De ce e greșit să spunem că ne îngrășăm din cauza tiroidei. Dr Cristina Bloț: creșterea ponderală nu este mai mare de 3-5 kg

Adisa Codruț |
Data publicării:
EXCLUSIV
Bolile de tiroidă pot fi prevenite prin adoptarea unui anume stil de viață
Bolile de tiroidă pot fi prevenite prin adoptarea unui anume stil de viață

Dr Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, diabet, nutriție și boli metabolice, a vorbit la DICȚIONAR DC Medical, de ce nu e adevărat din mitul conform căruia te îngrași pentru că ai „probleme cu glanda”, aluzie la glanda tiroidă. 

Dr Cristina Bloț, medic specialist în endocrinologie, dar și diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat la DICȚIONAR DC Medical câteva lucruri de bază despre tiroidă, dar și de ce e greșit să spunem că ne îngrășăm din cauza acesteia. 

”Tiroida este o glandă endocrină pe care o avem cu toții. Există situații rare în care tiroida lipsește de la naștere, dar sunt foarte rare. Avem nevoie de cei doi hormoni tiroidieni, produși de tiroidă care acționează pe toate organele, inclusiv pe metabolism, influențează rata metabolismului bazal - consumul acela de calorii care se întâmplă când nu facem nicio activitate fizică.

Tiroida poate fi afectată de mai multe lucruri: de deficitul de iod, în unele cazuri de excesul de iod, de cauze autoimune - acesta fiind cele mai frecvente cauze de disfuncție tiroidiană, dar, în principiu, indiferent de cauză, manifestările de hipotiroidie - de o funcție scăzută a tiroidei - sau de hipertiroidie - de o funcție excesivă a glandei tiroide”, afirmă medicul Cristina Bloț.

Potrivit acesteia, hipotiroidia se asociază cu o scădere a ratei metabolice bazale și poate să ducă la creștere ponderală.

”Ea mai are și alte manifestări: noi spunem, în general, că că se încetinește totul: pulsul, (...) respirația poate să fie afectată (...), încetinirea tranzitului intestinal și atunci apare constipația, căderea părului capilar, pot să cadă sprâncenele, limba se poate mări și să avem tulburări de respirație în timpul somnului, când stăm pe spate. Hipotiroidia poate să ducă la această creștere ponderată, dar aș vrea să precizez următorul lucru: creșterea ponderală cauzată exclusiv de funcția tiroidiană nu este mai mare de 3-5 kilograme. Această creștere ponderală peste 5 kilograme este, de obicei, din alte cauze și această creștere ponderală e, în principiu, cauzată de retenția de apă. 

Hipotiroidia favorizează depunerea unor substanțe sub piele care atrag apa și persoanele acestea, mai ales dacă au hipotiroidie mai severă, vor deveni pufoase. Fața este mai pufoasă, pielea este mai uscată, picioarele se umflă. Nu apar acele edeme care lasă urme - sunt niște edeme puțin diferite, sunt mai tari. Deci, acea creștere ponderală este, în mare parte, din cauza retenției de apă și depunerii acestor substanțe”, detaliază medicul Cristina Bloț.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel