilitatea dezvoltării acestor creșteri nechirurgicale, dar uneori substanțiale și dureroase, pare să crească proporțional cu timpul petrecut așezat sau culcat pe parcursul zilei. Statul prelungit este, de asemenea, implicat în dezvoltarea altor tumori dependente de estrogen, inclusiv cele de tip endometrial, ovarian și mamar.

Așezatul pentru șase ore sau mai mult pe zi își dublează riscul dezvoltării fibroamelor uterine, avertizează cercetări recente. Autorii studiului raportează că statul prelungit poate crește semnificativ șansele unei femei de a dezvolta aceste creșteri.

Echipa de la Universitatea Medicală Kunming din China a analizat datele a 6.623 de femei cu vârste cuprinse între 30 și 55 de ani, selectate dintr-un grup mai mare de 99.556 de participanți.

Femeie care stă - FOTO: [email protected]

Datele colectate au acoperit o gamă largă de informații, inclusiv istoricul menstrual și reproductiv, numărul de copii și vârsta la prima naștere, utilizarea contraceptivelor, timpul petrecut în activități sedentare de timp liber, exercițiile fizice, dieta și măsurile corporale, potrivit Study Finds.

Activitățile de timp liber considerate sedentare au inclus jocuri de societate și timp petrecut în fața ecranului, până la citit și tricotat. Din femeile studiate, 562, adică 8,5%, au fost descoperite să aibă fibroame uterine, cu o prevalență în creștere odată cu înaintarea în vârstă a participanților.

Vezi și: Semnul din timpul nopții care îți arată că ai o boală mortală. Diana Mihalcea: Trebuie să îi sperii. Ăsta e un semn

Fibroamele uterine, factori de risc

Mai multe factori au fost legați de prezența fibroamelor uterine, printre care:

- Greutatea corporală

- Numărul de nașteri

- Starea menstruală

- Timpul scurs de la ultima naștere viabilă

- Nivelurile de activitate fizică

- Timpul petrecut în activități sedentare de timp liber

Vezi și: Obiceiul banal care duce la AVC. Vlad Ciurea: Este adevărat! Crește tensiunea. Poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv

- Riscul a crescut odată cu durata timpului liber sedentar, în special pentru femeile care se angajau în astfel de activități timp de șase sau mai multe ore zilnic, având un risc dublu în comparație cu cele care petreceau mai puțin de două ore.

Mai mult, acest risc este de cinci ori mai mare pentru femeile perimenopauzale. Cercetătorii teoretizează că această asociere ar putea fi datorată ratelor mai mari de obezitate la persoanele mai sedentare, cu obezitatea fiind un factor de risc cunoscut pentru fibroame.

"Fibroamele uterine sunt cele mai comune tumori benigne la femeile în vârstă fertilă, cu o prevalență cuprinsă între patru și jumătate la sută și 69 la sută. Aceste creșteri pot să nu producă niciun simptom, dar pot fi, de asemenea, asociate cu sângerări anormale, dureri pelviene și abdominale și infertilitate, printre altele.

Acest studiu transversal, bazat pe populația naturală, a arătat că timpul sedentar de timp liber are o corelație pozitivă liniară cu fibroamele uterine, indicând că ar putea fi un factor de risc independent”, spune dr. Qiong Meng de la Școala de Sănătate Publică a universității, într-un comunicat de presă.

Vezi și: Ce poți să pățești dacă nu ai scaun o zi. Care este frecvența normală a tranzitului intestinal

Fibroamele uterine, ce sunt

Fibroamele uterine sunt formate din celule musculare și țesut conjunctiv și pot varia ca mărime, de la foarte mici până la mari. Fibroamele uterine sunt destul de comune, în special la femeile aflate în perioada fertilă.

Cauzele exacte ale fibroamelor uterine nu sunt pe deplin înțelese, dar se crede că factorii genetici, hormonali și ambientali pot juca un rol în dezvoltarea lor. Hormonii estrogeni și progesteronul, care sunt implicați în reglarea ciclului menstrual, par să influențeze creșterea fibroamelor.

Majoritatea fibroamelor uterine sunt noncanceroase și nu prezintă simptome. Cu toate acestea, în unele cazuri, ele pot cauza simptome precum sângerări menstruale abundente, dureri pelvine sau presiune în zona pelviană, nevoia frecventă de a urina sau constipație.

Tratamentul fibroamelor uterine poate varia în funcție de mărimea și simptomele acestora, inclusiv de la monitorizarea lor fără intervenție medicală la diverse opțiuni de tratament, cum ar fi medicamentele, procedurile minim invazive sau chiar intervenția chirurgicală, în funcție de necesități și dorințe individuale ale pacientei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel