Deficiență de vitamina D. Care sunt cauzele

Adisa Codruț |
Data publicării:

Principala cauză a deficienței de vitamina D este expunere insuficientă la lumina soarelui, dar vârsta, alimentația și unele afecțiuni, pot avea, de asemenea, o influență. 

Vitamina D, spre deosebire de orice altă vitamină,  este un „pro-hormon” produs în piele, odată cu expunerea la soare. În special, soarele este principala sursă de vitamina D3, un tip de vitamina D care crește nivelul de dopamină și serotonină. 

Nivelurile deficitare ale oricăreia dintre aceste substanțe neurochimice pot fi o cauză de bază a depresiei. Prin urmare, lipsa expunerii la soare sau perioadele prelungite de timp petrecut în interior poate duce la simptome de deficiență de vitamina D, o arată un studiu (link direct) publicat în jurnalul medical JAMA.

Alimentație

Deși razele soarelui sunt principala sursă de vitamina D, nutrientul poate fi găsit și în alimente precum pește (somon, ton, macrou și cod), stridii, creveți, ficat de vită și ouă.

 

Vârsta înaintată scade producția de vitamina D din corp


 Pe măsură ce îmbătrânești, rinichii sunt mai puțin capabili să transforme vitamina D în forma sa activă, calcitriolul, ceea ce poate duce la o deficiență.

 

Probleme digestive

 Problemele tractului digestiv pot provoca absorbția inadecvată a vitaminei D.

 

Obezitate (indicele de masă corporală mai mare de 30).

Vitamina D este extrasă din sânge de către celulele grase. Cu cât este mai multă grăsime în organism, cu atât mai puțină vitamina D este eliberată în circulație.

 

Boli de rinichi sau ficat. 

Bolile de rinichi și ficat pot afecta conversia vitaminei D în forma activă.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCMedical și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCMedical și pagina de Instagram DCMedical Doza de Sănătate și accesează mai mult conținut util pentru sănătatea ta, prevenția și tratarea bolilor, măsuri de prim ajutor și sfaturi utile de la medici și pacienți.


Articole Recomandate
Crossuri externe
Descarcă aplicația DCMedical
Get it on App Store Get it on Google Play
Ultimele știri publicate
Cele mai citite știri
DC Media Group Audience
Patologii

Politica de confidențialitate | Politica Cookies | | Copyright 2024 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
cloudnxt2
YesMy - smt4.3.1
pixel