De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac

De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. De ce este un semn bun când gazele intestinale au un miros puternic.
Flatulența este o funcție naturală a organismului și o dovadă că sistemul digestiv funcționează corect, însă uneori, aceasta poate deveni destul de incomodă, mai ales când miros extrem de neplăcut. Un expert în domeniu a explicat recent de ce unele gaze sunt mai mirositoare decât altele și cum acest miros poate oferi indicii despre starea sistemului tău digestiv.
Cum se formează mirosul gazelor
Totul începe cu moleculele mari prezente în alimentele pe care le consumăm, care sunt formate în mare parte din carbon, oxigen, hidrogen și, în cantități mai mici, azot și sulf. Când ajung în intestin, microbiomul – ecosistemul de bacterii care trăiesc în intestin – începe să le descompună în molecule mai mici.
Gazele produse în timpul acestui proces sunt eliberate prin organism, uneori sub forma unor "gaze". Deși majoritatea acestora sunt inodore, hidrogenul sulfurat este responsabil pentru mirosul rău pe care îl asociem adesea cu flatulența.
Ce alimente cauzează gaze mirositoare
Dr. Maximilienne Toetie Allaart, de la Universitatea din Tübingen, explică că anumite alimente sunt mai susceptibile de a provoca mirosuri neplăcute. În special, ouăle și carnea roșie sunt principalele vinovate.
"Există o corelație între ce mâncăm, cât de mult gaz produce abdomenul nostru și cum miroase gazul. Acest lucru se datorează faptului că fiecare aliment afectează diferit corpul nostru și microbiomul intestinal", a spus Dr. Allaart, potrivit Daily Mail.
Molecula de hidrogen sulfurat, care este responsabilă pentru mirosul neplăcut, poate fi produsă doar atunci când alimentul conține sulf. Sulful se găsește în aminoacizii cisteină și metionină, care fac parte din proteinele animale, cum ar fi ouăle și carnea roșie.
Moderarea este cheia
Nu este necesar să renunți complet la proteine, deoarece corpul are nevoie de ele, însă moderarea este importantă. Atunci când consumi prea multe proteine, acestea ajung în colon, unde se formează molecule mirositoare.
De ce unele gaze intestinale miros mai rău decât altele. Ce se întâmplă, de fapt, cu alimentele când ajung în stomac - FOTO: Freepik@mashalart1011
Alte surse comune de gaze mirositoare
Carnea de vită și porc. Carnea de vită și porc conține metionină, care conține sulf. Atunci când acest aminoacid este descompus în organism, bacteriile intestinale îl transformă în hidrogen sulfurat, provocând gaze cu miros neplăcut. De asemenea, piesele grase de carne pot încetini digestia, ceea ce duce la fermentarea alimentelor în intestin.
Usturoiul și ceapa.
Usturoiul este plin de fructani, carbohidrați fermentabili pe care sistemul digestiv uman nu îi poate metaboliza. Astfel, aceștia ajung în intestinul gros, unde bacteriile din microbiomul intestinal îi fermentează, generând gaze urât mirositoare.
Puiul. La fel ca alte alimente din această listă, puiul conține mult sulf, datorită aminoacizilor metionină și cisteină. Pe măsură ce aceste proteine sunt descompuse, compușii sulfurici sunt produși în organism, iar gaze care urmează pot deveni mai mirositoare.
Îndulcitori artificiali. Îndulcitorii artificiali, precum stevia și aspartamul, sunt greu digerați de organism. Aceștia ajung în intestinul gros, unde bacteriile fermentă acești compuși, generând gaze precum hidrogenul și metanul.
Care este rolul microbiomului în producerea gazelor
Dr. Allaart subliniază că microbiomul intestinal joacă un rol esențial în procesul de digestie și că flatulența este un semn că acesta funcționează corect.
„Microbii din intestin sunt responsabili pentru descompunerea alimentelor, iar gazele sunt un produs secundar al acestui proces. Chiar dacă uneori gazele pot fi incomode, ele sunt un semn că microbiomul tău este activ", a explicat ea.
Gazele sunt naturale, dar ce mănânci influențează mirosul acestora
Gazele fac parte din viața de zi cu zi și sunt un semn că sistemul digestiv funcționează. Totuși, ce mănânci poate influența semnificativ mirosul acestora. Proteinele animale, usturoiul, ceapa și îndulcitorii artificiali sunt doar câteva dintre alimentele care pot face ca gazele tale să fie mai mirositoare. Moderarea alimentelor bogate în sulf și o dietă echilibrată sunt esențiale pentru un microbiom intestinal sănătos.
