De ce unii tineri sănătoși fac forme grave de COVID. STUDIU

Adisa Codruț |
Data publicării:
Covid-19, mască. Foto: Pixabay
Covid-19, mască. Foto: Pixabay

O echipă internațională de cercetători susțin că sunt cinci gene mai active care ar explica de ce unii tineri sănătoși fac forme grave de COVID.

Cercetători din mai multe țări au izolat cinci gene care sunt mai active la tinerii cu simptome severe de COVID-19 decât la cei cu simptome mai puțin severe. Au publicat un studiu pe această temă în revista Science Translational Medicine.

Unii tineri sănătoși, în ciuda faptului că nu au comorbidități, fac forme grave de COVID din cauza unor gene care par să reducă capacitatea organismului de a lupta împotriva bolii atunci când sunt activate. Oamenii de știință au colectat probe de plasmă de la 72 de pacienți tineri, internați cu COVID, dintre care 47 erau grav bolnavi. Niciunul nu a avut comorbidități care ar putea explica simptomele. Echipa a mai adunat mostre de la 22 de tineri infectați care au avut puține sau deloc simptome pentru a servi ca grup de control.

S-a observat de la început că acei pacienți care erau cei mai bolnavi sufereau și de inflamație și coagulare crescută. Apoi au efectuat secvențierea întregului genom pe probe, împreună cu secvențierea ARN, proteomica celulară, profilarea citokinelor și imunofenotiparea. Ei au folosit, de asemenea, o aplicație de învățare automată pentru a identifica tiparele genelor. Analiza lor a relevat cinci gene care au fost mai active la pacienții cu simptome severe. Una, pe care au denumit-o ADAM9, s-a dovedit a fi cea mai răspândită.

Echipa a descoperit că atunci când ADAM9 a fost blocată în țesutul pulmonar uman in vitro, virusul a fost mai puțin eficient în a se duplica. Cercetătorii sugerează că toate cele cinci gene pe care le-au identificat trebuie să fie studiate mai în profunzime, în special ADAM9. Acest lucru ar putea duce la terapii care să dezactiveze activitatea unor astfel de gene și, prin urmare, să reducă simptomele COVID-19, arată medicalxpress.

Studiul științific poate fi consultat AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel