De ce este periculos colesterolul ridicat și tensiunea arterială crescută. Factorii de risc pentru bolile cardiovasculare

Vlad Crăciunoiu |
Data publicării:
colesterol si tensiunea arteriala Foto: Freepik @daria_lukoiko
colesterol si tensiunea arteriala Foto: Freepik @daria_lukoiko

Colesterolul și tensiunea arterială sunt două dintre principalele factori de risc pentru bolile de inimă. Află care este impactul lor și le poți gestiona.

Colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată sunt factori de risc importanți pentru bolile de inimă, chiar și atunci când sunt ușor ridicate. Acești factori pot interacționa, deteriorând vasele de sânge și inima, ducând la atac de cord, accident vascular cerebral, disfuncții renale și pierderea vederii dacă nu sunt controlați. Dacă sunt lăsate necontrolate, aceste afecțiuni pot crea premisele pentru alte probleme de sănătate.

Colesterolul ridicat este o afecțiune în care nivelul de colesterol din sânge depășește nivelul considerat sănătos. Acesta este o substanță grasă pe care organismul o folosește pentru a produce hormoni, vitamina D și pentru a construi celule sănătoase. Este absorbit atât din organism, cât și din alimente. Un nivel ridicat de colesterol poate crește riscul de boli cardiovasculare, atac de cord și accident vascular cerebral.

În timp, grăsimea și substanțele în exces se lipesc de pereții arterelor, creând o acumulare de grăsime asemănătoare cu murdăria și murdăria dintr-un furtun de grădină. Această acumulare se întărește în cele din urmă, formând o placă inflexibilă care deteriorează arterele, făcându-le rigide și îngustate.

Riscul final este ca arterele să se îngusteze atât de mult încât un cheag de sânge să blocheze circulația sângelui, ceea ce duce la un eveniment cardiovascular grav.

Citește și: Fibromialgia: tulburarea musculo-scheletală caracterizată prin durere cronică în tot corpul. Cum o tratezi corect și care sunt etapele ei

Cum poate duce colesterolul ridicat la hipertensiune arterială

Colesterolul ridicat în sânge este o afecțiune frecventă care poate fi gestionată prin medicamente și modificări ale stilului de viață. Cu toate acestea, este esențial să se monitorizeze tensiunea arterială, deoarece persoanele cu colesterol ridicat se confruntă adesea cu hipertensiune arterială. Hipertensiunea arterială apare atunci când forța de împingere a sângelui împotriva pereților vaselor de sânge este în mod constant prea mare, potrivit VeryWellHealth.

De exemplu, un furtun de grădină cu o țeavă rigidă și îmbătrânită trebuie să fie pornit la presiune ridicată pentru a uda plantele la presiunea dorită. Acest lucru este similar cu modul în care inima și arterele se confruntă cu o tensiune arterială ridicată din cauza arterelor rigide sau îngustate din cauza acumulării de colesterol.

Inima trebuie să muncească mai mult pentru a pompa sângele prin aceste artere, ceea ce duce la creșterea tensiunii arteriale și la nevoia ca oxigenul și nutrienții să ajungă la toate organele corpului. Prin urmare, este esențial să monitorizezi tensiunea arterială și să faci schimbări în stilul de viață pentru a gestiona colesterolul ridicat din sânge.

Foto: Freepik

Impactul tensiunii arteriale ridicate și a colesterolului

Tensiunea arterială ridicată deteriorează arterele și vasele de sânge, ducând la rupturi și deteriorări. Aceste rupturi servesc drept locuri de odihnă pentru excesul de colesterol, cauzând acumularea de plăci și îngustarea arterelor. Această presiune asupra mușchiului cardiac înrăutățește și mai mult sănătatea inimii.

Tensiunea arterială ridicată și colesterolul pot cauza, de asemenea, probleme la nivelul ochilor, rinichilor, creierului și altor organe în timp. Combinația acestor afecțiuni înrăutățește sănătatea inimii, a arterelor și sănătatea generală, punând presiune asupra mușchiului cardiac și compromițând sănătatea generală.

Vezi și: Care este sursa motivației în psihicul uman și de ce avem nevoie de această forță pentru a reuși în viață

Riscul de a dezvolta hipertensiune arterială

Un studiu publicat în Jurnalul Hipertensiunii a constatat că colesterolul este direct legat de tensiunea arterială pentru toți participanții. Studiul din 2005 a raportat că un nivel ridicat al colesterolului din sânge poate prezice tensiunea arterială ridicată. Cercetătorii au analizat date de la 3.110 bărbați care nu fuseseră diagnosticați cu hipertensiune sau boli cardiovasculare și i-au urmărit timp de 14 ani.

Rezultatele au arătat că bărbații cu cel mai ridicat nivel de colesterol total aveau un risc cu 23% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială, comparativ cu cei cu cel mai scăzut nivel de colesterol total. Bărbații care au prezentat cele mai ridicate niveluri de colesterol total minus colesterol HDL au avut un risc cu 39% mai mare de a dezvolta hipertensiune arterială. Bărbații cu cel mai nesănătos raport dintre colesterolul total și colesterolul HDL au avut un risc cu 54% mai mare de a dezvolta hipertensiune.

Bărbații cu cele mai ridicate niveluri de colesterol HDL au avut un risc cu 32% mai mic de a dezvolta hipertensiune arterială. Un test similar a fost efectuat pe femei sănătoase cu niveluri mai ridicate de colesterol, constatându-se că acestea erau mai predispuse să dezvolte hipertensiune în viitor.

Metode de prevenție

Colesterolul ridicat și tensiunea arterială ridicată sunt factori de risc care pot fi gestionați. Sunt disponibile medicamente pentru a controla aceste probleme, dar este esențial să păstrezi legătura cu medicul tău și să monitorizezi cifrele. Modificările stilului de viață îți pot fortifica în mod natural inima și vasele de sânge, rezistând la efectele dăunătoare.

Printre sfaturi se numără renunțarea la fumat, menținerea unei vieți active, o dietă sănătoasă, evitarea excesului de colesterol, alimente grase, sodiu și zahăr. Menținerea unui stil de viață sănătos poate ajuta la prevenirea acestor probleme de sănătate.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate

Aerosol versus fum

01 mai 2024, 15:45
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel