Ce poți să pățești dacă nu ai scaun o zi. Care este frecvența normală a tranzitului intestinal

Monika Baciu |
Data publicării:
scaun - FOTO: Freepik@opatsuvi
scaun - FOTO: Freepik@opatsuvi

Ce poți să pățești dacă nu ai scaun o zi. Care este frecvența normală a tranzitului intestinal și ce înseamnă dacă ai scaun o dată, de două pe zi sau deloc.

Ce poți să pățești dacă nu ai scaun o zi. Nu există o perioadă exactă în care poți să nu faci caca în siguranță. Ar trebui să iei în considerare și alte simptome pe care le experimentezi pentru a ști când să consulți un medic.

Care este frecvența normală a mișcărilor intestinale

A avea un tract digestiv sănătos înseamnă a face caca în mod regulat pentru a elimina deșeurile și toxinele din corp. Deși fiecare persoană are un program diferit de defecare, absența completă a defecării este o preocupare.

O frecvență "normală" de defecare poate fi de la trei ori pe zi până la o dată la două zile. Majoritatea oamenilor observă un model în obiceiurile lor intestinale. Oamenii au tendința să facă caca în jurul aceleiași ore în fiecare zi.

Medicii definesc constipația atunci când o persoană are scaun de două ori pe săptămână sau chiar mai puțin. Dacă experimentezi constipație, ar trebui să o tratezi imediat. În caz contrar, fecalele se pot acumula în sistemul intestinal, dificultând defecarea și provocând senzații de rău.

Nu există o perioadă definită - cum ar fi o săptămână sau o lună - în care o persoană ar putea să nu aibă scaun.

Acest lucru se datorează faptului că fiecare persoană este diferită; oamenii au diete diferite, stări diferite de sănătate gastrointestinală și o serie de factori de viață diferiți care contribuie la regularitatea lor. Cu toate acestea, dacă nu ai avut scaun deloc într-o săptămână și mănânci așa cum obișnuiești, ar trebui să începi să te gândești la motivele pentru care nu ai avut scaun, arată Healthline.

Vezi și: Ce înseamnă dacă visezi o persoană decedată. De câte feluri pot fi visele în care vezi persoane decedate. Acestea sunt cele mai bune vise dintre toate

Obstrucția intestinală, ce este

Uneori, o obstrucție intestinală nu permite trecerea materiilor fecale. Acest lucru necesită atenție medicală înainte să devină o urgență medicală. De asemenea, unele persoane își rețin materiile fecale sau refuză fizic să elimine scaunul din cauza anxietății legate de utilizarea toaletei.

Un exemplu extrem este acela al unei tinere din Marea Britanie care a decedat după opt săptămâni fără să meargă la toaletă, conform The Independent. Materiile fecale i-au mărit intestinul atât de semnificativ încât au apăsat pe organele ei și au dus la un atac de cord.

Constipația - FOTO: [email protected]

În loc să te concentrezi pe o perioadă specifică în care nu ai avut scaun, este important să iei în considerare simptomele care apar odată cu absența defecării pentru o perioadă îndelungată. Acestea includ:

- Balonare

- Senzația că ar trebui să ai scaun, dar nu poți

- Grețuri

- Lipsa eliminării gazelor

- Dureri de stomac

- Vărsături cu materii fecale

Dacă nu ai avut scaun timp de mai multe zile și ai aceste simptome, caută tratament medical.

Vezi și: Obiceiul banal care duce la AVC. Vlad Ciurea: Este adevărat! Crește tensiunea. Poate să apară accident vascular ischemic sau hemoragic, tranzitor sau definitiv

Complicații

Cercetătorii au descoperit că absența defecării afectează nu doar sistemul digestiv, ci întregul corp. Unele dintre complicațiile asociate includ:

Impact fecal. Un impact fecal este o bucată sau bucăți de materie fecală tare care fac defecația extrem de dificilă. Poate fi necesar să cauți asistență medicală pentru a elimina materia fecală.

Perforație intestinală. Dacă materiile fecale în exces se acumulează în intestin, pot exercita prea multă presiune asupra intestinului. Acest lucru poate duce la perforații sau rupturi ale intestinului. Materiile fecale pot se scurge în cavitatea abdominală și pot provoca simptome severe și adesea amenințătoare de viață, deoarece materia fecală este acidă și conține bacterii.

Riscuri crescute pentru evenimente cardiovasculare. Constipația cronică este asociată cu un risc crescut de evenimente cardiovasculare, cum ar fi un atac de cord. Medicii cred că constipația cronică crește stresul și inflamația în corp, afectând inima.

Cu toate acestea, este important de remarcat că acest lucru nu înseamnă că toate persoanele cu probleme de constipație vor avea probleme cardiace, ci doar că riscul ar putea fi mai mare. Dacă nu ai avut scaun timp de o săptămână sau mai mult, este important să cauți asistență medicală pentru a evita complicații severe.

Cum să tratezi constipația

Lucruri care contribuie la constipație pot include stresul, dieta și lipsa de activitate fizică. O persoană poate constata că nu are scaun atât de des pe măsură ce îmbătrânește, deoarece intestinul tinde să se miște mai lent. Există multe tratamente disponibile pentru a ajuta la ameliorarea constipației și la promovarea unor mișcări intestinale regulate. Acestea includ:

- Băutul a cel puțin opt pahare de apă pe zi. Deșeurile din intestine absorb apă, contribuind la stimularea intestinului pentru a se mișca.

- Exercițiile fizice. Exercițiile fizice pot acționa ca un masaj extern pentru intestine, promovând mișcarea. Exercițiile nu trebuie să fie de impact mare pentru a fi eficiente. Chiar și plimbările regulate pot ajuta, mai ales după masă.

- Reducerea consumului de produse lactate. Produsele lactate pot avea un efect constipant asupra corpului. Limitarea consumului la una sau două porții pe zi poate ajuta.

- Creșterea aportului de fibre. Fibra dietetică ajută la adăugarea de volum la materia fecală. Acest lucru promovează mișcarea intestinală (cunoscută sub numele de peristaltism).

Fructele, legumele și cerealele integrale sunt, în general, surse excelente de fibre dietetice.

Evitarea alimentelor cunoscute pentru a agrava constipația. Acestea includ alimente bogate în grăsimi sau cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi chipsurile, fast food-urile, carnea și alimentele procesate în mod intens, precum cârnații.

Medicii pot prescrie și alte tratamente.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel