Degenerescență maculară. Ce să consumi ca să-ți menții vederea bună

Angela Sabău / 14 Martie 2019 / 16:04
Numarul de cazuri de retinopatie diabetica s-a triplat, spun oftalmologii
Numarul de cazuri de retinopatie diabetica s-a triplat, spun oftalmologii

Degenerescența maculară apare odată cu înaintarea în vârstă. Se pare că unele alimente ne ajută să ne menținem vederea bună pentru mai mult timp, arată specialiștii.

Un studiu observațional a arătat o asociere între consumul de nitrați vegetali, care se găsesc în legumele cu frunze verzi sau sfeclă și un risc mai mic de a dezvolta un stadiu incipient de degenerescență maculară legată de vârstă (AMD).

Această afecțiune este principala cauză a pierderii permanente a vederii în rândul persoanelor trecute de 60 de ani. Rezultatele au fost publicate de către Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics, citează Harvard Medical School.

Efecte, doar asupra vederii

Cercetatorii au studiat obiceiurile alimentare de peste 2.000 de adulți de vârsta de peste 49 de ani, pe o perioada de 15 ani și le-a comparat cu cele ale persoanelor diagnosticate cu AMD din grup. Ei au descoperit că persoanele care au consumat zilnic 100 până la 142 de miligrame de azotați vegetali au avut un risc cu 35% mai mic de a dezvolta AMD precoce, decât cei care consumau zilnic mai puțin de 69 mg de nitrați vegetali.

Nu a existat nici un beneficiu suplimentar pentru cei care au consumat mai mult de 142 mg zilnic. Constatările nu au arătat, de asemenea, un risc mai mic de AMD din consumul de nitrați găsiți în alte alimente, cum ar fi fructele, produsele lactate, carnea de vită sau pasere.

De ce ar putea ajuta nitrații?

Aceștia sunt precursorii oxidului nitric din organism, iar oxidul nitric este eliberat de celulele care trec prin vasele de sânge. În ochi, acest lucru ajută la creșterea fluxului de sânge către retină și ar putea reduce riscul de AMD.

Deși nu există nici un remediu pentru această boală, cercetătorii cred că adulții în vârstă s-ar putea proteja împotriva AMD prin adăugarea mai multor legume potrivite la dieta lor. Două dintre sursele principale de nitrat sunt spanacul și sfecla. Alte legume bogate în nitrați includ salată, verdețuri, țelină sau varză.

 

Articolul integral poate fi găsit AICI.

 

 

Articole Recomandate
Comentarii
Get it on App Store Get it on Google Play

Citite săptămâna aceasta


Politica de confidențialitate | Politica Cookies | Copyright 2019 S.C. PRESS MEDIA ELECTRONIC S.R.L. - Toate drepturile rezervate.
sanatate.n-nxt.24