Obiceiul banal care duce la AVC. Vlad Ciurea: Este adevărat! Crește tensiunea. Poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv

Monika Baciu |
Data actualizării: | Data publicării:
EXCLUSIV
AVC - FOTO: Freepik @Alex79zpua @irynashek & Captură YouTube @TVR
AVC - FOTO: Freepik @Alex79zpua @irynashek & Captură YouTube @TVR

Obiceiul banal care duce la AVC îl avem cu toții, zi de zi. Medicul Vlad Ciurea trage un semnal de alarmă, în special în cazul persoanelor care au și alte comorbidități, precum diabet sau colesterol ridicat.

Obiceiul banal care duce la AVC și îl ignorăm. O simplă ceartă poate să declanșeze un accident vascular cerebral care să fie fatal. Acad. prof. dr. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, a explicat în exclusivitate pentru DC MEDICAL cum o simplă ceartă poate declanșa un AVC care să fie fatal.

"De la ceartă crește tensiunea nervoasă, poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv. Este adevărat.

Un număr de vase cerebrale, în tensiune din cauza activității de supărare, ceartă, furie, se pot închide și dau accident vascular cerebral mai ales dacă persoana este și diabetică și hipertensivă și cu un colesterol crescut", a explicat acad. prof. Vlad Alexandru Ciurea, medic primar neurochirurgie la Spitalul Clinic SANADOR, în exclusivitate pentru DC MEDICAL.

Cearta, factor declașator pentru AVC

Un studiu publicat în revista Neurology, publicația științifică a Academiei Americane de Neurologie, sugerează că furia și alte emoții negative pot fi declanșatoare pentru accidentul vascular cerebral ischemic.

Studiul a constatat că persoanele care au suferit un accident vascular cerebral aveau mai multe șanse să fi experimentat furie sau emoții negative în două ore înaintea accidentului vascular cerebral decât în aceeași perioadă a zilei de dinainte de eveniment.

De asemenea, aceștia aveau mai multe șanse să reacționeze rapid la un eveniment brusc, cum ar fi să se ridice brusc din pat după ce au auzit că un nepot a căzut și plânge sau să se ridice în picioare brusc după ce au auzit un zgomot neașteptat.

De asemenea, persoanele intervievate aveau mai multe șanse să fi experimentat furie, emoții negative sau schimbări bruște în poziția corpului în două ore înaintea accidentului vascular cerebral decât în mod obișnuit în anul precedent evenimentului.

”Știm multe despre factorii de risc care fac ca oamenii să fie mai predispuși să aibă un accident vascular cerebral în viața lor, cum ar fi fumatul și tensiunea arterială crescută, dar până acum nu am avut informații despre ce provoacă un accident vascular cerebral să apară la un moment dat”, a declarat autoarea studiului, Silvia Koton, PhD, MOccH, RN, de la Universitatea Tel Aviv și Centrul Israelian pentru Controlul Bolilor.

Ce este accidentul cerebral ischemic

Studiul a implicat 200 de persoane spitalizate cu un accident vascular cerebral ischemic sau o atac ischemic tranzitoriu (mini-accident vascular cerebral). Accidentul vascular cerebral ischemic este cauzat de reducerea fluxului de sânge către creier și este cel mai frecvent tip de accident vascular cerebral.

Participanții la studiu, cu o vârstă medie de 68 de ani, au fost intervievați la una până la patru zile după ce a avut loc accidentul vascular cerebral. Aproximativ 30% dintre pacienți au raportat expunerea la furie, emoții negative precum frica, iritabilitatea sau nervozitatea, sau schimbări bruște în poziția corpului în urma unui eveniment surprinzător în cele două ore anterioare accidentului vascular cerebral.

Conform studiului, expunerea la un declanșator potențial ar putea crește riscul de accident vascular cerebral cu până la 14 ori în cele două ore imediat următoare expunerii.

Cum se măsoară furia

FOTO: Pexels@Mikhail Nilov

Nivelurile de furie și alte emoții negative au fost evaluate pe o scală. De exemplu, participanții au fost considerați expuși la furie dacă au declarat că au avut un nivel maxim de furie de cinci sau mai mult pe o scară de șapte puncte, definit ca ”foarte furios”, ”furios” sau ”înfuriat”.

Cercetătorii nu știu cum acești declanșatori provoacă un accident vascular cerebral.

”Este posibil ca episoadele scurte de stres mental să cauzeze schimbări tranzitorii în coagularea sângelui și în funcția celulelor care căptușesc vasele de sânge. Este important să subliniem că studiul nostru nu evaluează riscul cumulativ legat de expunerea la declanșatori potențiali, ci riscurile pe termen scurt în cele două ore imediat următoare expunerii”, a declarat Koton.

Reacțiile bruște la evenimente surprinzătoare pot declanșa un accident vascular cerebral prin efecte asupra circulației sângelui sau printr-un răspuns excesiv al sistemului nervos simpatic, care reglează funcțiile corpului, cum ar fi ritmul cardiac sau presiunea arterială.

Studiul a examinat, de asemenea, dacă alți factori precum emoțiile pozitive, efortul fizic intens și mesele copioase sunt declanșatori pentru accidentul vascular cerebral, și nu s-a găsit nicio relație semnificativă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel