Dăncilă: Amenzile pentru spitale vor fi dublate. Unele ajung la 50.000 de lei

Dana Lascu |
Data publicării:
UPU
UPU

Cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii sanitari în unitățile sanitare pentru nerespectarea standardelor și criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătății va fi dublat printr-o hotărâre care va fi aprobată în ședința de astăzi a Guvernului, a anunțat premierul Viorica Dăncilă.

„Ultimele evenimente au arătat este nevoie și de măsuri coercitive pentru responsabilizarea personalului medical din spitale, dar și din cabinetele medicale. Astfel, la propunerea Ministerului Sănătății, vom adopta astăzi o hotărâre prin care se dublează cuantumul amenzilor aplicate de inspectorii sanitari în unitățile sanitare pentru nerespectarea standardelor și criteriilor care au caracter obligatoriu în domeniul sănătății", a declarat Viorica Dăncilă la începutul ședinței de guvern.

De asemenea, a adăugat premierul, sunt introduse "sancțiuni noi" pentru acordarea asistenței medicale de către personalul neautorizat sau care nu deține cunoștințe și abilități atestate.

Ce abateri vor avea amenzi dublate

Proiectul de lege care vizează aceste modificări, creat de Ministerul Sănătății, iar în luna aprilie a fost pus în dezbatere publică. El prevedea, printre altele, dublarea amenzilor – de la 500-1.500 lei la 1.000-3.000 lei pentru persoane fizice, și de la 10.000-15.000 lei la 20.000-30.000 lei – pentru: nerespectarea obligațiilor stabilite de reglementările legale în vigoare privind informarea și transmiterea informațiilor minime referitoare la starea pacientului de către echipajele de prim ajutor calificat și echipajele medicale de urgență; necompletarea sau completarea incorectă a fișei medicale, conform reglementărilor legale în vigoare; nerespectarea protocoalelor de transfer interclinic al pacientului; neîndeplinirea de către medicul de gardă a oricărei obligații prevăzute de dispozițiile legale în vigoare privind efectuarea gărzilor, în structurile de primiri urgențe, precum și în serviciile de asistență medicală de urgență prespitalicească; neacordarea consultului de specialitate unui pacient aflat în stare critică în cadrul UPU sau CPU; internarea cazurilor cronice sau a cazurilor care nu reprezintă urgențe cu indicații de internare clare prin UPU sau CPU; preluarea pacientului de către personalul UPU sau CPU într-un interval de timp mai lung decât cel prevăzut de reglementările legale în vigoare; reținerea fără întocmirea documentelor de internare, mai mult de 3 ore de la momentul sosirii în UPU, a pacienților aflați în stare critică de către medicul șef de gardă UPU și/sau de către medicul șef de gardă din secția de profil, în conformitate cu reglementările legale în vigoare; externarea la domiciliu a unui pacient din UPU sau CPU la recomandarea unui medic ori a unor medici de gardă dintr-o secție sau din diferite secții ale spitalului, fără semnătura și parafa acestuia/acestora, însoțită de semnătura și parafa medicului șef de tură din cadrul UPU sau CPU; nerespectarea de către conducerea spitalului și/sau UPU ori CPU a condițiilor minime privind organizarea și dotarea UPU sau CPU, conform reglementărilor legale în vigoare.

Amenzile urcă până la 50.000 și anularea autorizației

Amenzile urmează să fie mai mari - de la 3.000 lei la 6.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei pentru persoanele juridice pentru abateri de genul refuzul acordării asistenței medicale de urgență unui pacient de către un medic din cadrul UPU sau CPU.

Totodată, constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru persoanele fizice, respectiv cu amendă de la 30.000 lei la 50.000 lei pentru persoanele juridice fapte precum absenţa autorizaţiei sanitare de funcţionare a unităților sanitare furnizoare de servicii
medicale, conform reglementărilor legale în vigoare; nerespectarea condiţiilor prevăzute de autorizaţia sanitară de funcţionare a unităților; neremedierea deficienţelor constatate; nerespectarea obiectului de activitate înscris în certificatul constatator sau în autorizaţia sanitară de funcţionare; nerespectarea termenelor de remediere a neconformităţilor asumate în planul de conformare, aprobat de către direcția de sănătate publică. Unele dintre aceste fapte pot agtrage, după sine, chiar anularea autorizaţiei sanitare de funcţionare.

Proiectul de hotărâre îl puteți consulta integral AICI.

Abaterile prevăzute în HG nr. 857/2011, actul normativ care va fi modificat, AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel