De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac

De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Flatulența este o funcție naturală a organismului și o dovadă că sistemul digestiv funcționează corect, însă uneori, aceasta poate deveni destul de incomodă, mai ales când miros extrem de neplăcut. Un expert în domeniu a explicat recent de ce unele gaze sunt mai mirositoare decât altele și cum acest miros poate oferi indicii despre starea sistemului tău digestiv.
Cum se formează mirosul gazelor
Totul începe cu moleculele mari prezente în alimentele pe care le consumăm, care sunt formate în mare parte din carbon, oxigen, hidrogen și, în cantități mai mici, azot și sulf. Când ajung în intestin, microbiomul – ecosistemul de bacterii care trăiesc în intestin – începe să le descompună în molecule mai mici.
Gazele produse în timpul acestui proces sunt eliberate prin organism, uneori sub forma unor "gaze". Deși majoritatea acestora sunt inodore, hidrogenul sulfurat este responsabil pentru mirosul rău pe care îl asociem adesea cu flatulența.
Ce alimente cauzează gaze mirositoare
Dr. Maximilienne Toetie Allaart, de la Universitatea din Tübingen, explică că anumite alimente sunt mai susceptibile de a provoca mirosuri neplăcute. În special, ouăle și carnea roșie sunt principalele vinovate.
"Există o corelație între ce mâncăm, cât de mult gaz produce abdomenul nostru și cum miroase gazul. Acest lucru se datorează faptului că fiecare aliment afectează diferit corpul nostru și microbiomul intestinal", a spus Dr. Allaart, potrivit Daily Mail.
Molecula de hidrogen sulfurat, care este responsabilă pentru mirosul neplăcut, poate fi produsă doar atunci când alimentul conține sulf. Sulful se găsește în aminoacizii cisteină și metionină, care fac parte din proteinele animale, cum ar fi ouăle și carnea roșie.
Moderarea este cheia
Nu este necesar să renunți complet la proteine, deoarece corpul are nevoie de ele, însă moderarea este importantă. Atunci când consumi prea multe proteine, acestea ajung în colon, unde se formează molecule mirositoare.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac - FOTO: Freepik@mashalart1011
Alte surse comune de gaze mirositoare
Carnea de vită și porc. Carnea de vită și porc conține metionină, care conține sulf. Atunci când acest aminoacid este descompus în organism, bacteriile intestinale îl transformă în hidrogen sulfurat, provocând gaze cu miros neplăcut. De asemenea, piesele grase de carne pot încetini digestia, ceea ce duce la fermentarea alimentelor în intestin.
Usturoiul și ceapa.
Usturoiul este plin de fructani, carbohidrați fermentabili pe care sistemul digestiv uman nu îi poate metaboliza. Astfel, aceștia ajung în intestinul gros, unde bacteriile din microbiomul intestinal îi fermentează, generând gaze urât mirositoare.
Puiul. La fel ca alte alimente din această listă, puiul conține mult sulf, datorită aminoacizilor metionină și cisteină. Pe măsură ce aceste proteine sunt descompuse, compușii sulfurici sunt produși în organism, iar gaze care urmează pot deveni mai mirositoare.
Îndulcitori artificiali. Îndulcitorii artificiali, precum stevia și aspartamul, sunt greu digerați de organism. Aceștia ajung în intestinul gros, unde bacteriile fermentă acești compuși, generând gaze precum hidrogenul și metanul.
Care este rolul microbiomului în producerea gazelor
Dr. Allaart subliniază că microbiomul intestinal joacă un rol esențial în procesul de digestie și că flatulența este un semn că acesta funcționează corect.
„Microbii din intestin sunt responsabili pentru descompunerea alimentelor, iar gazele sunt un produs secundar al acestui proces. Chiar dacă uneori gazele pot fi incomode, ele sunt un semn că microbiomul tău este activ", a explicat ea.
Gazele sunt naturale, dar ce mănânci influențează mirosul acestora
Gazele fac parte din viața de zi cu zi și sunt un semn că sistemul digestiv funcționează. Totuși, ce mănânci poate influența semnificativ mirosul acestora. Proteinele animale, usturoiul, ceapa și îndulcitorii artificiali sunt doar câteva dintre alimentele care pot face ca gazele tale să fie mai mirositoare. Moderarea alimentelor bogate în sulf și o dietă echilibrată sunt esențiale pentru un microbiom intestinal sănătos.
-
-
-
Apa îmbuteliată, riscuri uriașe. Duce la cancer11.10.2025, 22:22
-
Ce se întâmplă cu corpul tău după 50 de ani. Schimbări surprinzătoare11.10.2025, 20:12
-
Joe Biden, diagnostic crunt. Cancerul s-a răspândit la oase11.10.2025, 18:51
Fierul din carnea roșie, factor declanșator al cancerului colorectal
Acest aliment considerat sănătos duce, de fapt, la declanșarea cancerului.
Grupa de sânge care te expune la cancer
Colica biliară: simptome și cauze. Alimentele care o provoacă. Dr. Oana Dolofan: Durerea iradiază în umăr sau în spate
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Bacteria pe care 90% dintre oameni o au în corp fără să știe
De ce 90% dintre oameni au această bacterie în corp fără să știe. Cum e posibil ca doar 90% din oameni să o aibă. Ce se întâmplă cu restul de 10%.
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute
Cel mai simplu truc pentru a scăpa de balonare în 10 minute. De ce trebuie să ții cont.
Semnul ignorat al cancerului de colon. Nu este sângerarea
Acesta este semnul IGNORAT al cancerului de colon și nu este vorba de sângerare. Medicii avertizează că boala este deja în stadiu avansat.
Cea mai răspândită boală a ficatului care ucide în tăcere. 3 riscuri ascunse îți pot grăbi moartea
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
"Există și colonoscopie virtuală". Dr. Eduard Dănăilă: Se administrează aer. Colonul se vede aproape în totalitate
Un simplu test poate preveni unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer. "E mai puțină durere, mai puțin stres, mai puțină implicare emoțională".
Herniile abdominale: când trebuie operate și care sunt metodele actuale
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
Bolile inflamatorii intestinale, afecțiuni sistemice cu impact digestiv, hepatic și cutanat. Dr. Răzvan Iacob: Inflamația digestivă să fie stăpânită
Prioritate la toaletă oriunde în țară. Cine are acest drept.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Calculii biliari: cauze, simptome și prevenție. Cum influențează stilul de viață sănătatea vezicii biliare
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Marele avantaj al colonoscopiei. Cât de des se recomandă. Dr. Eliza Gangone (SANADOR) explică
Combinația letală care îți distruge ficatul
Infecția comună care duce la cancer. Milioane de oameni, în pericol
Chisturile pancreatice, ce sunt și când devin canceroase. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Criterii de risc: durerea, icterul, markerii tumorali
Ce sunt chisturile pancreatice. Când devin acestea canceroase și de ce mortalitatea pacienților este ridicată.
Legătura dintre bacteriile orale și riscul de cancer colorectal în funcție de localizare. Două bacterii cresc riscul de cancer colorectal
Aceste două bacterii localizate în cavitatea bucală cresc semnificativ riscul de cancer colorectal.