-
Colesterol mare: 4 metode să-l scazi rapid26.08.2025, 11:24
-
Sciatica: cauza, simptome, tratament. 3 greșeli pe care le facem zilnic26.08.2025, 10:30
-
Cele mai nepoliticoase lucruri pe care le poți face în casa altcuiva25.08.2025, 23:45
-
Creștere îngrijorătoare a cazurilor COVID-19 în România25.08.2025, 22:31
-
De ce să nu spargi ouăle de marginea castronului25.08.2025, 21:39
Virusul Epstein-Barr (EBV) provoacă boala Crohn. Persoanele infectate au de 3 ori mai multe șanse să facă această boală a intestinului
Ce alimente trebuie să eviți dacă ai reflux gastroesofagian
Lista alimentelor pe care ar trebui să le eviți dacă ai reflux gastroesofagian.
Balonarea, semn al bolii celiace. Când să mergi la medic
Povestea femeii care a fost diagnosticată cu cancer în stadiul 4. Semnele ignorate care au dus la răspândirea cancerului
Chisturile pancreatice, preocupare în gastroenterologie. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Se malignizează. Nu toate trebuie operate
Aceste chisturi se pot transforma în cancer. Sunt o amenințare reală.
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Dr. Răzvan Vintilescu: Pare neplăcut. Rușinos
De ce rămân urme pe vasul de toaletă. Ce ascunde, de fapt, textura scaunului despre starea ta de sănătate.
HMB, suplimentul pentru tratarea cirozei. Îmbunătățește viața pacienților cu ciroză
Acest supliment alimentar ar putea ajuta la repararea ficatului, iar beneficiile sunt importante.
Cancerul de pancreas, greu de diagnosticat. Prof. dr. Cristian Gheorghe: Speranța de viață e mică. Moment dificil
Acest tip de cancer are o evoluție dramatică. Este diagnosticat târziu, iar speranța de viață a pacienților este redusă.
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii, avertisment
Medicamentul care îți distruge ficatul. Medicii au lansat un avertisment.
Un medic dezvăluie cele 7 boli care apar imediat după sărbători: Se agravează imediat
Un medic dezvăluie 7 boli care se agravează după sărbători. Mesele de sărbători pot face mai mult rău decât ai crede.
Cum poate dieta mediteraneană să ajute în gestionarea bolii inflamatorii intestinale. Reducerea inflamației intestinale printr-o alimentație corectă
Statinele, efect în boala hepatică cronică. Ar putea fi utilizate împotriva cancerului hepatocelular și progresiei fibrozei hepatice
Statinele au un efect major asupra ficatului. Pot vindeca o boală gravă.
Cancerul de stomac formează circuite electrice. Stimulează creșterea celulelor canceroase
Circuitul mortal prin care tumorile își alimentează creșterea. Duce la extinderea necontrolată a celulelor.
Cum influențează cafeaua diversitatea bacteriană a intestinului. Legătura dintre sănătatea intestinală și consumul moderat de cafea
Un nou studiu evidențiază legătura dintre consumul de cafea și sănătatea microbiomului intestinal, deschizând noi perspective asupra beneficiilor acestei băuturi.
Colecistectomia: cum se schimbă viața după îndepărtarea vezicii biliare?
7 semne subtile că ficatul tău este suprasolicitat. Ce poți face ACUM
Alertă în patru destinații turistice. Virusul care ucide în tăcere și îți poate distruge ficatul
UDCA, suplimentul dietetic în tratamentul cancerului hepatic. Modifică mediul imun
Tulpina emergentă de E.coli non-O157, posibil factor declanșator al cancerului colorectal la adulții tineri
Acest aliment sănătos duce la CANCER. Medicii au constatat o explozie a cazurilor de cancer, iar acest aliment este incriminat.
Ce se întâmplă dacă iei pe termen lung medicamente pentru reflux acid. Dr. Silviu Constantinoiu: Se colonizează bacterian. Apare o metaplazie gastrică
Administrarea pe termen lung a medicamentelor pentru refluxul acid poate duce la cancer.
Cancerul care omoară cei mai mulți români. Dr. Eliza Gangone (SANADOR): Principala cauză de deces
Alimentele care îți distrug ficatul și creierul. Perturbă și producția de insulină
Aceste alimente prezente pe mesele multora dintre noi ne distrug ficatul și creierul. De altfel, perturbă și producția de insulină.
Alimentația modernă și microplasticele, factori declanșatori în bolile digestive. Dr. Răzvan Iacob: Unul din triggerii importanți
Mâncăm boala cu lingura. Alimentația care ne distruge sistemul digestiv.