Cum se folosesc testele antigen pe bază de salivă pentru profesori și părinți. Video tutoriale lansate de miniștrii Sănătății și Educației

Adisa Codruț |
Data publicării:
Infecții COVID-19       Foto: Pixabay
Infecții COVID-19 Foto: Pixabay

Miniștrii Educației și Sănătății au postat pe rețelele sociale video tutoriale privind modul de utilizare al testelor antigen pe bază de salivă.

Miniștrii Educației și Sănătății au postat luni dimineața, 29 noiembrie, filmulețe în care arată cum se folosesc testele antigen pe bază de salivă pentru profesori și părinți. 

Pe 19 noiembrie a fost emisă instrucțiunea privitoare la procedura de administrare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, care urmează a fi utilizate în unitățile de învățământ, a fost publicată, vineri, în Monitorul Oficial. La articolul 1 se arată că prezenta instrucțiune are ca scop asigurarea unui cadru unitar de realizare a activității de testare a preșcolarilor/elevilor prin teste rapide antigen non-invazive efectuate din proba de salivă, la nivelul tuturor unităților de învățământ.

Procedura de administrare a testelor rapide în școli și modelul Formularului de exprimare a consimțământului părintelui sau al reprezentantului legal al preșcolarului/elevului, în vederea realizării testării, sunt prezentate în Anexele care fac parte integrantă din prezenta instrucțiune. Astfel, în Anexa 1, referitoare la procedura de administrare, se arată că testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează în prima și în a patra zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs.

Tot în anexă se menționează că testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spații, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali. În cuprinsul Anexei 1 sunt menționate și recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de salivă, precum și pentru testarea propriu-zisă. În plus, se menționează că Direcțiile de sănătate publică județene și a municipiului București asigură sprijin metodologic, inspectoratelor școlare județene/Inspectoratul Școlar al Municipiului București, privind testarea cu teste rapide antigen din salivă în unitățile de învățământ, precum și pentru managementul cazului cu rezultat pozitiv la testul rapid antigen non-invaziv efectuat din proba de salivă.

În responsabilitatea Direcțiilor de sănătate publică intră și coordonarea instruirii cadrelor medicale sau a persoanelor desemnate din unitățile de învățământ privind modalitatea de utilizare a testelor rapide antigen non-invazive efectuate din probă de salivă, de interpretare a rezultatelor acestora, precum și de colectare a testelor utilizate. Anexa 2 a instrucțiunii prezintă detaliat modelul formularului de exprimare a consimțământului părintelui sau al reprezentantului legal al preșcolarului/elevului, în vederea realizării testării și pașii de urmat pentru completarea și semnarea acestui document.

Filmulețele postate:

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel