De ce te doare capul când schimbi perechea de ochelari. Cauzele pentru care ochelarii noi pot provoca disconfort

Vlad Crăciunoiu |
Data actualizării: | Data publicării:
ochelari Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages
ochelari Foto: Freepik @YuriArcursPeopleimages

Află mai multe despre disconfortul ocular provocat de schimbarea ochelarilor de vedere și ce poți face în acest sens.

Dacă ai nevoie de o nouă rețetă pentru ochelari sau ai descoperit că cei pe care îi porți acum nu îți oferă cea mai bună vedere, ai putea fi surprins dacă noii ochelari de vedere îți provoacă dureri de cap, vedere încețoșată sau dificultăți generale. De asemenea, este posibil ca aceștia să te facă să te simți amețit. Înainte de a reveni la purtarea vechilor ochelari, este esențial să înțelegi ce ar putea cauza durerile de cap și ce poți face pentru a le rezolva.

Care poate fi sursa durerilor de cap?

Există mai multe motive pentru care purtarea unor ochelari noi îți poate provoca dureri de cap.

Mușchii oculari sunt tensionați

Există șase mușchi în fiecare ochi. Acești mușchi trebuie să lucreze mai mult sau într-un mod diferit atunci când ochii tăi se adaptează pentru a vedea lumea prin noile dioptrii.

Acest lucru poate avea ca rezultat dureri de cap și tensiune oculară la nivelul mușchilor. Dacă este prima dată când porți ochelari sau dacă rețeta ta s-a schimbat dramatic, este posibil să fii mai predispus la acest efect advers.

Vezi și: Lumina albastră și influența sa asupra tiparelor de somn. Cum să ai parte de un somn mai odihnitor

Lentile multiple

Poate fi deosebit de dificil să te adaptezi la ochelari bifocali, trifocali sau progresivi, mai ales pentru prima dată.

Lentilele progresive sunt uneori denumite multifocale sau bifocale fără linie. Pentru a îmbunătăți vederea de aproape, la distanță mare sau medie, acestea oferă o tranziție mai transparentă între puterile lentilelor.

Ochelarii cu lentile multiple abordează mai multe probleme de vedere, inclusiv miopia și hipermetropia.

Pentru a dobândi corecția necesară a vederii, trebuie să îți îndrepți privirea prin lentile cu precizie. Partea inferioară a lentilelor este utilizată pentru privitul aproape și pentru citire. Partea superioară a lentilelor este utilizată pentru vederea de la distanță și pentru a conduce.

Este posibil să dureze ceva timp pentru a te obișnui cu acest lucru. Durerile de cap, greața și amețelile sunt efecte secundare frecvente în timpul fazei de tranziție pentru lentilele progresive, trifocale sau bifocale.

Citește și: Importanța posturii adecvate la birou. Sfaturi practice pentru obținerea unei poziții corecte a coloanei

Rame montate greșit

Pentru ochelarii noi, este adesea necesară o nouă rețetă și rame noi. S-ar putea să ai dureri de cap dacă ochelarii sunt excesiv de strânși pe nas sau exercită o presiune în spatele urechilor.

Este esențial să ai ochelarii ajustați profesional pentru fața ta. Persoanele cu experiență în domeniu te vor ajuta să alegi ochelari care să se potrivească și să fie la distanța ideală față de pupilele tale.

De obicei, este posibil să adaptezi ochelarii pentru a se potrivi mai confortabil pe fața ta dacă te dor sau îți provoacă urme de ciupituri pe nas. Acest lucru ar trebui să îți amelioreze durerile de cap.

Foto: Freepik @karlyukav

Ochelari cu prescripție medicală incorectă

Există multe posibilități de eroare umană în timpul unui examen oftalmologic, chiar și cu toate eforturile tale de a oferi informații corecte. Ocazional, acest lucru ar putea duce la primirea unei rețete care nu este cea mai bună.

De asemenea, este posibil ca distanța interpupilară (distanța dintre pupilele tale) să fi fost măsurată inexact de către medicul tău. Pentru a evita oboseala oculară, această măsurătoare trebuie să fie exactă.

Ochii tăi se vor obosi și îți vor da migrene dacă rețeta pentru ochelari este prea puternică sau prea slabă, conform Healthline.

Durerile de cap care apar odată cu purtarea unor ochelari noi ar trebui să dispară în câteva zile. Dacă durerile persistă, s-ar putea să fie nevoie să îți examinezi din nou ochii pentru a vedea dacă rețeta este problema.

Pentru a preveni durerile de cap cauzate de ochelari, evită să cauți ochelarii vechi, poartă ochelari noi la fel de des ca și pe cei vechi și odihnește-ți ochii pe parcursul zilei. Folosește lentile antireflex pentru utilizarea prelungită a calculatorului pentru a reduce strălucirea și stresul asupra mușchilor oculari. Dacă ramele tale se simt strâmte, repoziționează-le sau cere să fie ajustate pentru un confort sporit.

Dacă ești predispus la migrene, ai putea fi îngrijorat că o nouă rețetă de ochelari ar putea declanșa un atac.

În acest caz, discută cu medicul tău despre posibilitatea de a obține lentile fumurii sau o tentă colorată care blochează lungimile de undă periculoase ale luminii, cum ar fi cele emise de soare sau de iluminatul fluorescent. S-a demonstrat că anumite persoane cu migrenă sunt declanșate de anumite lungimi de undă luminoase.

Ochelarii cu astfel de lentile au îmbunătățit confortul, claritatea și au redus distorsiunile vizuale, ceea ce, la rândul lor, a contribuit la scăderea frecvenței crizelor de migrenă, potrivit unui studiu mic și anterior.

O nouă rețetă de ochelari de vedere induce frecvent dureri de cap. Acestea dispar de obicei după câteva zile, pe măsură ce ochii se aclimatizează.

Vorbește cu medicul oftalmolog dacă, după o săptămână, durerile de cap nu dispar, mai ales dacă te simți amețit. Uneori, problema poate fi rezolvată cu mici modificări ale lentilelor sau ale ramei. În unele cazuri, poate fi necesară o nouă rețetă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt1
YesMy - smt4.5.3
pixel